-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renata Karvelis apie meninę akciją Tauragėje: ja mėginu įgarsinti tuos, kurie tyli

Menine akcija „#HiddenFlag Tauragė“ siekiama palaikyti žmogaus teises ir europietiškas vertybes šiame istoriniame kontekste, kai vyksta Rusijos pradėtas karas, kai diskusija apie Rytų ir Vakarų vertybes yra suaštrėjusi.
Meninė akcija „#HiddenFlag Tauragė“
Meninė akcija „#HiddenFlag Tauragė“ / Organizatorių nuotr.

Kūryboje daug kalbu apie feminizmą, natūralu esu ir už LGBT+ žmonių lygias teises Lietuvoje. Lietuvoje, kuri administracine prasme yra Europos Sąjunga, o vertybine prasme – dar ne. Klausiu: ES pinigų norite, o vertybių ne? „Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Filosofijos katedros profesorius Gintautas Mažeikis tvirtina, kad noras gauti finansinės paramos iš ES ir tikėtis, jog ES ir NATO padėtų Lietuvai apsiginti, tačiau nenoras pripažinti jų vertybių bei tarptautinių sutarčių, žmogaus orumo bei kitų teisių yra dviveidiškumas.

#HiddenFlag Tauragėje idėja nėra originali, veikiau idėjos adaptacija. 2018 metais tą jau padarė šeši aktyvistai iš Lotynų Amerikos reaguodami į homofobiškus Rusijos įstatymus. Jie vilkėjo skirtingų vaivorykštės spalvų futbolo fanų marškinėlius ir aplankė žymias Rusijos vietas – net pozuodavo šalia kai kurių nieko neįtariančių Rusijos policijos pareigūnų. Kartu su kitais panašiai mąstančiais ir jaučiančiais tauragiškiais 2022 m. gegužės 5 d. įkūnijome vaivorykštės spalvas, o mūsų „vėliavos“ plevėsavimas Tauragės miesto reprezentacinėse vietose buvo užfiksuotas Ievos Tvaronavičiūtės fotoreportaže.

#HiddenFlag Tauragė meninėje akcijoje Rugilė buvo raudona, Eridanas Šilimaitis – orandžine, Mindaugas Piečia – geltona, Vaiva Kiniulienė – žalia, Valdas – žydra, aš pati – violetine spalva. Aplankėme miestą reprezentuojančias vietas ir objektus: fontaną prie esamos L.Žuklio skulptūros „Taika“, modernistinius Tauragės banko rūmus, XIX a. muitinės pastatą, dabar vadinamą Tauragės pilį, 2018 m. pastatytą „Tauro“skulptūrą, Jūros upės užtvanką ir promenadą palei upę, Bažnyčių gatvę, kurioje šiek tiek išlikę tarpukaryje statytų pastatų.

Kiekvienas akcijos dalyvis – vaivorykštės vėliavos „spalva“, turėjo asmeninę motyvaciją, kodėl prisijungė prie mano iniciatyvos. Lietuvos periferijos mieste ne tik gyventi kitaip, ne tik mąstyti kitaip, bet ir kalbėti kitaip yra nepatogu. Šia menine akcija mėginu įgarsinti tuos, kurie tyli arba tyliai gyvena Tauragėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius