Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos Bažnyčia pirmąkart paskyrė vyskupę

Anglijos Bažnyčia trečiadienį pirmąkart savo vyskupu paskyrė moterį – vikarę Libby Lane, kai tai leido padaryti istorinis taisyklių pakeitimas.
Vyskupė Libby Lane su vyru George Lane
Vyskupė Libby Lane su vyru George Lane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

L.Lane buvo paskirta naująja Stokporto vyskupe, o šis žingsnis buvo itin dramatiškas Anglijos valstybinėje Bažnyčioje po daugelį metų trukusių ginčų ir susipriešinimo dėl šio klausimo.

„Tai įsimintina diena man ir, kaip suprantu, istorinė diena Bažnyčiai“, – L.Lane pareiškė po to, kai buvo paskirta vyskupauti tame šiaurės vakarų Anglijos mieste.

„Jaučiuosi pagerbta ir esu dėkinga, kad buvau pašaukta tarnauti naująja Stokporto vyskupe. Esu susijaudinusi, nors baugoka, kad man buvo patikėta tokia tarnystė“, – pridūrė ji.

Anglijos Bažnyčia, kuri yra pagrindinė pasaulinėje Anglikonų Bendrijoje, turinčioje apie 85 mln. tikinčiųjų daugiau negu 165 šalyse, praeitą mėnesį davė galutinį leidimą pakeisti tvarką, neleidusią moterims būti vyskupėmis. Kai kuriose kitose Bendrijos bažnyčiose ši reformą buvo atlikta anksčiau.

Paskatins lygybę

Anglijos Bažnyčia 1992 metais leido moterims tapti dvasininkėmis, o pirmoji iš jų buvo paskirta dvejais metais vėliau. Dabar moterys sudaro apie trečdalį šios bendruomenės dvasininkų.

Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono biuras Dauningo gatvėje paskelbė, kad karalienė Elizabeth II, Anglijos Bažnyčios vadovė, patvirtino L.Lane paskyrimą.

„Norėčiau pasveikinti Elizabeth Lane, paskirtą Stokporto vyskupe sufragane ir tokiu būdu tapusią pirmąją vyskupe Bažnyčioje“, – sakoma D.Camerono pranešime.

„Tai istorinis paskyrimas ir svarbus žingsnis į priekį Bažnyčioje, vedantis ją prie didesnės lygybės aukštosiose pareigose“, – pridūrė premjeras.

Premjeras nurodė, kad vyriausybė šią savaitę pateiks svarstymui teisės aktą, kuriuo būtų leista vyskupėms tapti parlamento aukštųjų Lordų Rūmų narėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius