Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sporto salėje surasta buities romantika: atidaryta grupinė paroda „Apie sveikatą, buitį ir jausmus“

2024 m. sausio 18 d. 18.30 val. galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) atidaryta grupinė paroda „Apie sveikatą, buitį ir jausmus“. Likus keletui minučių iki atidarymo, parodos kuratorius Nojus Juška bando prisiskambinti vėluojančiai kolegai. Nervingai šypteli ir prašo palaukti. Už keletos minučių vienoje parodos erdvių susitinka pilna dalyvių grupė.
Parodos „Apie sveikatą, buitį ir jausmus“ atidarymas
Parodos „Apie sveikatą, buitį ir jausmus“ atidarymas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Buvusioje mokyklos sporto salėje, kuri šiuo metu naudojama kaip galerija, menininkai neslepia susijaudinimo dėl už poros minučių duris atveriančios parodos. Dviejų kambarių patalpoje kruopščiai išrikiuoti eksponatai specialiame apšvietime pasakoja apie bene metus trukusį pasiruošimą. Aštuonių, kaip jie patys mini, skirtingų menininkų rate kai kurie jų šiandien susitinka pirmą kartą.

Skirtinga, bet ta pati

Paklaustas, kaip rutuliojosi parodos idėjos procesas, N.Juška pasakoja, kad išgyvenant kiek kitokį periodą savo gyvenime jo galvoje gimė personažas, kuriam reikėjo sukurti pasaulį. Šis personažas priklauso žemesnei ekonominei klasei ir kalba apie tai, ką reiškia gyventi tokioje aplinkoje ar susidurti su tokia realybe. Joje apstu vienatvės, ypač tos, kuri kyla stebint kitų žmonių buitis.

Personažo pasaulio įkontekstinimui autorius pasikvietė bendraminčius menininkus. Kartu su parodos ko–kuratore Auguste Verikaite jie sutaria, kad visų dalyvaujančių menininkų patirtys yra itin unikalios. Dėl šios priežasties paroda turėtų atvaizduoti įvairias tos pačios buities interpretacijas.

Renginio aprašyme sugretinami iš pirmo žvilgsnio vienas kitam prieštaraujantys konceptai – individualumas ir kolektyvinė patirtis. A.Verikaitė teigia, kad šioje parodoje individualumo išraiška tampa labai unikali kiekvieno menininko kūryba. Tačiau tuo pat metu kiekvieno jų individualumas persipina tarpusavyje. Menininkai atskleidžia, kad nemažai laiko praleido mąstydami, kuris darbas turėtų atsirasti prie kurio tam, kad sukurtų paralelę tarp tos pačios buities interpretacijų.

Sveikatos, buities ir jausmų sankirta

Pakreipus temą ties parodos pavadinimu N.Juška šypteli – atsirado jis labai paprastai. Pavadinimą pasufleravo dalyvaujančių menininkų sąrašas. Autorius prisimena žiūrėjęs į jį ir lengvai sugrupavęs visus dalyvius į šias tris temas: Ingvaras Rauba, Jorė Aukštaitytė– sveikata, Andrius Svilys, Jogailė Laurišonytė, Augustė Verikaitė ir jis pats – buitis, jausmai – Gabijos Pernavaitės, Žygimanto Bėranto, ir iš esmės visų jų tema.

Buitis, jos monotonija, iš tiesų apima daug. N.Juška pabrėžia, kad jo tikslas parodoje yra parodyti būtent tą dalį, kurioje atsiranda mūsų visų individualumai, skirtingos patirtys ir kuriasi skirtinga sveikata. A.Verikaitė taip pat pažymi, kad sveikata pavadinime neturėtų būti suprantama tik kaip fizinė. Paroda savaime nemažai pasakoja apie vienišumą savo buityje. Tai itin stiprus jausmas, kuris pasakoja, kaip žmogus jaučiasi tiek fiziškai, tiek emociškai.

Kalbėdami apie šios buities romantizavimą, menininkai supažindina su viena svarbiausių parodos ašių – svetima nostalgija arba artumu kito žmogaus išgyventai patirčiai. Abu jie prisipažįsta esantys akilūs stebėtojai tiek savo pačių, tiek kitų žmonių realybių. Savo aplinkos, artimųjų ar draugų tyrinėjimą lemia jaučiamas stygius. Būna ir atvirkščiai – šį stebėjimą gali lemti ir buityje atsiradęs perteklius, kada skubi ir nori iš jos išeiti. Parodoje jie kviečia pažiūrėti į buitį kaip į savotišką išgyvenimo būdą ar net vietą, kurioje galima pasislėpti. Kaip ten bebūtų, buitis sieja mus visus.

Menas kiekvienam

Ankstesniame interviu „Radio Vilnius“ N.Juška ir A.Verikaitė mini, kad šioje parodoje menas kalba apie paprastus dalykus ir turėtų būti pasiekiamas bet kuriam žmogui, ne tik menininkams. Ji pati padaryta su polėkiu skatinti paprastų technologijų idėją, rankos prisilietimą. Kuriama atmosfera dvejopa – gal šiek tiek keista, bet ir pažįstama.

Čia išnyra ir ypatinga dalyvių sudėtis. Ne visi jie profesionalūs menininkai. Kaip N.Juška pažymi, pirmiausia jie visi – autentiški žmonės ir tik tada menininkai. Debiutinį performansą atlikęs I.Rauba prieš pasirodymą kalbėjo, kad nėra menininkas, tačiau dievina tai, ką daro. Performanso metu jis ieškos barjerų tarp kūniškų, emocinių bei psichologinių žmogaus ribų. Tam įgyvendinti jis pasitelkė gimnastiką, kovos meną, baletą, šokį ir kitas sporto rūšis. Renginio atidarymo metu N.Juška prisipažino, kad būtent po pokalbio su I.Rauba apie jo potencialų performansą, parodos idėja sukrito į vietas.

Paroda veikia 2024 m. sausio 19 – vasario 18 d. trečiadieniais–penktadieniais 16.00–19.00 val., šeštadieniais 13.00–18.00 val. Vasario mėnesio sekmadieniais paroda veiks 13.00–16.00 val., ekskursijos su kuratoriais sekmadieniais 14 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius