-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avalynė bėgimui: kaip išsirinkti?

Lietuvoje bėgimas populiarėja žaibišku greičiu – steigiasi bėgimo klubai, organizuojami maratonai ir taisyklingo bėgimo technikos pamokos, tačiau norint, kad šis sveikatai ir emocinei būklei vertingas užsiėmimas būtų išties naudingas, labai svarbu ir tai, ką žmogus avi bėgimo metu. Daugeliui pradedančiųjų bėgikų kyla klausimas, pagal kokius kriterijus pasirinkti avalynę bėgimui – kompanijos žinomumą, padų storį, o gal estetinę išvaizdą?
Bėganti moteris
Bėganti moteris / Fotolia nuotr.

Pirmiausia reikia atminti, kad sportinė avalynė, skirta sporto salei, dažniausiai nėra pritaikyta bėgimui. Norint reguliariai bėgioti ilgas distancijas, būtina pirkti bėgimo batelius, kurie yra sukurti būtent bėgimui, kad žmogaus organizmui nepakenktų paviršiaus nelygumai, blogos oro sąlygos ir kitos nemalonios staigmenos. Tad, paprasti sportbačiai iš turgaus ar krepšinio avalynė prastas pasirinkimas, tikimybė patirti traumą yra išties didelė. Gal kojos ir neišsisuksite, bet keliams ir sąnariams tikrai pakenksite bei prarasite aistrą bėgimui.

Kuo bėgimo avalynė skiriasi nuo kitų  sporto šakų batelių?

Žmogui bėgant, sąnariai patiria du ar tris kartus didesnį krūvį, nei sveria visas kūnas.

Svarbiausias dalykas – bėgimo avalynės padas. Žmogui bėgant, sąnariai patiria du ar tris kartus didesnį krūvį, nei sveria visas kūnas, pavyzdžiui, jei sveriate 70 kg, bėgant jūsų sąnariai patiria 140 kg apkrovą. Didelis krūvis, be abejo, gali, o greičiausiai ir pakenks sąnariams, kad taip neįvyktų, būtina rinktis bėgimo avalynę, kuri milžiniškas apkrovas „sugeria“, padeda išvengti didelio krūvio, tenkančio sąnariams, ir sumažina traumos tikimybę.

Taip pat bėgimo batelių padai būna šiek tiek platesni nei kitų sporto šakų avalynės, todėl bėgikas jaučia didesnį stabilumą, kuris labai svarbus, bėgant miško takeliu, negrįstu taku ar kitose vietovėse, kur kelio paviršius nėra lygus. Be to, vertėtų paminėti ir tai, kad bėgimo avalynės padas ir paviršius būna labai patvarus  ir kokybiškas. Tai užtikrina bėgimo batelių atsparumą įvairioms oro sąlygoms, todėl ne veltui patyrę bėgikai juokauja, kad nėra netinkamo oro bėgimui, yra tik netinkama avalynė.

Bėgimo avalynė – bet kokiam orui ir paviršiams

Prieš perkant naujus, o gal net pirmuosius bėgimo batelius, svarbu žinoti, kur ir kada planuojate bėgioti. Sporto parduotuvėse arba plataus profilio elektroninėse parduotuvėse galima rasti labai daug bėgimo batelių rūšių, vieni jų skirti vasarai, kiti – žiemai, vieni pritaikyti lygiems paviršiams, kiti – miškingiems paviršiams ar  varžyboms ir t.t.

Varžyboms skirta bėgimo avalynė būna labai lengva, dažniausiai plonesniu ir siauresniu padu. Toks avalynės dizainas leidžia sportininkui sutaupyti daugiau jėgų, bėgant varžybų metu, tačiau, bėgiojant tik savo malonumui, šios avalynės profesionalūs bėgikai rinktis nerekomenduoja, nes galite susižeisti, patirti traumą, ypač tada, jei planuojate bėgti nelygiu paviršiumi.

Bėgiojant miesto gatvėmis, asfaltu ir kitais lygiais paviršiais, reiktų avėti bėgimo batelius, kurie suteikia, kuo didesnę amortizaciją.

Bėgiojant miesto gatvėmis, asfaltu ir kitais lygiais paviršiais, reiktų avėti bėgimo batelius, kurie suteikia, kuo didesnę amortizaciją, nes šie paviršiai paprastai būna labai kieti ir gali pakenkti sąnariams. O patys ištvermingiausieji, kurie nevengia bėgioti ir tada, kai už lango spaudžia šaltukas ar pliaupia lietus, turėtų rinktis bėgimo avalynę su specialiu protektoriumi, kurio tikslas – apsaugoti nuo slydimo ir kritimo. Tiesa, avalynė su protektoriumi rekomenduojama ir tada, jei ketinate bėgti miške ar nelygiu paviršiumi. Taigi, jei nusprendėte išties rimtai užsiiminėti bėgimu, batų dėžėje praverstų dvi bėgimo batelių poros, kurias galėtumėte avėti priklausomai nuo sezoniškumo, oro sąlygų ir bėgimo paviršiaus.

Bėgimo avalynės dydis

Dar iš mokyklos laikų tikriausiai pamenate, kad kūnai, veikiami šilumos, plečiasi, o šalčio – traukiasi. Ši fizikos taisyklė galioja ir žmogaus kūnui: bėgant organizmas sušyla, todėl pėda šiek tiek padidėja. Bėgimo avalynė turėtų būti vienu dydžiu ar bent puse dydžio didesnė, nei jūsų įprastas batų dydis, priešingu atveju bėgimo bateliai gali pritrinti koją, paskatinti nuospaudų ar kraujosruvų atsiradimą. Per maža bėgimo avalynė – tai kančia, po kurios gali greitai „atšokti fantazija“ bėgti krosą. Nereiktų baimintis, kad, avint šiek tiek didesnius batus, jie pradės kristi ar smukti, nes taip tikrai nenutiks. Visgi, jei pradėsite jausti diskomfortą, tiesiog stipriau suveržkite batraiščius.

Pronacija ir supinacija

Prieš perkant bėgimo avalynę, svarbu išsiaiškinti ar turite pronaciją arba supinaciją. Supinacija – tai tokia būklė, kai žmogaus keliai, bėgant ar einant, šiek tiek linksta į išorę, o probacija atvirkščiai – į vidų. Tai padaryti galima profesionalioje bėgimo ar sporto reikmenų parduotuvėje, kurioje atliekami specialūs pėdų testai. Kelių linkis į vidų ar išorę nėra susirgimas ir nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, tačiau, bėgant ilgas distancijas, keliai greičiau pavargsta ir bėgiojimas gali tapti sąnarių uždegimo arba traumos priežastimi.

Dauguma kompanijų, kurios gamina bėgimo avalynę, yra sukūrusios batelius, skirtus avėti bėgikams, turintiems pronaciją arba supinaciją, todėl tai tikrai nėra priežastis nebėgti. Svarbu išsirinkti optimaliausiai jūsų pėdai ir bėgiojimo įpročiams tinkamus bėgimo batelius. Tiesa, vertėtų atminti, kad kokybiška bėgimo avalynė nėra labai pigi, tačiau geriau pinigus išleisti būtent jai, o ne geliams nuo skausmo ar vaistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius