Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Britui gyvūnų prieglaudos savininkui leista iš Kabulo evakuoti 200 šunų ir kačių

Vienos Afganistane įsikūrusios gyvūnų prieglaudos savininkui britui leista užsakomuoju skrydžiu evakuoti iš Kabulo apie 200 šunų ir kačių, trečiadienį pranešė Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius.
Kabulo oro uostas
Kabulo oro uostas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Didelio atgarsio sulaukusi buvusio jūrų pėstininko Paulo Farthingo kampanija evakuoti savo prieglaudos gyvūnus sukėlė kontroversiją, tūkstančiams žmonių siekiant palikti Afganistaną iki JAV karių pasitraukimo šio mėnesio gale.

Po tarnybos Afganistane buvęs britų kariuomenės narys P.Farthingas Kabule įkūrė prieglaudą „Nowzad“, gelbstinčią kates, šunis ir asilus.

Vyras tebėra Kabule ir per sutelktinio finansavimo kampaniją surinko lėšų užsakomajam skrydžiui, kuriuo Afganistaną galėtų palikti jo darbuotojai bei jų artimieji ir apie 200 kačių ir šunų. Šią kampaniją jis vadina „Arkos operacija“.

Britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as anksčiau yra sakęs, kad būtų neteisinga „prioritetą teikti gyvūnėliams, o ne žmonėms“, tūkstančiams afganų laukiant galimybės išvykti ir būgštaujant dėl anksčiau šį mėnesį valdžią užgrobusių talibų keršto.

Tačiau ankstų trečiadienį B.Wallace'as per tviterį paskelbė leidęs pareigūnams apdoroti P.Farthingo darbuotojų afganų duomenis ir priimti juos Kabulo oro uoste.

Kai tai nutiks ir „jei jis atvyks su savo gyvūnais, ieškosime jo vietos lėktuvui“, sakė britų gynybos sekretorius.

Jis pabrėžė, kad „ribojantis veiksnys“ yra evakuacijų srauto valdymas, o ne „lėktuvų talpa“.

B.Wallace'as taip pat sakė, kad P.Farthingas ir JK vizas turintys jo darbuotojai afganai galėtų išvykti Karališkųjų oro pajėgų orlaiviu, tačiau tokiu atveju gyvūnai turėtų likti Afganistane.

Gynybos sekretorius antradienį „Sky News“ sakė, kad užsakytas P.Farthingo lėktuvas „užblokuos aerodromą“ ir „stovės tuščias“, nes pareigūnai dirba su kitais keleiviais, laukiančiais didžiulėje eilėje.

„Kas dėl gyvūnų, kuriuos jis (P.Farthingas) išgelbėjo, nebus taip, kad suteiksiu jiems pirmenybę prieš vyrus, moteris ir vaikus, kuriuos matome desperatiškai laukiančius prie vartų“, – išvakarėse kalbėjo B.Wallace'as.

P.Farthingas surengė kampaniją, per kurią skundėsi dėl JK gynybos ministerijos pozicijos ir kuriai palaikymą išreiškė garsenybės, įskaitant komiką Ricky Gervaisą.

Britų bulvariniai laikraščiai tradiciškai remia kampanijas, skirtas padėti gyvūnams užsienyje, o „The Sun“ trečiadienį rašė, kad B.Wallace'as „gailestingumo skrydžiui“ suteikė „vilties žiburėlį“.

P.Farthingas yra sakęs, kad jo užsakytu 250 vietų lėktuvu būtų galima parskraidinti išgelbėtų gyvūnų, o laisvas vietas galėtų užimti afganai.

JK iš Afganistano nuo rugpjūčio 13 dienos jau evakavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, o trečiadienį planuojama daugiau karinių orlaivių skrydžių, nurodė Gynybos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius