Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos žvejų laimikio nesulaukiantys klaipėdiečiai perka latvišką stintą

Gausaus stintmečio tikėjęsi žvejai mėgėjai jau prieš gerą mėnesį nugulė Kuršių marių prieigas. Gero uždarbio iš šviežiais agurkais kvepiančios žuvies tikėjosi ir žvejybos įmonės. Tačiau tinklai vis dar tušti, o prekybininkams stintų tenka dairytis Latvijoje.
Žvejai šturmuoja Kuršmarių pakrantes – prasideda stintmetis
Menkas Lietuvos žvejų laimikis / L. Sėleniėnės nuotr.

Žvejybai trukdo pietų krypčių vėjai

Žvejybos įmonių atstovai  atvirauja prieš gerą mėnesį padžiovę tinklus ir apie gausų stintų laimikį tik pasvajojantys. Išplaukti į jūrą žvejams neleidžia nepalankūs vėjai.

„Neapsimoka per tokius orus plaukti. Juokaujama, kad pietryčių vėjas žvejo laimikį ištraukia ir iš keptuvės. O tokie vėjai pastaruoju metu pajūryje dažniausi“, – dėl apmirusios žvejybos nuogąstavo Juodkrantės žvejas Antanas Valiukas. 

L. Sėleniėnės nuotr. /Žvejai šturmuoja Kuršmarių pakrantes – prasideda stintmetis
L. Sėleniėnės nuotr. /Žvejai Kuršmarių pakrantes štutmavo prieš gerą mėnesį

Stintomis švedai tręšia laukus

Priekrantės žvejyba užsiimantis vyras svarsto, kad šie metai gali būti panašūs į pernykščius. Ilgai Rygos įlankoje užsibuvusias stintas, taip ir nepriplaukusias iki Lietuvos, srovės nunešė į Švedijos pusę. Tuomet Švedijos pakrantės buvo tiesiog nuklotos stintomis.

„Švedai jų negaudo ir nevalgo. Jiems stinta – nevertinga žuvis. Pernai jie priekabomis stintą gabenosi iš pakrančių ir tręšė savo laukus, o lietuviai liko be stintų“, – pasakojo A.Valiukas.

Turgavietėse pilna šaldytos latviškos stintos

Kad bent kiek Klaipėdos turgavietės pakviptų šviežiais agurkais, prekybininkai stintų parsiveža iš Latvijos.

Tačiau dėl transportavimui sugaištamo laiko į Klaipėdos prekyvietes latviška stinta pristatoma sušaldyta. Šiuo metu kilogramas jos kainuoja 15 – 16 litų. Savaitgalį nekainavo nė dešimtinės.

„Dabar prekybininkų vitrinose didesnės stintos, tad ir brangesnės. Prieš kelias dienas buvo visai mažyčių  – taip pat atvežtų iš Latvijos. Kilogramas kainavo 8 – 9 litus”, – stintų kainas apžvelgė Klaipėdos naujojo turgaus atstovas Vidmantas Mickus.

Prekybininkai svarsto, kad taip ilgai neprasidedantis stintmetis gali nulemti šokiruojančias stintų kainas prieš didžiąsias metų šventes, kuomet pirkėjai atlapoja pinigines nekreipdami dėmesio į kainą. Tuomet stintos kilogramas gali kainuoti net 20 litų. Įprastai per žvejybos piką stintų kilogramas kainuoja apie 12 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius