Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant pašto ženklų nuguls elnias, kiškis ir barsukas

Lietuvos paštas, tęsdamas populiariąją pašto ženklų seriją „Lietuvos gyvūnai“, išleidžia naują pašto ženklų bloką, teigiama pranešime žiniasklaidai. Trijuose pašto ženkluose pavaizduoti vieni iš žinomiausių Lietuvos miškų faunos atstovų: taurusis elnias, pilkasis kiškis ir barsukas. Pašto ženklai apyvartoje pasirodys šį šeštadienį, rugsėjo 9 dieną.
Ant pašto ženklų nuguls elnias, kiškis ir barsukas
Ant pašto ženklų nuguls elnias, kiškis ir barsukas / Lietuvos pašto nuotr.

Lietuvių liaudies tautosakoje dažnai minimus gyvūnus vaizduojantį pašto bloką sudaro trys pašto ženklai, kurių kiekvieno nominalas – 0,84 Eur, tiražas – 30 tūkst. egzempliorių. Naujųjų pašto ženklų autorius – dailininkas Tomas Dragūnas.

Kartu su pašto bloku apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Lietuvos pašto nuotr./Ant pašto ženklų nuguls elnias, kiškis ir barsukas
Lietuvos pašto nuotr./Ant pašto ženklų nuguls elnias, kiškis ir barsukas

Taurusis elnias – gražus, harmoningas ir tvirtas žvėris. Tauriųjų elnių reaklimatizavimo Lietuvoje pradžia siejama su Žagarės miškais. Į Pietų Lietuvos miškus elniai imigravo iš Lenkijos ir Kaliningrado srities. Labiausiai šie gyvūnai mėgsta lapuočių ir mišrius miškus, stūksančius derlinguose dirvožemiuose.

Pilkasis kiškis savo išvaizda panašus į naminį triušį. Lietuvoje XV–XVIII a. pilkasis kiškis buvo retesnis už baltąjį. Dėl intensyvios žmogaus ūkinės veiklos kiškiai vis dažniau apsigyvena miškuose ir nedirbamos žemės plotuose. Per parą kiškis pabuvoja vidutiniškai 65 ha plote, bet aktyviausiai reiškiasi maždaug 20 ha plote, o pavojaus atveju – 1 km spindulio teritorijoje.

Barsukas – didžiausias kiauninių šeimos žvėrelis. Nors paplitęs visuose šalies rajonuose, pastaruoju metu barsukų mažėja. Gyvena miškuose, kartais krūmuose, ganyklose ir net pievose, bet arti miško. Įsitaisę urvuose, guolį iškloja samanomis, sausa žole ir lapais. Orui atšalus, lapkričio gale–gruodžio pradžioje, įminga ir miega iki kovo mėnesio. Giedromis dienomis, esant nedideliam šalčiui, trumpam išeina iš urvo.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25–27 pašto ženklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius