Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dažniausiai pasitaikančios klaidos renkantis autokėdutes

Automobilinė vaikiška kėdutė – tai nėra žaislas. Tai pagrindinė priemonė, leidžianti apsaugoti mažylius nuo traumų esant eismo įvykiui. Negana to, būtina tiksliai žinoti, kaip prisegti savo vaiką saugos diržais, mat netaisyklingas prisegimas ar netinkamas kėdutės naudojimas yra pavojingas mažylio sveikatai ir saugumui. Juolab, kad daug kas priklauso nuo vaiko amžiaus bei ūgio ar svorio. Renkantis automobilines kėdutes, jas reikėtų rinktis atsakingai bei vengti dažniausiai pasitaikančių klaidų.
Vaikas automobilyje
Vaikas automobilyje

Perkama naudota kėdutė, neišsiaiškinus jos pilnos istorijos

Jei norima sutaupyti perkant naudotą vaikišką autokėdutę savo atžalai, reikėtų įsitikinti, kad kėdutė turi naudojimo instrukcijas bei etiketę, nurodančią pagaminimo datą ir modelio numerį. Kartais gaminant kėdutes atsitinka įvairių netikėtumų, dėl kurių jau parduoti gaminiai būna atšaukiami iš pardavimo. Taigi reikėtų įsitikinti, kad perkama kėdutė niekad nebuvo atšaukta ir neturėjo būti grąžinta gamintojui. Kėdutė taip pat neturėtų būti senesnė nei 6 metų. Ji turėtų turėti visiškai visas reikiamas dalis bei neturėti pažeidimų žymių. Taip pat būtina įsitikinti, ar kėdutė nebuvo automobilyje, patyrusiame avariją, mat nuo smūgio ji gali prarasti savo saugumo funkciją. Kitaip tariant, jei autokėdutės istorija nėra žinoma, jos nederėtų pirkti, nepriklausomai nuo to, kaip pigiai ji kainuoja.

Kėdutė statoma netinkamoje vietoje

Automobilinės kėdutės turėtų būti montuojamos kuo toliau nuo aktyvių oro pagalvių, o saugiausia vieta joms yra ant galinės sėdynės. Jei kėdutė yra statoma ant priekinės sėdynės, netgi naudojant ją pagal visas instrukcijas ir statant nugarėle į priekį, taip, kad vaiko žvilgsnis būtų į priekinę sėdynę, suveikus oro pagalvei jos pagrindinis smūgis bus tiesiai į kėdutės vietą, kurioje yra vaiko galva. Jei galimybės montuoti kėdutę ant galinės sėdynės nėra, tuomet reikėtų įsitikinti, kad tos sėdynės oro pagalvė yra išjungta. Jei ant galinės sėdynės montuojama tik viena vaikiška autokėdutė, ją reikėtų montuoti sėdynės viduryje, kuo toliau nuo durų. Taip sukuriama maksimali apsauga eismo įvykio atveju.

Neteisingas kėdutės įmontavimas bei netinkamas vaiko prisegimas

Prieš montuojant automobilinę kėdutę būtina perskaityti gamintojo instrukciją. Būtina įsitikinti, kad kėdutė įmontuota stabiliai – ji neturėtų judėti į šonus daugiau nei per 2 centimetrus. Saugumo diržai taip pat turėtų būti naudojami tinkamai ir tvirtinami tam specialiai įrengtose vietose. Prisegant savo atžalas būtina saugos diržais juos apjuosti per pažastis – jokiu būdu ne per kaklą ar pilvą, kadangi stipriau užveržus diržus ir esant ilgesnei kelionei vaikas gali imti dusti. Tačiau diržai turi būti apjuosti pakankamai tampriai, kad apsaugotų esant eismo įvykiui.

Per ankstyvas kėdutės pozicijos pakeitimas

Vaikams iki 2 metų rekomenduojama montuoti kėdutes ant galinės sėdynės galu į priekį. Žinoma, norisi per galinio vaizdo veidrodėlį matyti vaiką bei jį stebėti, tačiau tai nėra saugu. Tik sulaukus dvejų metukų vaiką galima sodinti veidu į priekį. Tokiu atveju galima įsigyti kiek brangesnes kėdutes, kurios tinkamos montuoti tiek ir galu, tiek ir priekiu. Permontuojant kėdutę į skirtingą padėtį būtina tai daryti pagal gamintojo nurodymus, panaudojant visas papildomas tvirtinimo sistemas. Kėdutės atlošą taip pat būtina pritvirtinti prie sėdynės naudojant papildomus tvirtinimo diržus.

Netinkamas sėdynės pakylos naudojimas

Booster tipo sėdynė skirta naudoti vyresniems vaikams, kuriuos jau galima pritvirtinti automobiliniais saugos diržais be papildomos kėdutės. Šios kėdutės veikia kaip pakylos, leidžiančios vaiką saugiai pasodinti net ir ilgesnei kelionei. Tačiau tėveliai dažniausiai nori greičiau atsikratyti automobilinių kėdučių ir vaikus ant pakylėlių sodina per anksti. Rūpinantis savo atžalų saugumu reikėtų luktelėti iki kol tai bus išties saugu – t.y. pasiekus didžiausią leidžiamą svorį automobilinei kėdutei (įprastai nuo 36 kilogramų). Derėtų prisiminti, kad automobilinė kėdutė yra išties pats geriausias saugumo užtikrinimo būdas savo vaikui, taigi nereikėtų skubėti naudoti booster tipo sėdynės. Taip pat šios sėdynės būtinai turi būti tampriai pritvirtintos, o vaikas fiksuojamas prie sėdynės automobiliniais saugos diržais. Booster tipo sėdynės pakylos įprastai turi papildomus saugos diržus, skirtus vaiko kojoms pritvirtinti prie sėdynės. Taigi reikėtų vienu metu naudoti abejus saugos diržus, kadangi tik taip bus galima užtikrinti maksimalų saugumą. Norint geriausio efekto, reikėtų įsitikinti, kad vaikas gali padėti galvą ant sėdynės atlošo – taip sumažėja galvos traumų tikimybė auto įvykio atveju.

Autokėdutės – dar ne viskas

Negana to, būtina atsižvelgti ir į vaiko aprangą. Per stori žieminiai drabužiai gali sudaryti įspūdį, kad saugos diržai yra priveržti pakankamai tampriai, nors jie išties bus toli nuo kūno. Tokiu atveju nutikus eismo įvykiui pasekmės gali būti pakankamai liūdnos, taigi automobilyje derėtų palaikyti tinkamą temperatūrą, kuri leistų savo atžalą rengti kiek lengvesniais drabužiais, nesudarančiais didelių tarpų tarp kūno ir saugos diržų. Juk saugumui turi būti teikiama pirmenybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius