-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apleistų karinių slėptuvių renesansas: bunkeriai tampa šiurpių pramogų vietomis

Specialiųjų statinių, kuriuose miestiečiai galėtų pasislėpti ypatingo pavojaus atveju, Vilniuje nemažai, tačiau jų būklė prasta. Šių slėptuvių ekstremaliosios situacijos atveju nebūtų galima naudoti pagal paskirtį.
Bunkeriai tampa šiurpių pramogų vietomis
Bunkeriai tampa šiurpių pramogų vietomis / „ZombieBunker“ nuotr.
Temos: 1 Bunkeris

Erdvės šiuose pastatuose gausu – naudingas plotas gali siekti tūkstančius kvadratinių metrų, tad siekdama, kad slėptuvės būtų sutvarkytos, savivaldybė ėmė privatizuoti, o įžvalgūs verslininkai panaudoti potencialą – jie senus karinius objektus prikelia naujam gyvenimui. Šiandien slėptuvėse rengiami istoriniai spektakliai arba lankytojai kviečiami išgyventi šiurpią realybės dramą.  

Išgyvenimo dramai bunkeryje – pasaulio žiniasklaidos dėmesys

2008 m. Nemenčinėje slėptuvėje įkurtas muziejinis – teatrinis projektas „1984. Išgyvenimo drama sovietiniame bunkeryje“ – vienas iš kontraversiškiausių gyvosios istorijos projektų Lietuvoje, kartu sulaukęs didžiausio pasaulio žiniasklaidos dėmesio, iš kada nors anksčiau Lietuvoje vykdytų tokio tipo projektų.

„ZombieBunker“ nuotr./Bunkeriai tampa šiurpių pramogų vietomis
„ZombieBunker“ nuotr./Bunkeriai tampa šiurpių pramogų vietomis

Apie šį teatralizuotą sovietinės realybės spektaklį, yra rašę garsiausi pasaulio dienraščiai: The Guardian, London Times, Le Figaro, Der Spiegel, Berliner Zeitung ir kiti. Septynerius metus veikianti pramoga tarnauja kaip istorijos puslapis, kuris padeda suprasti kodėl Lietuva šiandien yra tokia, kokia yra.
 
Kviečia gelbėti Vilnių arba gana tik sovietinių istorijų

Nepriklausomybės karta į sovietinį palikimą žvelgia kitu kampu. Jaunas verslininkas Vilniaus rajone buvusį LTSR VRM užmiesčio valdymo punktą pavertė šiurpios XXI a. pramogos vieta. Tamsiame kariniame bunkeryje apsilankiusiųjų laukia ne viena kliūtis bei zombiai. Tamsoje įkurtas interaktyvus emocinis realybės žaidimas reikalauja drąsos.

„ZombieBunker“ nuotr./Bunkeriai tampa šiurpių pramogų vietomis
„ZombieBunker“ nuotr./Bunkeriai tampa šiurpių pramogų vietomis

Zombių bunkerį įkūrusios įmonės atstovas Modestas Stumbrys teigia, kad bunkeryje tvyranti karo parengties atmosfera puikiai tinka žmogaus baimių atskleidimui ir susigyvenimui su jomis. Tokia pramoga nebūtinai turi remtis nostalgija buvusiems laikams.

„Istoriniai demonai visuomet kvėpuos mums į nugarą, tačiau kiekviena karta ne tik atsineša, bet ir susikuria demonus, skirtus tik jai. Vienas iš šiandieninės žmonijos siaubų, karų apsuptyje, kur užtaisyti savo eilės laukia biologiniai ginklai yra mistiniai gyvieji numirėliai. Taigi nutarėme mesti iššūkį ir patikrinti, ką žmonės darytų zombių apokalipsės metu. Ir panašu, kad tai iššūkių ištroškusiam žmogui šiandien yra tikrai įdomu.

Netradicinis kultūrinis paveldas domina ir atvykėlius ir lietuvius

Dėl savo autentiškų erdvių pramogos bunkeriuose populiarios tarp atvykėlių iš Europos bei  įdomios ir vietiniams lietuviams. Tiek Lietuvoje gyvenančius, tiek iš užsienio atvykusius pramogautojus vilioja išskirtinis paveldas, kurį jie gali išvysti nepriklausomai nuo sezoniškumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius