Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 27 vieta – A.Oželio „La Provence“

Atsižvelgiant į didėjantį restoranų skaičių Lietuvoje, maisto kultūros augimą, vis dažniau pastebimą viešo maitinimosi įstaigų individualumą ir augančią kokybę, šiemet Lietuvoje pirmą kartą yra sudarytas 30 geriausių šalies restoranų sąrašas. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo UAB „Švyturys-Utenos alus“. Tarp geriausiųjų šalies restoranų, 27 vietoje, šiemet atsidūrė Arūno Oželio valdomas „La Provence“.
A. Oželio „La Provence“
A. Oželio „La Provence“ / G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr.

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 130 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.

Suprasti akimirksniu

  • Restorano vadovas Arūnas Oželis
  • Restorano šefas Arūnas Oželis
  • Virtuvės tipas Viduržemio jūros virtuvė
  • TAS patiekalas Salade niçoise (2005)
  • Darbo valandos I-VII 12:00-00:00
  • Adresas Vokiečių g. 22, Vilnius
  • Internetinė svetainė www.laprovence.lt
  • Atidarymo metai 2001 m.
  • Šunims viduje - ne, terasoje - taip

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 27 vietą užėmusį Viduržemio jūros virtuvės restoraną „La Provence“. Kuo jis patraukė ekspertus?

Prieš 15 metų pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, Vokiečių gatvėje, duris atvėrė „La Provence“ ir užkėlė valgymo įstaigų kartelę visoje Lietuvoje. Tuo pačiu ir pats sau metė iššūkį – lietuviams pristatyti Viduržemio jūros gourmet virtuvę.

Dabar tai skamba lyg nieko ypatingo, tačiau ši vieta išties suvaidino svarbų vaidmenį lavindama mūsų skonį ir poreikį kokybei lėkštėje.

VAKARIENĖ. Bandė gaminti ir dienos pietus, ir ruošti pusryčius, bet galiausiai po daugybės naudingų patirčių čia liko a la carte ir vakarienės koncepcija. Pagrindinis restorano meniu šiuo metu yra skilęs į dvi dalis. Pirmoje dalyje – vintažiniai patiekalai, antroje – sezoninis valgiaraštis.

Į vintažinių patiekalų meniu yra sukrauta visa šio restorano klasika, kuri per 15 metų visapusiškai pasiteisino ir kurios klientai nepaleidžia, o sugrįžę – reikalauja. Tarp tokių restorano hitų išliko ypatinga Nicos salotų versija (2005), vietoje ruošiamas foie gras (2010), bisque kreminė omarų sriuba su jūrų šukutėmis (2004), crabe chaud apkepta kamčatkos karališko krabo koja (2004) ir t.t.

Šiuo atveju metai sufleruoja, kada buvo sukurtas patiekalas ir nuo kada jis nesitraukia iš restorano meniu – kaip vynas turi savo metus, taip ir laiko patikrinta „La Provence“ klasika.

Sezoninį meniu Arūnas Oželis pristato porą kartų per metus. Tačiau, kaip pats teigia, idėjų jis turėtų bent šešiems sezonams į priekį. Tiesa, „La Provence“ – ne iš tų ekstravagantiškų restoranų, kurie naudoja brangiausius ingredientus (nors yra taip manančių), tačiau sezoniniame meniu nepamatysi paprastos vištienos ar kiaulienos. Greičiau kažką per vidurį – ėriuką, antį, anties kepenėles ir pan.

ŠEFAS. Arūnas nevadina savęs šefu, tačiau šiuo metu jis generuoja valgiaraščio idėjas ir turi komandą, kuri jas įgyvendina.

Kulinarinės kelionės yra jo silpnybė. Jų metu vyras lanko geriausiai vertinamus pasaulio restoranus, bendrauja su jų šefais, semiasi žinių, apžvelgia naujausias tendencijas. Grįžęs namo Arūnas visada stengiasi pabendrauti su savo klientais ir suprasti jų norus. Viską sudėjus gimsta „La Provence“ sezoninis valgiaraštis.

Anksčiau 7 metus „La Provence“ Arūnas kūrė kartu su šefu iš Ispanijos Xavieru Lopezu (dabar – „Telegrafo“ šefas), dar anksčiau – su viena stipriausių Lietuvos šefių moterų – Aldona Gečiene (dabar – „Imperial“ šefė).

LAIKAS. Kai kurie žmonės išaugo su šiuo restoranu, o kai kurie, galima sakyti, paseno. Kai kas netgi išėjo į pensiją – pavyzdžiui, padavėjas Kazimieras, kuris čia dirbo nuo pradžių iki pensijos. Būtent dėl lojalaus personalo daugelis nuolatinių „La Provence“ klientų gali pasakyti tą legendinę frazę „Man kaip visada“. Kolektyvo amžiaus vidurkis – 45 m.

VIETA. Apie 1970-1990 m. čia buvo labai populiarus baras. Dar seniau – rūsiuose slėpėsi spirito varykla. Pastatas su savo XV-XVI a. rūsiais, kur yra „La Provence“, priklauso evangelikų liuteronų bažnyčiai.

INTERJERAS. Restorano architektūriniai sprendimai priklauso vienai žymiausių architektų komandai – „Jungtinės pajėgos“: projekto autorės A.Kaušpedienė ir V.Rimkienė. Interjeras nesikeičia jau daugybę metų – juk ir tikrasis Provansas yra apie nostalgiją, jaukumą, šilumą, pabuvusią kokybę ir jokių brangių medžiagų. Beje, „La Provence“ vienas pirmųjų restoranų Lietuvoje, kuris atsisakė staltiesių – čia ant stalo svečius pasitinka servetėlės su kiparisais.

ĮDOMU. „La Provence“ kartu su Arūnu Oželiu nori tapti atviresni jaunajai kartai – tai nebėra tik ponų vieta, greičiau ji skirta tiems, kas vertina Viduržemio jūros dvelksmą toli nekeliaujant.

Daugiau apie projektą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius