Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2009 metais netrūko keistų nutikimų su gyvūnais

Čia pateikiamos 2009 metų istorijos apie žmonių ir gyvūnų tarpusavio santykius.
Gianna (kairėje) žaidžia su Knutu.
Gianna (kairėje) žaidžia su Knutu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Gyvūnai Biglis

Ožių magija

Nigerijos policija įtarė ožį mėginus įvykdyti ginkluotą automobilio apiplėšimą.

Gyvulį atgabeno į policiją keli budrūs piliečiai, teigdami, jog jis iš tikrųjų – ginkluotas nusikaltėlis, kuris, pasitelkęs juodąją magiją, pasivertė ožiu, kad išvengtų arešto po mėginimo apiplėšti automobilį. Ožys buvo areštuotas.

O Azijos gyventojai, priešingai, yra linkę pasinaudoti magijos paslaptimis: tūkstančiai Malaizijos hinduistų mėgina apsaugoti nuo kiaulių gripo, pasitelkdami šernus, kurie, kaip jie tiki, turi magiškos galios.

Šernai, kurie atklydo prie jų šventovės maždaug prieš metus, tikinčiųjų nuomone, turi magiškos galios ir atneša sėkmę ne tik įveikiant ligas, net ir loterijose.

Šernų pagalba būtų pravertusi penkerių metų hipopotamui, vardu Lieberis, kuris nugaišo Izraelio safario parke per kastraciją, daromą siekiant neleisti plėstis didžiausiai šių gyvūnų populiacijai nelaisvėje.

Veterinaras iš Vokietijos veltui šokinėjo ant prarandančio sąmonę 1,5 tonos sveriančio gyvūno kūno, mėgindamas išjudinti širdį, kuri sustojo per operaciją.

Koni ir Bo

Labradoras retriveris štai jau 18 metų yra mėgstamiausias amerikiečių šuo, išsiaiškino šunų augintojų klubas „American Kennel Club“.

Toliau rikiuojasi jokšyrų terjeras, vokiečių aviganis, auksaspalvis retriveris, biglis, bokseris, taksas, buldogas, pudelis ir ši cu.

Žinomas labradorų mėgėjas yra Vladimiras Putinas. Vyriausybės ir „Vieningosios partijos“ vadovo meilė tokia stipri, kad premjero labradorė Koni gali nebaudžiama apėsti V.Putino partijos narius.

Kol aukšti „Vieningosios Rusijos“ veikėjai, atvažiavę į savo lyderio rezidenciją Pamaskvyje, tarėsi, kokių naujų priemonių imtis, siekiant įveikti krizę, Koni spėjo apsilankyti kambaryje, kur buvo padengtas stalas svečiams, ir pasmaguriauti sausainiais bei marmeladu.

JAV prezidentas Barackas Obama praeinančiais metais prisiminė buvusio prezidento Harry Trumano žodžius: „Jeigu jums reikia draugo Vašingtone, įsigykite šunį“ ir atsivedė į Baltuosius rūmus garbanotą juodos ir baltos spalvų portugalų vandens šunį, vardu Bo.

Seksas mainais už maistą

Šimpanzių patelės dažniau lytiškai santykiauja su tais patinais, kurie nuolat dalijasi su jomis mėsa, ir taip daugiau gauna kalorijų, nenaudodamos savo energijos ir nerizikuodamos susižeisti per medžioklę.

Tyrėjai mano, kad šimpanzių patinai itin neišrankūs santykiams, o tokiu būdu jie gali kontroliuoti patelės pasirinkimą, sąmoningai pasidalydami savo grobį.

Kitas mokslininkų žingsnis bus ieškoti sąsajų tarp moterų sėkmingos reprodukcijos ir vyrų gerų medžioklės įgūdžių.

Bandomieji triušiai Jungtinėse Valstijose sugebėjo susilaukti palikuonių, turėdami dirbtinius penius, kuriuos išaugino mokslininkai iš jų pačių kamieninių ląstelių.

Kai tik gyvūnai pajuto „vyriškos jėgos“ antplūdį, dvylika laimingų implanto turėtojų pradėjo rodyti dėmesį patelėms. Ir keturios iš jų pastojo.

„Komandinis darbas atneša ir kitų gerų rezultatų.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vienišos žiurkės turi tris kartus daugiau galimybių susirgti krūties vėžiu nei jų giminaitės , kurios aktyviai bendrauja tarpusavyje.

Tyrimas parodė, kad jeigu netrukus po gimimo žiurkė paimama iš pulko, galimybės jai susirgti pieno liaukos vėžiu padidėja. Be to, tarp vienišių yra daugiau mirties atvejų.

Aplinkybių aukos

Krizė verčia žmones žiūrėti į laukinės gamtos pasaulį vis praktiškiau.

Bendrovės „Hermes“ grupė Prancūzijoje, kurianti ištaigingus aksesuarus ir parfumeriją, pranešė ketinanti auginti krokodilus savo fermose Australijoje, kad galėtų patenkinti odos rankinių paklausą.

Prasidėjus nuosmukiui bendrovė nusprendė neerzinti turtingų klientų, kuriems dabar tenka laukti kelerius metus rankinės, kainuojančios daugiau kaip 35 tūkst. eurų. Tačiau trijų ar keturių krokodilų, kurių odos reikia vienai rankinei pasiūti, mirtis blėsta žiūrinti į nepaliečių entuziazmą.

Per religinį festivalį hinduistų deivės Gadhimai garbei Nepale buvo papjauta daugiau kaip 15 tūkst. buivolų ir daugybė ožių bei paukščių.

Pagal paaukotų gyvulių skaičių šventė buvo didžiausia pasaulyje.

Nepalo naminiai gyvuliai dabar penkerius metus turės atkurti populiaciją: kitas gyvulių aukojimas vyks 2014 metais.

Tačiau Nepale vargu ar galima tikėtis pagalbos iš Malaizijos. Dydis – pagrindinė didžiausio šios šalies jaučio bėda: šešerių metų jautis negali rasti sau karvės, kuri jį išlaikytų, – šis dručkis didesnis už universalų vidutinės klasės šeimos poreikiams skirtą automobilį.

Pusantros tonos svorio jautis tapo „našliu“ jau du kartus. Dvi karvės, pas kurias jį buvo atvedę savininkai, nugaišo lūžus stuburui.

Reta juodos ir baltos spalvų kingkongo veislės krevetė tik laimi dėl to, kad yra maža: ji buvo parduota kolekcininkui iš Japonijos už 830 dolerių.

Vėžiagyvių, kuriuos augina vos keturi selekcininkai, populiaciją sudaro tik 2 tūkst. vienetų. Ir japonai eina iš proto dėl akvariumų naujovės, kurios ilgis – tik du centimetrai ir kuri gyvena apie 16 mėnesių, bet itin nenoriai veisiasi.

Atsirado ir dingo

Kitoje pasaulio dalyje hipopotamas, prieš trejus metus pabėgęs iš velionio Kolumbijos narkotikų barono Pablo Escobaro zoologijos sodo, buvo rastas gyvas vietos Magdalenos upėje.

Iš gerai įrengto zoologijos sodo nelaisvės į Kolumbijos šiaurės pelkes pabėgo du afrikiniai hipopotamai. Fotografas ir žurnalistas, sekdamas bėglių pėdsakais, nutraukė vieno šių gyvūnų gyvenimą laisvėje.

Kiemsargis, vardu Muffy, laukė susitikimo su savo šeimininkais ištisus devynerius metus: blakių sukandžiotą šunį seno apleisto pastato kieme Melburne rado kovos su žiauriu elgesiu su gyvūnais draugijos darbuotojai.

Po Muffy oda buvo rasta mikroschema, kuri ir padėjo rasti šuns šeimininkus, gyvenančius Brisbene, už 2 tūkst. km nuo Melburno.

Berlyno įžymybė baltasis lokiukas Knutas besibaigiančiais metais jau turi mylimąją iš Italijos. Knutui, kurį vos gimusį atstūmė motina ir užaugino zoologijos sodo darbuotojas, teko pasispausti voljere, mat jame taip pat apsigyveno gauruota draugė iš Italijos Giovanna.

Per vieną 2009 metų savaitgalių iš „Lego“ kubelių sudėta žirafa viename Berlyno parkų atrodo kaip nevykėlė: parko lankytojai vis dažniau iš parko išsineša neįprastą suvenyrą – šio gyvūno 30 cm ilgio uodegos dalį.

„Žirafa“ galėjo užsitraukti dar didesnę nešlovę, neišsiaiškinęs įmantrios šio Afrikos gyvūno anatomijos, „Reuters“ korespondentas nusprendė, kad lankytojų susidomėjimo objektas yra jos penis, o ne uodega.  Teko paskelbti ištaisytą pranešimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius