Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aziją gąsdina rytojaus Saulės užtemimas

Daugiausiai gyventojų turinčios pasaulio valstybės trečiadienį žvelgs į dangų - Indijoje ir Kinijoje nuo Mumbajaus iki Šanchajaus bus matomas ilgiausias 21-ojo amžiaus visiškas Saulės užtemimas.
Saulės užtemimas
Saulės užtemimas / „Scanpix“ nuotr.

Šis įvykis kelia didelį sujudimą užtemimų „medžiotojų“ bendruomenėje, nes tai bus tik kartą gyvenime pasitaikanti proga ir galbūt labiausiai stebimas užtemimas per visą istoriją, nes jo šešėlis nusidrieks tankiausiai gyvenamais Žemės rajonais.

„Tai labai svarbus įvykis. Nė vienas iš mūsų negyvensime taip ilgai, kad pamatytume kitą tokį (užtemimą)", - sakė specialių kelionių agentūros „Eclipse City“ vadovas Federico Borgmeyeris iš Vokietijos.

Amerikiečių astrofizikas ir pripažintas užtemimų specialistas Fredas Espenakas minimą liepos 22-osios įvykį vadina paprastai - „monstru“.

Visiški Saulės užtemimai įvyksta tada, kai Mėnulis atsiduria tarp Saulės ir Žemės, mums visiškai užstodamas mūsų žvaigždę.

Jaudulį šį kartą pirmiausia kelia neįprastai ilga visiško užtemimo, kai saulės diskas būna visiškai uždengtas, trukmė - 6 min. ir 39 sekundės. Tokios trukmės dabar nebus iki pat 2132 metų.

Iki 258 km pločio Mėnulio šešėlis pirmiausia kris Vakarų Indijos Gudražato valstijoje, prieš pat 6 val. 30 min. vietos (4 val. Lietuvos) laiku.

Paskui šešėlis „nubėgs“ per visą Indiją, uždengs šventąjį Varanasio miestą prie Gangos upės, Bangladešą, Nepalą, Butaną, pereis į Kiniją ir galiausiai ties Šanchajumi nuslinks į jūrą.

Vėliau Žemės palydovo šešėlis kris ant Japonijos pietinių Riukiu salų ir nubėgs per Ramųjį vandenyną, kur ir bus galima stebėti maksimalią visiško užtemimo trukmę.

Tiems, kas galės matyti šį ankstyvo ryto užtemimą, jis iš esmės atrodys kaip du Saulės patekėjimai, nes Mėnulis uždengs virš horizonto neaukštai pakilusią Saulę, kuri paskui lėtai vėl pasirodys.

50 proc. ar daugiau Saulės disko uždengiantį Mėnulio šešėlį galės matyti du milijardai žmonių.
 

„Scanpix“ nuotr./Saulės užtemimas
„Scanpix“ nuotr./Saulės užtemimas

Kai kas šiuo gamtos reiškiniu pasinaudojo kaip unikalia verslo galimybe. Kelionių firma „Cox and Kings“ užsakė lėktuvą „Boeing 737-700“, kuris prieš aušrą pakils iš Delio ir iš kurio bus galima stebėti užtemimą. Vėliau lėktuvas užtemimą seks iki rytinės Biharo valstijos.

21 vieta, esanti prie langų iš Saulės pusės, kainavo po 79 tūkst. rupijų (4 tūkst. litų), ir visos jos buvo išpirktos. Tarp šių laimingųjų yra astronomų mėgėjų, fotografų ir keturių asmenų šeima, planuojanti pikniką ore Mėnulio šešėlyje.

Šanchajuje viešbučių, kurie siūlė specialius užtemimo paketus, kambarius gerokai iš anksto užsakė svečiai iš Japonijos, Jungtinių Valstijų ir Europos.

Šanchajaus skulptūrų parkas, iš kurio labai patogu stebėti užtemimą, pardavė daugiau kaip 2 tūkst. bilietų, prie kurių buvo pridėti specialūs akiniai ir trikotažiniai marškinėliai.

Ne taip komerciškai atrodys 1,5 mln. hinduistų maldininkų susibūrimas šventame Kurukšetros lauke Šiaurės Indijoje, kur maudymasis Saulės užtemimo metu, kaip tikima, padeda pasiekti dvasinį išsivadavimą.

Indijoje ir Kinijoje užtemimai tradiciškai vertinami ir su nuostaba, ir su nelaimės nuojauta.
Mumbajaus astrologas Rajas Kumaras Sharma (Radžas Kumaras Šarma) liepos 22-ąją vadina "labai pavojingu momentu Visatoje", nes Saulės spindulių užstojimas prilygsta kokiai nors ligai ar virusui.

„Jei Saulė, vyriausioji žvaigždė, serga, tai pasaulyje tikrai bus didesnių problemų“, - sakė jis.
Senovės Kinijoje užtemimai dažnai būdavo siejami su gamtinėmis katastrofomis ar imperatoriaus mirtimi. Panašūs prietarai gyvuoja ir šiandien.

Esama ir žemiškesnio susirūpinimo - dėl to, kad užtemimą gali stebėti labai daug žmonių,

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalinis Saulės užtemimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalinis Saulės užtemimas

specialistai nuogąstauja, kad daugelis gali nebepataisomai pakenkti savo akių tinklainėms, jei užtemimą stebės be specialių apsaugos priemonių.

Delyje dirbantis akių chirurgas Riturajas Barauhas (Rituradžas Barauhas) sakė, kad pavojingiausia fazė yra iš karto po visiško užtemimo, kai iš už Mėnulio krašto vėl pasirodo Saulė.
"Pakenkia tas greitas pasikeitimas nuo tamsos iki labai ryškios šviesos", - sakė jis.

Indijos ir Kinijos pareigūnai per žiniasklaidą aiškina žmonėms, kaip svarbu apsaugoti akis specialiais akiniais. Kiti rekomenduoja stebėti tiesiogines užtemimo transliacijas internete, tokiuose tinklalapiuose kaip www.live-eclipse.org ir www.atlaspost.com/2009tse.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius