Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmojoje MO muziejaus parodoje – 60 Lietuvos meno metų

Antradienį spaudos konferencijos metu MO muziejaus atstovai pristatė pirmąją parodą „Visas menas – apie mus“ ir svarbiausias spalio 18 d. duris atversiančio muziejaus naujienas.
Modernaus meno centras MO
Modernaus meno centras MO / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip teigė MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė, MO vienija tris svarbiausias idėjas: „Pirma, tai mūsų vizualinio meno paveldas, tai, ką matote per stiklą saugykloje, kurioje – beveik 5000 meno kūrinių. MO taip pat yra ir apie gerą, turiningą laisvalaikį – džiaugiamės, kad Vilnius vėl turės kultūrinę erdvę miesto centre. Trečia – MO yra privati iniciatyva, kuri prasidėjo nuo Viktoro ir Danguolės Butkų, ji mums svarbi ir toliau.“

Muziejaus įkūrėjas V.Butkus spaudos konferencijoje patikino, kad kolekcija bus plečiama: „Aš asmeniškai dalyvauju visuose naujų kūrinių pasirinkimuose, kurie tampa kolekcijos dalimi. Tą darbą tęsiu. Kai klausia, ar kolekcija yra ir ar bus pildoma, atsakymas yra taip – taip pat intensyviai, kaip ir iki šiol.“

Jis atkreipė dėmesį, kad MO muziejuje, kuris įsikūrė vietoje buvusio kino teatro „Lietuva“, išliks keli kino inkliuzai: „Turime kino salę ir susitarimą su kino teatru „Pasaka“, kad čia bus rodomi filmai. Tai tęsinys buvusios kultūrinės institucijos. O jei nueisite į mūsų skulptūrų parkelį, ten rasite „Lietuvos“ pavadinimą, kuris buvo ant kino teatro sienos.“

Atidarymo proga, MO muziejus rengia specialią keturių dienų renginių programą: „Daugiau nei 70 skirtingų formatų ir turinio renginių: eksperimentai, premjeros, performansai. Atvyksta žinomos performerės specialiai pasveikinti MO – Ieva Misevičiūtė, Eglė Budvydytė. Artūras Bumšteinas ir Vaiva Grainytė kuria įspūdingą, visiškai nematytą premjerą parodų salėje. Dalia Ibelhauptaitė kolaboruoja su kolekcijos menininkais ir tai virs įspūdingais vizualiųjų menų projektais. Bus diskusijos, kurios bus ir akademinės, ir labai provokuojančios.

Atidarymo metu lankytojai galės degustuoti pačius įvairiausius formatus, pačioms skirtingiausioms auditorijoms“, – spaudos konferencijoje sakė įvykių rinkodaros agentūros „UP“, organizuojančios MO atidarymą, vadovė.

Pirmoji paroda – „Visas menas – apie mus“

Pirmosios parodos kuratorė Raminta Jurėnaitė teigė, jog ji apims šešis Lietuvos meno dešimtmečius: „Pirmajai parodai pasirinkta tema – „Visas menas – apie mus“ – yra labai apibendrinanti. Pavadinimas gimė kolektyviai – tai tiek mecenatų, tiek kolektyvo atradimas. Parodos išeities taškas buvo pati kolekcija ir permąstymas paskutinių šešiasdešimties metų lietuviško meno raidos.“

Pasak kuratorės, apmąstydama kolekciją ir pastarųjų šešiasdešimties metų Lietuvos meno raidą, ji pastebėjo menininkų kūryboje atsikartojančias temas, kurios bus reflektuojamos ir parodoje: esmės universalumo paieškos, didžiosios dramos ir mitai bei praeinanti kasdienybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Modernaus meno centro MO spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Modernaus meno centro MO spaudos konferencija

Parodoje daugiausia eksponuojama tapybos darbų, tačiau lankytojai išvys ir piešinius, nuotraukas, videodarbus, taip pat – kelias skulptūras ir objektus. Anot R.Jurėnaitės, tai atspindi ir pačios MO muziejaus kolekcijos sudėtį.

„Visas menas – apie mus“ pristatys 71 autoriaus kūrybą ir daugiau nei 300 kūrinių. Kuratorės teigimu, pirmojoje parodoje buvo siekta pristatyti „rinkinio intensyvumą“.

Parodai buvo parengtas katalogas, audiogidas, bus organizuojamos ekskursijos bei diskusijos.

Parodos bus atrenkamos konkurso būdu

M.Ivanauskienė atkreipė dėmesį, jog MO muziejuje nuolatinės ekspozicijos nebus – per metus bus organizuojamos dvi teminės parodos didžiojoje salėje bei trys, keturios parodos mažojoje salėje.

„Neturėsime vidinių kuratorių, turėsime kuratorinius projektus ir vadybininkus, kurie padės kuratoriui. Bus rengiami konkursai“, – kalbėjo V.Butkus, pridūręs, kad nerašyta taisyklė – bent 50 proc. kiekvienos ekspozicijos kūrinių turės būti iš MO muziejaus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Butkus ir Danguolė Butkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Butkus ir Danguolė Butkienė

Danguolė Butkienė pabrėžė, jog šiuo metu MO muziejus planuoja rengti temines parodas. Pavyzdžiui, kita paroda, kurią kuruos Erika Grigoravičienė, kalbės apie žmogų tarp gyvūnų ir robotų.

Antrajame MO muziejaus aukšte bus įkurta D.Butkienės kuruojama skaitykla, kurioje lankytojai ras knygų apie meną, muziejų edukaciją, architektūrą, vadybą, Vilnių ir Lietuvos kultūros istoriją. Lankytojų lauks ir paroda „Meno pauzė“, kuri, pasak D.Butkienės „bus atsikvėpimas tarp rimtų parodų“, tačiau kas joje bus eksponuojama, kol kas neatskleidė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius