TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos FST apdovanojimams P.Pavlenskis nominuotas už tai, kad padegė FST duris

Radikaliais performansais ir meninėmis akcijomis garsėjantis rusų menininkas Piotras Pavlenskis buvo nominuotas Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) literatūros ir meno apdovanojimams, praneša Art Net.
Piotras Pavlenskis Maskvoje padegė FST pastato duris
Piotras Pavlenskis Maskvoje padegė FST pastato duris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Menininkas buvo įvertintas už performansą, kurio metu padegė pačios FST duris. Performanso metu niekas nenukentėjo, tačiau pats P.Pavlenskis buvo areštuotas ir paguldytas į psichiatrijos kliniką. Šiuo metu menininkas yra laikomas viename Maskvos kalėjime.

Kaip praneša „The Moscow Times“, P.Pavlenskio performansą nominavo žmogaus teisių projekto „Open Russia“ koordinatorė Maria Baranova, o jos siūlymas jau yra patvirtintas apdovanojimų komisijos.

Nuostabą sukėlusi nominacija šiemet P.Pavlenskiui jau ne pirma – jis buvo nominuotas Rusijos inovacijų apdovanojimų vizualiojo meno kategorijoje. Tiesa, vėliau iš kovos dėl prestižinio apdovanojimo jis buvo pašalintas.

Nacionalinio šiuolaikinio meno centro išplatintame pranešime organizacijos direktorius Michailas Mindlinas teigė, jog P.Pavlenskio nominacija buvo panaikinta dėl to, kad savo performansu menininkas pažeidė įstatymus ir sukėlė materialinę žalą.

Po šios nominacijos pašalinimo aštuoni meno kritikai ir kuratoriai pasitraukė iš konkurso atrankos komisijos. Keturi iš jų vėliau grįžo su sąlyga, jog šių metų apdovanojimuose vizualiojo meno kategorija bus apskritai panaikinta.

Radikalumu šis P.Pavlenskio performansas nenusileidžia ankstesniems jo darbams, kritikuojantiems Rusijos valdžią: autorius buvo užsisiuvęs lūpas, prisikalęs sėklides prie Raudonosios aikštės grindinio, nusipjovęs dalį ausies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius