-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Savanorių prospekto“ muziejų Kaune įkūrę britai troleibuse pasigedo fotoaparato

Kaune britų menininkai pasigedo brangiausio savo daikto – fotoaparato. Fotografai rankų nenuleidžia, tikisi, kad aparatas dar atsiras ir pristato savo indėlį į kultūrinį miesto gyvenimą – „Savanorių prospekto“ muziejų.

Šeštadienį, muziejų nakties renginių gausa pasitiks kauniečius, o ieškantys netradicinių veiklų vakarą kviečiami praleisti piknike Savanorių prospekte, „Juzėje“, prie legendinės Juozo Ruzgo skulptūros „Skalbėjėlė“.

„Juzės“ pastato antrame aukšte laikinai įsikūrė „Savanorių prospekto muziejus“. Muziejus įkurtas festivalio „Kaunas Photo“ ir britų menininkų „Caravan Gallery“ iniciatyva. Jame miestiečiai dalinasi savo prisiminimais, įspūdžiais, fotografijomis ir daiktais, susijusiais su Savanorių prospekto praeitimi.

Mindaugo Kavaliausko nuotr./Mindaugas Kavaliauskas
Mindaugo Kavaliausko nuotr./Mindaugas Kavaliauskas

„Žmones kviečiame ateiti ne tik pasižiūrėti, bet ir atnešti savo patirčių. Galima atnešti fotografijų, kažkokių įdomių daiktų. Muziejų įkūnija Savanorių prospekto žemėlapis, kuriame žmonės žymi vietas, kurios yra kažkuo ypatingos. Kviečiame visus pasidalinti savo prisiminimais, aktualijomis, kurios svarbios žmonėms“, – sakė festivalio vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

Dar prieš savaitę patalpos buvo tuščios. Dabar čia pilna gyvybės, kurią įnešė menininkai ir paprasti žmonės sunešę savo darbus, prisiminimus ir istorijas. Lankytojai taip pat kviečiami užpildyti anketą, kurioje žmonių klausiama ką jiems reiškia ši miesto dalis.

„Daugelis menininkų kažką sukuria, pasideda ir laukia kada atsiras galimybė darbus parodyti. O čia yra visiškai gyvas procesas. Čia ateina žmonės, kurie papasakoja istorijas. Vienas žmogus papasakojo, kas čia buvo kai dar nebuvo šito pastato. Todėl šiomis istorijomis be galo įdomu dalintis“, – pasakojo M.Kavaliauskas.

Meninio projekto autoriai – britai. Vos užėjus į muziejų ant sienos pasitinka jų darytos Savanorių prospekto nuotraukos. Užsieniečiai nuotraukose fiksuoja tuos dalykus ir buitį, kurių miestiečiai jau net nepastebi, nes jie yra tapę kasdienybės dalimi. Tačiau nuotraukose užfiksuotos vietos ir detalės skatina Savanorių prospektą pažinti iš naujo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Savanorių prospekto“ muziejus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Savanorių prospekto“ muziejus

Tiesa, betyrinėdami Kauną, kalbindami žmones ir juos fotografuodami išsiblaškę menininkai 1 maršruto troleibuse šį ketvirtadienį paliko brangiausią savo turtą – fotoaparatą „Panasonic Lumix GX8“.

„Muziejų nakties vakarą, gegužės 21 d., 18 valandą „Juzėje“ vyks susitikimas, parodų pristatymas ir pokalbiai apie ilgiausią Kauno gatvę – Savanorių prospektą. Kviečiame visus, kurie nori ne tik pažiūrėti ir pasiklausyti istorijų, bet ir pasidalinti savo išgyvenimais susijusiais su šia vieta. O, jei šį kvietimą pamatys žmogus troleibuse radęs pamestą fotoaparatą, būtumėm dėkingi jei ateitų ir jis“, – sakė M.Kavaliauskas.

Laikina muziejaus ekspozicija veiks iki gegužės 25 d. (trečiadienio) vakaro, kurio metu įvyks oficialus muziejaus uždarymas.

VIDEO: „Savanorių prospekto“ muziejus – vieta, kurioje eksponatais tampa istorijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius