-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skelbiamas atviras šaukimas dalyvauti parodoje „JCDecaux premija 2022“

Skelbiamas atviras šaukimas menininkams teikti idėjas naujiems kūriniams septintą kartą organizuojamai parodai „JCDecaux premija 2022“. Paroda šiemet grįžta į architekto Vytauto Edmundo Čekanausko projektuotą Šiuolaikinio meno centro pastatą, tačiau persikels į Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) galerijos patalpas, pro kurių vitrininius langus atsiveria vaizdas į Vokiečių gatvę, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Nuotrauka iš parodos „JCDecaux premija 2020. Turiu žodžius“
Nuotrauka iš parodos „JCDecaux premija 2020. Turiu žodžius“ / Andrej Vasilenko nuotr.

Siaubingo karo Ukrainoje fone parodos organizatoriai kviečia menininkus ir būsimos ekspozicijos žiūrovus dar kartą apmąstyti, kokia atsakomybė tenka menininkui, menui, kaip kūrybos procesai ir kūriniai gali reflektuoti ir keisti dabartį.

„Menininkai turi didelę galią. Savo darbais jie geba sužadinti stiprias emocijas, kelti drąsius klausimus, apnuoginti tiesą, o kartais – nuspėti ateitį. Tai ne kartą įrodė „JCDecaux premijos“ parodos. Prieš 7 metus šis projektas gimė siekiant suburti meno ir verslo bendruomenes, o per visus šiuos metus paroda tapo laukiama miesto kultūrinio gyvenimo dalimi. Labai įdomu, kokius kylančius talentus atrasime šiemet“, – teigia „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Ši premija – tai Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) ir lauko reklamos kompanijos „JCDecaux“ įsteigtas kasmetinių parodų ciklas. Jo tikslas – skatinti pradedančiųjų Lietuvos menininkų kūrybą bei jos sklaidą ne tik šalies, bet ir tarptautiniu mastu. Tarptautinės komisijos sprendimu piniginė 4000 Eur premija bus skirta vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio meninės raiškos originalumą ir aktualumą.

„JCDecaux premija“ įprastai buvo rengiama ŠMC pastate, tačiau pernai persikėlė į to paties architekto Vytauto Edmundo Čekanausko projektuotus „Kompozitorių namus“. Šiemet vėl grįžtama į ŠMC pastatą, tik į Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) galerijos erdves. Šios patalpos veikia kaip atskiras darinys, tačiau nenutolęs nuo vientiso „architektūrinio kūno“. Nuo 1960 m. veikiančioje LDS galerijoje pristatomi įvairiomis raiškos priemonėmis atlikti vizualiojo meno kūriniai, taip pat keramikos, vitražo bei kitų dailiųjų amatų darbai.

Jau trečius metus parodą kuruojantys Milda Dainovskytė ir Vytenis Burokas, paraiškas teiksiančius menininkus skatina atkreipti dėmesį į LDS pastato dvilypumą, susiformavusį po Nepriklausomybės atkūrimo, kai jame įsikūrė skirtingos meno institucijos. Taip pat ir į šiuolaikinio meno bei dailiųjų amatų santykį, kūrybą, pasitelkiant medžiagas, įgūdžių ir meistrystės sąvokas (ar jų atsisakymą), „pasidaryk pats“ kultūrą. Pasak kuratorių, pasaulinių įvykių kontekste atrodo prasminga galvoti ir apie naujas „meno ir amatų“ bei taikomojo meno interpretacijas. Taip pat kviečiama atsižvelgti į architektūrinę situaciją bei ekspozicinės erdvės permatomumą, vitrinas, jų santykį su miestu. Šie aspektai – neabejotinai charakteringos savybės, kurias galima pasitelkti, kūrinius siūlant ne tik vidaus patalpoms, bet ir laukui, kuriant ekspozicijos dialogą su viešąja erdve.

„Džiaugiuosi, kad paroda vėl sugrįžo į „namus“ – Šiuolaikinio meno centro pastatą. Visuomet itin laukiu šios parodos, nes dauguma joje dalyvavusių menininkų yra tie, kurie toliau garsina Lietuvą, sėkmingai vysto savo karjerą užsienyje ir tikiu, kad jų kūrybą seksime dar ilgai“, – sako Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas.

Atviras šaukimas ir jo sąlygos

„JCDecaux premijos“ parodų dalyviai atrenkami atviro šaukimo būdu. Iš visų gautų pasiūlymų parodos kuratoriai atrinks penkis projektus, iš kurių bus formuojama konceptuali grupinė ekspozicija. Šis projektas išsiskiria ir tuo, kad kiekvieno dalyvio ar kolektyvo kūriniui skiriamas 1500 Eur produkcijos biudžetas ir kuratorinė parama. Premijos laureatą išrenka kaskart naujai suburiama tarptautinė šiuolaikinio meno kūrėjų, kuratorių ir tyrėjų komisija.

Lauryno Skiesgielos nuotr./Nuotrauka iš parodos „JCDecaux premija 2021. Tarpai“
Lauryno Skiesgielos nuotr./Nuotrauka iš parodos „JCDecaux premija 2021. Tarpai“

Konkurse gali dalyvauti Lietuvos pilietybę turintys (įskaitant ir gyvenančius užsienyje) arba nuolat dirbantys ir gyvenantys Lietuvoje kūrėjai nuo 18 iki 35 metų arba vyresni, bet tik pradedantys savo meninę karjerą (dalyvavę ne daugiau kaip 5-iose parodose).

Dalyvio paraišką sudaro: projekto aprašas (ne ilgesnis nei vienas A4 formato lapas), projekto vizualinė medžiaga (preliminarios vizualizacijos, eskizai, kadruotės), preliminari įgyvendinimo sąmata, laisvos formos CV ir darbų aplankas.

Paraiškas iki gegužės 2 d. vidurnakčio prašome teikti el. paštu premija@cac.lt, laukelyje „tema“ įrašius „JCDecaux Premija 2022 Vardas Pavardė“. Parodos dalyviai bus paskelbti iki liepos mėnesio. Planuojama, kad šių metų paroda lankytojams duris atvers rudens pirmoje pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius