TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžioji Jungtinių Valstijų dalis sulaukė „poliarinio atšalimo“

Šią savaitę per Jungtines Valstijas praslinks „dar nematyta“ žiemos audra, pirmadienį perspėjo nacionalinis meteorologijos centras, arktinio oro srovei nešant „poliarinį atšalimą“, per kurį oro temperatūra gali nukristi iki rekordinių žemumų.
Žiema Jungtinėse Amerikos Valstijose
Žiema Jungtinėse Amerikos Valstijose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo vienos JAV pakrantės iki kitos dengiančiam šalto oro frontui prasibrovus pro Kanadą ir pasiekus šiaurines Meksikos dalis, didelėje žemyninės dalies Jungtinių Valstijų teritorijoje nusistovėjo šalti orai, maždaug pusė amerikiečių sulaukė perspėjimų dėl šaltų orų.

Oro temperatūra gerokai nukrito visoje šalyje, didelio atšalimo išvengė tik kai kurie pietrytiniai ir pietvakariniai rajonai.

Šalto oro banga taip pat atnešė didelį snygį ir lijundrą, todėl išaugo elektros energijos paklausa ir kai kur nutrūko elektros tiekimas.

Dėl apledėjusių kelių įvyko kelios mirtinos avarijos, įskaitant 100 automobilių susidūrimą Teksase praėjusią savaitę. Per šį incidentą žuvo mažiausiai šeši žmonės.

„Daugiau nei 150 mln. amerikiečių yra gavę įspėjimus arba pranešimus apie artėjančias žiemos audras ar lijundras, (šalį) nuo vienos iki kitos pakrantės užklojus didelį poveikį turinčiai žiemiškų orų bangai“, – pranešė Nacionalinė orų tarnyba (NWS).

„Įspūdinga žvarbaus žiemiškų orų banga turėtų apimti didžiąją dalį 48 gretutinių valstijų [neskaitant Aliaskos ir Havajų]. Taip yra dėl šaltą orą nešančio stipraus slėgio arktinio fronto ir kritulius nešančios audros kelio susikirtimo“, – nurodoma pranešime.

Mažiausiai septynios valstijos – Alabamos, Oregono, Oklahomos, Kanzaso, Kentukio, Misisipės ir Teksaso – dėl neįprastų žiemiškų audrų paskelbė nepaprastąją padėtį, pranešė CNN.

NWS pranešė apie susidariusią „precedento neturinčią ir plačią pavojingų žiemos orų zoną ", kurioje oro temperatūra krinta iki rekordinių žemumų.

„Per užsitęsusį poliarinį atšalimą yra ir bus viršyta šimtai dienos žemiausios maksimalios ir minimalios temperatūros rekordų, pavojus kyla net kai kuriems visų laikų vasario mėnesio žemiausios temperatūros rekordams“, – skalbia orų tarnyba.

Didelėje dalyje Pietų lygumomis vadinamos teritorijos, apimančios dalį Teksaso, Oklahomos ir Kanzaso, oro temperatūra šiemet gali būti net 25 Celsijaus laipsniais žemesnė už šiuo metų laiku įprastą temperatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius