-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos banko sukauptas meno kūrinių lobynas išleistas viename albume

100 metų sukaktį pernai minėjęs Lietuvos bankas penktadienį pranešė šia proga parengęs ir išleidęs albumą „Lietuvos banko dailės rinkinys“.
Mokslinė konferencija „Litas: šimtmečio kelias“
Mokslinė konferencija „Litas: šimtmečio kelias“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Albume pirmą kartą koncentruotai pristatomi centriniame banke tarpukariu ir po 1990 metų sukaupti dailės kūriniai – paveikslai, keramikos dirbiniai, skulptūros, vitražai.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus pratarmėje teigia, jog visuomenei pristatoma šiek tiek mažiau žinoma, bet viena įdomiausių Lietuvos banko veiklos sričių, kurios pradžia siejama su Lietuvos banko rūmų Kaune, K.Donelaičio ir Maironio gatvių sankirtoje, atsiradimu. Pirmojo Lietuvos banko valdytojo Vlado Jurgučio vadovavimo laikotarpiu iškilus šiam išskirtiniam pastatui, pradėti rinkti Lietuvos ir užsienio dailininkų darbai.

„Iki šių dienų Vilniuje ir Kaune sukauptas Lietuvos banko dailės kūrinių rinkinys ne tik atlieka puošybos paskirtį, bet ir liudija institucijos siekį prisidėti prie nacionalinės dailės paveldo išsaugojimo“, – albumo pratarmėje teigia G.Šimkus.

Lietuvos banko Pinigų muziejaus vadovė Asta Ravaitytė-Kučinskienė sako vadovaudama dailės rinkinio albumo parengimo projektui neabejojusi jo reikalingumu ir visuomenei, ir pačiam bankui.

„Lydėjo noras išryškinti šią netipinę banko veiklos sritį, suteikti dailės mylėtojams, tyrinėtojams, kolekcininkams, galerijoms ir muziejams galimybę susipažinti su šio dailės rinkinio darbais. Svarbu ir toliau nesustoti, tikslingai ir kryptingai pildyti rinkinį naujais vertingais kūriniais, didinti jo meninį įdomumą, kokybę ir išliekamąją vertę. Tokį tikslą prieš šimtą metų kėlė ir Lietuvos banko kūrėjai“, – teigė albumo sumanytoja ir sudarytoja.

Albumo tekstas suskirstytas į tris dalis, kuriose apžvelgiama rinkinio sudarymo pradžia tarpukario Lietuvos banke, naujų kūrinių įsigijimo istorija atkūrus nepriklausomybę, rinkinio kūrinių pristatymas tarptautinėse ir šalies parodose, dailės rinkinių sudarymo politika įvairių valstybių centriniuose bankuose, aptariamos Lietuvos banko dailės rinkinio kūriniams būdingos meninės ypatybės.

Kiekvieną teksto dalį papildo trumpos dailininkų biografijos, kūrinių reprodukcijos ir dailininkų asmenybė. Albume pristatomi ne visi banko dailės rinkinio kūriniai ir autoriai – atrinkti svarbesni dailininkų darbai.

Albumui tekstus parengė dailėtyrininkas, parodų kuratorius ir dėstytojas, meno rinkos žinovas Viktoras Liutkus.

Anot V.Liutkaus, pagal menines ypatybes dabartinį Lietuvos banko dailės rinkinį, kurį sudaro daugiau kaip 200 darbų, galima vadinti šiuolaikinės dailės kolekcija. Viso rinkinio ryškiausias bruožas – Lietuvos dailininkų kūryba, jame tik kelios išimtys.

Albumo tiražas – 500 egzempliorių. Prieinama ir elektroninė jo versija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius