TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Varšuvoje atidaryta bendra lietuvių ir lenkų paroda, skirta 1863–1864 metų sukilimo metinėms

Pirmadienį, sausio 23 d. Karalių rūmuose Varšuvoje atidaryta paroda „Meilė ir pareiga. 1863–1864 metų sukilimas“, skirta jo 160-osioms metinėms. Parodą drauge parengė Karalių rūmų Varšuvoje ir Lietuvos nacionalinio muziejus kuratoriai, bendradarbiaudami su Lenkijos karo muziejumi.
Bendra lietuvių ir lenkų paroda Varšuvoje 1863–1864 metų sukilimo metinių proga
Bendra lietuvių ir lenkų paroda Varšuvoje 1863–1864 metų sukilimo metinių proga / Kultūros ministerijos nuotr.

Parodoje eksponuojami Arturo Grottgerio, Maksymiliano Gierymskio, Jaceko Malczewskio paveikslai, grafikos darbai, piešiniai bei išlikę artefaktai: fotografijos, civilių drabužiai, sukilėlių uniformos, ginklai, patriotinė bižuterija bei asmeniniai sukilėlių daiktai. Eksponatai į parodą atvežti iš Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos muziejų.

Labiausiai parodos lankytojų dėmesį traukia ir didžiausias emocijas kelia viena parodos salių, kurioje eksponuojama per Gedimino kalne vykusius archeologinius tyrimus rasta medžiaga. Archeologai ant Gedimino kalno surado dvidešimties 1863–1864 metų sukilimo vadų ir dalyvių palaikus bei asmeninius sukilėlių daiktus, kitas sukilimo dalyvių, sušaudytų arba pakartų Lukiškių aikštėje, o vėliau užkastų Gedimino kalne, relikvijas. Šie eksponatai į Varšuvą atkeliavo iš Lietuvos nacionalinio muziejaus.

Siekiant priminti 2019 m. Vilniuje įvykusias valstybines 1863–1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių perlaidojimo iškilmes Vilniuje, kai sukilėlių palaikus iš Vilniaus katedros į Rasų kapines palydėjo Lietuvos ir Lenkijos prezidentai, Baltarusijos, Estijos, Latvijos ir Ukrainos atstovai, į parodos Varšuvoje atidarymą buvo pakviesti ir jame dalyvavo Lietuvos Respublikos ir Lenkijos Respublikos prezidentai su sutuoktinėmis, Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Wasylis Zwaryczas.

Parodos, kuria siekiama pažymėti šio itin lietuvių, lenkų, baltarusių ir ukrainiečių tautoms svarbaus istorinio ir kultūrinio sukilimo metines, atidaryme dalyvavusi Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė dr. Rūta Kačkutė atkreipė dėmesį, kad lenkų, lietuvių, ukrainiečių ir baltarusių ginkluoto pasipriešinimo Rusijos imperijos priespaudai istorija ypač aktuali šiandien, kai Rusijos imperinės ambicijos nukreiptos prieš brolių ukrainiečių tautą. Savo pasisakymą žodžiais „Slava Ukraini“ užbaigusi direktorė taip pat priminė, kokia svarbi yra kitų Europos valstybių pagalba, kurios 1863–1864 m. sukilėliai tada nesulaukė.

Gausiai į parodos atidarymą susirinkusiems Lenkijos kultūros institucijų ir visuomeninių organizacijų vadovams, diplomatinio korpuso nariams, lietuvių bendruomenės ir akademinio jaunimo atstovams bei Varšuvos gyventojams koncertavo Jano Stoklosos muzikinis ansamblis, atlikęs 1863–1864 m. sukilimo dainas.

Parodos, kuri veiks iki 2023 m. balandžio 16 d., globėjai yra Lietuvos Respublikos ir Lenkijos Respublikos prezidentai. Parodą lydi gausi edukacinių renginių programa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius