TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Lietuvą atvykę užsieniečiai vertino šakotį, Lietuvos kvapą, ir J.Veklenko „Eurovizinę“ dainą

Balandžio 24 d. – visame pasaulyje minima jaunimo solidarumo diena. Pagrindinis jos tikslas – atkreipti dėmesį į jaunimo užimtumą, jo socialinių problemų sprendimą bei kūrybiškumo skatinimą.
Latvis, kurio šeima iš Lietuvos visada parsiveža šakočių
Latvis, kurio šeima iš Lietuvos visada parsiveža šakočių / Organizatorių nuotr.

Tačiau vis daugiau jaunimo atsiliepia, kad gyvenimas užsienyje geresnis ir mūsų šalis per maža jų tikslų įgyvendinimui. Ar tikrai čia neįmanoma kurti? O kaip apie mūsų šalį atsiliepia kitos šalys? Organizacija, kuri nuolat vykdo tarptautinius projektus ir į Lietuvą kviečia jaunimą iš užsienio, padarė eksperimentą – į Lietuvą atvykusius svečius pakvietė įvertinti 3 unikalius, mūsų šalyje sukurtus dalykus: šakotį, Lietuvos kvapą ir šiais metais „Eurovizijos“ dainų konkursui Lietuvos deleguotą dainą.

Vaikų ir jaunimo miestelio Lietuvoje statybų projektą „Gėrio paliesti“ (angl. Goodness Of People) vykdantis fondas, kitos įmonės ir jiems pagelbėjantys rėmėjai nuolat vykdo įvairiausius projektus jauniems žmonėms: nuo tolerancijos vasaros stovyklų vaikams iki tarptautinių projektų įkvepiančiomis, pasaulinių žinių suteikiančiomis temomis. Juose nemokamai gali dalyvauti Lietuvos jaunimas bei partneriai iš kitų šalių, kurie taip pat įtraukia savo jaunus žmones.

Šįkart lietuviai kartu su Italijos, Rumunijos, Latvijos ir Lenkijos jaunimu visą savaitę mokėsi, kaip kurti socialinį verslą. Šalia visų veiklų jie lankė įdomias vietas Lietuvoje, gilinosi į mūsų šalies kultūrą bei pasiekimus.

„Gėrio paliesti“ kūrybininkė Sandra Galdikaitė nusprendė užfiksuoti užsieniečių patirtis Lietuvoje. Buvo atsitiktinai parinktos trys skirtingos patirtys: skonis, kvapas ir klausa.

Jaunimas ir jį atlydėję organizacijų vadovai vertino Lietuvos kvapą, mūsų šalyje gerai žinomus Vilijos šakočius bei šių metų Eurovizijoje Lietuvai atstovaujančią Jurijaus Veklenko dainą „Run with the Lions“.

VIDEO: Į Lietuvą atvykę užsieniečiai vertino šakotį, Lietuvos kvapą, ir J.Veklenko „Eurovizinę“ dainą

Didžiausią mįslę sukėlė šakočio gamyba

„Bandžiau susisiekti su keliais šakočių kepėjais, norėdama paprašyti prisidėti prie šio sumanymo. Nors projektas vyko Mažeikiuose, tačiau paskambinau ir į Vilnių. Atsiliepė pati Vilija – „Vilijos šakočiai“ įkūrėja. Ji mielai padovanojo šviežutėlį kepinį. Mane pačią nustebino, kad jį supakavo ir siuntė per autobusų siuntas. Nei vienas „spygliukas“ nuo šonų nenukrito!“ –dalijasi nuostaba Sandra.

Pirmasis įspūdis užsieniečiams – egzotiška šakočio išvaizda. Antrasis – skonis. Jie įvardijo įvairiausių asociacijų: nuo močiutės pyrago iki imbierinių sausainių ant Kalėdų stalo.

Visi šakotį ragavę užsieniečiai klausė, kaip yra pagamintas šis kepinys. Galvosūkį sukėlė atsikišę spygliai ir kaip jie kepant išlaikė tokią savo formą. Jie svečiams priminė eglės bei medžio šakas.

Organizatorių nuotr./Svečiai iš užsienio lanko Lietuvos pajūrį
Organizatorių nuotr./Svečiai iš užsienio lanko Lietuvos pajūrį

Vienas iš latvių prisipažino, kad kai tik jis ar jo mama važiuoja į Lietuvą – visada parsiveža šakotį. Tai jau yra tapę kaip tradicija.

Italijoje yra įprasta valgyti saldžius pusryčius. Todėl po filmavimo šakotis dar ne kartą atsidūrė ant italų pusryčių stalo, kol pasibaigė visą savaitę trūkusi viešnagė.

Lietuvos kvapas“ užsieniečiams asocijavosi su gamtos turtais ir buvusia mergina

Organizatorių nuotr./Lenkijos paauglei Lietuvos kvapas asocijavosi su laisve
Organizatorių nuotr./Lenkijos paauglei Lietuvos kvapas asocijavosi su laisve

Prie stalo sėdintiems užsieniečiams buvo duodamas buteliukas su prašymų jį pauostyti ir įvertinti kvapą. Jų buvo paprašyta įvardyti, kokius ingredientus užuodžia bei su kuo šis kvapas asocijuojasi. Nė vienas iš svečių nežinojo, kad tai „Lietuvos kvapas“.

Vieniems jis priminė vandenyną, kitiems gamtą ir gėles. Kai kurie sakė, kad tai vyriškas kvapas, o vienas iš svečių prisipažino, kad kvapas labai patinka, nes primena buvusią merginą.

Kai užsienio svečiams buvo papasakota, kad Lietuva pirmoji ir, kone, vienintelė šalis pasaulyje, kuri turi savo šalies kvapą – jie nustebo ir juokėsi, kad jiems taip pat tokio reikėtų.

„Mūsų projektuose dalyvaujantys užsieniečiai dažnai teiraujasi, ką galėtų parvežti lauktuvių iš Lietuvos. Kai kurie vienbalsiu pritarė, kad čia jiems buvo idėja, kokį įdomų suvenyrą įsidėti į krepšį“, – pasakoja „Gėrio paliesti“ kūrybininkė Sandra.

Jurijaus Veklenko daina „Run with the Lions“ įvertinta aukštais balais

Nė vienas užsienietis anksčiau nebuvo girdėjęs šio dainos. Jau su pirmaisiais dainos akordais, jų dėmesį prikaustė, kaip patys įvardijo: „švarus ir išskirtinis Jurijaus balsas“. Merginos gyrė dainininko išvaizdą, o vyrukai negailėjo komentarų apie platų balso diapazoną.

Užsieniečių buvo paklaustas klausimas: „jeigu būtum „Eurovizijos“ dainų konkurso teisėjas, kiek balų nuo 1 iki 12 duotum Jurijaus Veklenko dainai?“ Svečiai įvardino balus nuo 8 iki 12.

Pilną video įrašą galima pamatyti, paspaudus ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius