Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl išlaidų mažinimo tenka uždaryti prestižinį Italijos filosofijos knygų archyvą

Prestižinį Europos filosofijos knygų archyvą Neapolyje dėl Italijos biudžeto apkarpymų tenka uždaryti ir padėti į saugyklą, ketvirtadienį žurnalistams sakė šios bibliotekos įkūrėjas.
Knygos
Knygos / 123rf.com
Temos: 2 Archyvas Filosofija

300 tūkst. Italijos filosofijos studijų instituto tomų, tarp jų – pirmieji tokių mąstytojų, kaip Benedetto Croce ir Giordano Bruno, knygų leidimai, dedami į saugyklą, nes institutas nebeišgali mokėti nuomos.

Vienas bibliotekos įkūrėjų Gerardo Marotta, kuris ir pats yra filosofas, būdamas jaunas mokslininkas dirbo su B.Croce, o savo kolekciją pradėjo kaupti 6-ajame dešimtmetyje, keliaudamas po Europą.

Pasak jo, 1975 metais įsteigtas institutas uždaromas bendrai visoje Europoje smunkant filosofijos studijoms.

„Tai nuostabiausia privati biblioteka Europoje. Dėl jos dirbome daugiau kaip 40 metų“, – sakė G.Marotta. Jis pridūrė, kad vienintelė panaši institucija Europoje yra Warburgo (Varburgo) institutas Londone.

„Vyriausybė ignoruoja šį projektą“, – sakė 85 metų G.Marotta.

Institutas nurodė, kad jo finansavimas iš Aukštojo švietimo ministerijos nuo maždaug 3 mln. eurų per metus 2010-aisiais staiga buvo sumažintas iki visiško nulio.

Regiono valdžios planai perkelti institutą į pastatą, kuris tuo tikslu jau buvo nupirktas, taip pat nevirto tikrove.

Knygos šiuo metu yra saugomos 14-oje atskirų biurų Neapolio centre, o nuomą moka arba pats G.Marotta, arba pasitelkiant paskolas.

„Kad nepaliktume knygų gatvėje, visas jas gabename į saugyklą už miesto“, – sakė generalinis sekretorius Antonio Gargano.

Neapolio meras Luigi de Magistrisas sakė: „Bibliotekos vertingoms instituto knygoms sukūrimas yra pagrindinis prioritetas ne tik vietos, bet ir nacionaliniu lygiu, nes tai yra mūsų istorinio ir kultūrinio paveldo dalis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius