Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalus realaus meno NFT aukcionas: sėkmė ir išmoktos pamokos

Visą savaitę vykusį realaus meno kūrinio NFT (angl. non-fungible token) aukcioną, kurį organizavo lietuvių įmonė „SUPER HOW?“, vainikavo sėkmė. Žymaus rusų nonkonformisto menininko Olego Tselkovo paveikslas „Galva su kojomis“ su jam priskirtu NFT autentiškumo sertifikatu buvo nupirktas už 30 eterių, t. y. už maždaug 120 000 eurų, rašoma pranešime spaudai.
Kaireje puseje Olego Tselkovo paveikslas galerijoje
Kaireje puseje Olego Tselkovo paveikslas galerijoje / Tado Korsako nuotr.

„Džiaugiamės, jog pirmasis mūsų organizuotas aukcionas sulaukė tokios sėkmės. Ši koncepcija buvo visiškai nauja, kelianti iššūkių, tačiau tuo pačiu ir suteikė mums galimybių kelti turimas kompetencijas. Mes save matome kaip blokų grandinės technologijos laboratoriją, tad siekiame eksperimentuoti, mokytis ir mokyti. Būtent apie tai ir yra „superhow.ART“ projektas – apjungiantis realų meną ir NFT, naujas technologijas ir senesnius elgesio modelius, edukuojantis bendruomenę apie kripto ir meno pasaulį“ – teigia Andrius Bartminas, „SUPER HOW?“ bendrasteigėjas ir vadovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Bartminas ir Vytautas Kaseta
Asmeninio archyvo nuotr./Andrius Bartminas ir Vytautas Kaseta

Dalinės nuosavybės galimybė

Aukciono metu vyko simbolinė kova tarp didelių investuotojų ir bendruomenės, arba kitaip tarp banginių ir krevečių. Visi krevečių siūlymai buvo akumuliuojami į vieną bendrą sumą ir kartu jos bandė nugalėti stambiuosius investuotojus bei gauti dalinę paveikslo nuosavybę. Šiame aukcione lemiamas siūlymas priklausė vienam stambiam pirkėjui – banginiui – kuris nusipirkęs paveikslo NFT, įgijo teisę pasiimti ir patį paveikslą namo.

„Mes tvirtai tikime, jog galime sujungti skaitmeninio NFT galimybes kartu su realiai egzistuojančiais meno objektais ir taip sukurti dar didesnę vertę. Šis aukcionas gali būti puikus pavyzdys, parodantis, jog visi gali turėti galimybę įgyti bent jau dalinę aukštos vertės meno kūrinių nuosavybę. Mūsų pirmasis aukcionas parodė, kad stambūs investuotojai vis dar yra stipresni, tačiau viliamės, jog ateityje bendruomenė sujungs savo jėgas ir nusvers šias svarstykles į savo pusę. Žinoma, tikimės, jog transakcijų mokesčiai, kurie kripto pasaulyje yra kintantys, kitų aukcionų metu bus žemesni ir smulkūs investuotojai galės aktyviau įsitraukti“ – teigia Vytautas Kašėta, „SUPER HOW?“ bendrasteigėjas ir „superhow.ART“ platformos vadovas.

Išmoktos pamokos

„SUPER HOW?“ komandos teigimu, toks aukciono modelis yra visiškai naujas, todėl nemažas iššūkis buvo apgalvoti visus procesus nuo pradžios iki pabaigos, padaryti juos suprantamus vartotojams ir sukurti modelį, pagrįstą DeFi (decentralizuotų finansų) principais.

„DeFi rinkoje visi supranta, jog saugumas yra svarbiausias dalykas kuriant ir vystant decentralizuotus sprendimus – mūsų komandai tai taip pat buvo prioritetas. Kitas labai svarbus aspektas buvo intelektinės nuosavybės teisės ir autorinių honorarų užtikrinimas parduodant kūrinius – visa tai reikėjo apgalvoti ir rasti sprendimą. Šis projektas turėjo daug įvairiapusiškų aspektų – tikrai džiaugiamės, jog galėjome įgyti visą šią patirtį” – teigia A.Bartminas.

O.Tselkovas yra gerai žinomas pokario laikotarpio siurrealistas, tačiau „SUPER HOW?“ komanda liko nustebinta, jog DeFi rinka su šiuo autoriumi nebuvo gerai pažįstama. Kita vertus, 25 – 30 eterių vertės pasiūlymai „Opensea.io“ ir „superhow.ART“ platformose parodė, jog šioje rinkoje egzistuoja ir realaus, ne tik skaitmeninio meno poreikis.

„Džiugu, jog kripto ir meno rinkų dalyviai susidomėjo šiuo nauju modeliu – tai skatina mus jau planuoti tolimesnius aukcionus. Pradžia niekada nebūna lengva, tačiau jei tu nori būti pionieriumi savo rinkoje, turi įveikti visus iššūkius ir eiti pirmyn. Mes siekiame padidinti blokų grandinės technologijos pritaikomumą įvairiose srityse ir būtent tokie projektai gali padėti tai padaryti“ – teigia V.Kašėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius