Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 22

Atskleidė, kaip išsirinkti geriausią kavos aparatą

Visame pasaulyje vis labiau įsigalint kavos kultūrai, ji tampa ne tik energijos atsargas papildančiu gėrimu, bet ir raktu į nepakartojamą ir platų aromatų pasaulį. Kavoje randama beveik 1000 skirtingų poskonių – netgi daugiau nei vyne. Kavos gamyba – kruopštus ir specialių įgūdžių reikalaujantis procesas, kurį palengvinti gali kavos aparatai. Tereikia išsirinkti patį tinkamiausią.
Kava
Kava / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Temos: 2 Kavos aparatas Kava

Kaip tai padaryti pasakoja bene plačiausią kavos virimo aparatų pasirinkimą

Lietuvoje siūlančios kompanijos „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis. Šiame tekste jis pristato kavos paruošimui dažniausiai naudojamus prietaisus – automatinius ir pusiau automatinius kavos aparatus.

Prieš apžvelgiant šių kavos aparatų skirtumus I.Dombrauskis pažymi, kokiais kriterijais vadovaujantis galima vertinti vieno ar kito aparato pranašumus bei silpnąsias vietas. Pagrindiniais kriterijais galima laikyti šiuos: kavos malimo rupumą ir jo reguliavimą, vandens pakaitinimą, slėgį ir jo reguliavimą, gamybos procesų operatyvumą, papildomus priedus prie aparato, aparato valymo ir reikalingos priežiūros sudėtingumą, espreso gamybą bei pieniškų kavos gėrimų gamybą.

Kavos malimas

Scanpix/Panthermedia nuotr./Kavos pupelės.
Scanpix/Panthermedia nuotr./Kavos pupelės.

Kaip sako pašnekovas, pirmas žingsnis aromatingos kavos paruošimo link – tinkamas kavos pupelių sumalimas. Kokį kavos rupumą pasirinkti lemia gėrimas, kurį planuojama ruošti. Gaminant espreso gėrimą, kavą patartina sumalti labai smulkiai, ruošiant juodą arba amerikietišką (angl. americano) kavą atvirkščiai – rekomenduojamas stambesnis kavos malimas. Tokiu būdu galima reguliuoti kavos intensyvumą – aromatas bus sodresnis ar švelnesnis. Tiesa, renkantis kaip rupiai malti kavą, reikia atsižvelgti ir į kavos pupelių skrudinimo lygį: jei pupelės yra tamsaus skrudinimo, reikia rinktis mažiau rupų malimą, jei šviesaus skrudinimo – malti smulkiau.

Turint pusiau automatinį profesionalų kavos aparatą, malimui reikalingas priedas – kavamalė. Kavamalėje rupumas reguliuojamas išoriškai rankiniu būdu, todėl prieš malant kiekvieną kavos dozę nesunku pačiam sureguliuoti, kaip rupiai kava bus malama. Automatiniame kavos aparate šis procesas atliekamas šiek tiek sudėtingiau, t.y. sureguliuoti reikia mechaniškai pačiame aparate. Tiesa, šiam veiksmui atlikti nereikia būti diplomuotu inžinieriumi, tačiau procesas sudėtingesnis nei tai atliekant kavamalės pagalba.

Vandens temperatūros reguliavimas

Kaip jau žinome, kavos skonį stipriai lemia ir vanduo. Optimaliausia vandens temperatūra ruošiant kavą yra 91-93 laipsniai. Jei vanduo bus karštesnis, kava bus kartesnė ir mažiau rūgšti, jei šaltesnis – atsiskleis kavos rūgštelė bei sumažės kartumas. Keičiant vandens temperatūrą galima atskleisti įvairius kavos poskonius.

Įprastai automatiniuose kavos aparatuose yra nustatyta optimali vandens temperatūra, siekianti 92 laipsnius, ir keisti šio rodiklio negalima. Aukštesnės klasės automatiniuose kavos aparatuose tokia galimybė atsiranda. Pusiau automatiniuose profesionaliuose kavos aparatuose galimybė pačiam naudotojui susireguliuoti reikiamą temperatūrą irgi yra.

Slėgio reguliavimas

Optimalus slėgis espreso kavos paruošimui – 16 barų. Espreso kavos pavyzdys nėra atsitiktinis, nes dažniausiai šis gėrimas yra visų kitų kavų ruošimo pagrindas. Automatiniuose kavos aparatuose yra nustatytas optimalus slėgis. Šiuose kavos aparatuose patiems keisti slėgio nerekomenduotina. Pusiau automatiniuose profesionaliuose kavos aparatuose slėgis keičiasi priklausomai nuo kavos rupumo. Pusiau automatinių kavos aparatų darbinis slėgis yra 8-12 barų. Slėgis automatiškai keičiasi priklausomai nuo kavos rupumo bei skrudinimo. Ruošiant tamsiai skrudintą kavą – slėgis krenta, gaminant šviesaus skrudinimo atvirkščiai – pakyla.

Esminis dalykas kavos ruošimo procese yra gerai suformuota ir suspausta kavos tabletė, pro kurią dėl slėgio sunkiasi vanduo. Automatiniuose kavos aparatuose kavos tabletė po malimo yra suformuojama automatiškai ir preciziškai. Pusiau automatiniuose kavos aparatuose naudojamas kaušelis – profesionaliai suformuoti kavos tabletę ir ją suspausti reikia įgūdžių ir nemažai patirties. Jei tabletė bus suformuota netolygiai, slėgis kavos gamybos metu pažeis defektuotą tabletės dalį, per ją neabsorbuodamas kavos aromato nutekės visas vanduo. Tokiu atveju kavos gėrimas gausis vandeningas, palikdamas kavą be skonio.

Pieniškų kavos gėrimų paruošimas

Shutterstock nuotr./Latės kava
Shutterstock nuotr./Latės kava

Daugelyje šiuolaikinių kavos aparatų yra integruota pieno pašildymo, suplakimo funkcija, kuri pienišką gėrimą leidžia paruošti vos vieno mygtuko paspaudimu. Automatinis kavos aparatas pieną pašildo iki reikiamos temperatūros bei išspaudžia jį į kavą. Vertinant automatinių kavos aparatų gaminamą putą, įvertinimas galėtų būti 7. Kodėl tik 7? Gerai išplakta pieno puta būna vientisai kreminė, tiršta ir saldi. Žmonėms, kurie mėgsta kavą gerti su cukrumi, jo neprireiks, nes saldumo bus pakankamai, tačiau plakimo metu pieno negalima perkaitinti, nes dings baltymai, o kartu su jais ir saldumas.

Automatiniu kavos aparatu pasiekti šį lygį sudėtinga. Kavą ruošiant pusiau automatiniu profesionaliu kavos aparatu pienas yra plakamas atskirai, tačiau tam kad tinkamai jį paruoštume, reikia turėti įgūdžių ir žinių. Pieno negalima perkaitinti, nes priešingu atvejus jis praras konsistenciją. Plakimo ir kaitinimo metu reikia suformuoti „sūkurį“, kuris leis pienui teisingai susigulėti.

Norint patikrinti, ar pieno puta yra suplakta tinkamai, reikia atlikti paprastą eksperimentą – paruošus kapučino gėrimą šaukštuku pabandyti nubraukti pieno putą, kad pasimatytų kava. Jei to padaryti nepavyksta, pieno puta suplakta tinkamai. Dar vienas tinkamos putos indikatorius – pieno saldumas. Jei kapučino gėrimas yra saldus jo nepagardinus cukrumi – vuolia!

Tiesa, ir kai kuriuose automatiniuose kavos aparatuose būna integruotas rankinis pieno plaktuvas, kuriuo galima atlikti pusiau automatinių profesionalių kavos aparatų pieno plakimo procesą.

Kavos aparatų priežiūra

Automatinių kavos aparatų priežiūrą galima suskirstyti į kasdienę ir nekasdienę. Kasdienės priežiūros metu reikia išmesti kavos tirščius bei nuvalyti kapučinatorių. Kitas kasdienis aparato valymas atliekamas automatiškai.

Nekasdienės priežiūros metu, jei nenaudojamas vandens filtras, priklausomai nuo vandens kietumo, kas 150-200 kavos puodelių reikia atlikti nukalkinimą. Taip pat, pasitelkus priežiūros priemones atlikti valymą, kurio metu visas kavos aparato mechanizmas yra išvalomas nuo susikaupusių riebalų – maždaug kas 200 puodelių. Tiek nukalkinimas, tiek valymas automatiniuose kavos aparatuose yra atliekamas automatiškai, pakanka į atitinkamas talpas įmesti tabletę ar pripilti skysčio ir nustatyti valymo ar nukalkinimo programą. Apie poreikį valymui automatiniai kavos aparatai praneša patys.

Pusiau automatinių profesionalių kavos aparatų priežiūra kiek kitokia – po kiekvieno paruošto kavos puodelio reikia išvalyti kaušelį bei dienos pabaigoje padaryti grupės valymą. Nekasdieninė kavos aparato priežiūra yra lygiai tokia pati kaip ir automatinio kavos aparato.

Lemiamas sprendimas

Kavą gaminant automatiniu aparatu į talpą suberiamos kavos pupelės, pasirenkama kokio gėrimo norima, nustatomas pageidaujamas kavos stiprumas bei, nuspaudus gaminimo mygtuką, stebima kaip per 1-1,5 min. paruošiamas pageidaujamas gėrimas bei reikiamas jo kiekis. Eksploatuojant pusiau automatinį profesionalų kavos aparatą procesas užtrunka šiek tiek ilgiau, tačiau vertinant kavos kokybės aspektu, visą procesą atlikus profesionaliai, rezultatai gali pamaloninti net pačių išrankiausių kavos gurmanų gomurius.

„Kad ir kokios beribės būtų kavos gaminimo galimybės, suklydus nors vienoje paruošimo proceso vietoje, profesionalus kavos aparatas nepataisomai sugadins ruošiamo gėrimo skonį ir aromatą. Neplanuojantiems papildomai mokytis kavos ruošimo meno ar skubantiems kavos procesą atlikti greitai ir gerai, rekomenduojame rinktis automatinius kavos aparatus, kurie niekada nepaves ir užtikrins trokštamą rezultatą – gardžią ir kvapnią kavą“, – sako „Kavos draugo“ atstovas I. Dombrauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius