-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos karalius Felipe VI gelbėja monarchų įvaizdį – atsisakė „ferarių“

Ispanijos karalius Felipe VI, prieš šešis mėnesius pradėjęs savo karaliavimą, toliau švelniai gludina skandalų paveiktą monarchijos įvaizdį: atsikrato karališkųjų „Ferrari“ ir skelbia rūmų sąskaitas, tačiau kritikai reikalauja daugiau.
Ispanijos karalius Felipe VI
Ispanijos karalius Felipe VI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį sueina lygiai pusė metų nuo tos dienos, kai 46 metų Felipe perėmė sostą ir pažadėjo padaryti taip, kad „ispanai didžiuotųsi savo karaliumi“. Dabar, kai rengiasi savo, kaip karaliaus, pirmai Kalėdų kalbai gruodžio 24-ąją, jo veikla sulaukė tiriamo žvilgsnio.

Monarchijos populiarumas, regis, padidėjo, bet antimonarchistiniai sentimentai kai kuriuose sluoksniuose gyvuoja toliau, be to, išsikvėpė ne visi skandalai, kurie temdė kelerius paskutinius Felipe tėvo Juano Carloso valdymo metus prieš jam atsistatydinant.

Juanas Carlosas 2012 metais, per patį Ispanijos recesijos piką, papiktino ispanus išvyka medžioti dramblių į Botsvaną. Tuo tarpu Felipe sesuo Cristina buvo apkaltinta korupcijos tyrime jos vyro atžvilgiu.

Kai sostą perėmė Felipe, šalininkai vylėsi, kad jis, jo 41 metų žmona, buvusi naujienų pranešėja Letizia, ir dvi šviesiaplaukės poros dukterys, devynerių Leonor ir septynerių Sofia, galės atgaivinti monarchijos įvaizdį.

Įvedė rūmų elgeio kodeksą, paviešino išlaidas

Naujasis karalius ėmėsi žingsnių dėl didesnio karališkųjų rūmų ūkio skaidrumo. Jis įvedė naują rūmų elgesio kodeksą ir paskelbė detales apie rūmų išlaidas.

Felipe nurodė karališkosios šeimos nariams nepriimti jokių ekstravagantiškų dovanų. Visos oficialios jų gaunamos dovanos dabar turi būti perduotos nacionaliniam paveldui.

Rūmai perleido valstybei du prabangius automobilius „Ferrari“, kuriuos Juanui Carlosui padovanojo vienas arabų šeichas ir kurie dabar turi būti parduoti aukcione, sakė šaltiniai rūmuose.

Žiniasklaida apskaičiavo, kad buvusio karaliaus turtas yra vertas 1,7 mlrd. eurų. Rūmai šį skaičių neigia ir sako, kad jis apima ir tą turtą, kuris iš tiesų priklauso valstybei.

Vieni vadina išsigelbėjimu, kiti – tinginiu

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos karalius Juanas Carlosas su sostą perėmusiu sūnumi Felipe VI
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos karalius Juanas Carlosas su sostą perėmusiu sūnumi Felipe VI

Juanui Carlosui atsistatydinant, monarchijos populiarumas tarp ispanų buvo nukritęs maždaug iki trečdalio, rodė instituto CIS duomenys.

Neseniai įvairių laikraščių atliktos visuomenės apklausos rodo, kad Felipe tą tendenciją pakeitė priešinga. Konservatyvaus laikraščio „La Razon“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad Felipe populiarumas yra 72 procentai.

Monarchijos ekspertas Antonio del Moralas sakė, jog Felipe daro tai, „ką Ispanijos monarchijai reikėjo padaryti siekiant atkovoti truputį to prestižo, kurį ji prarado per pastaruosius dvejus ar trejus metus“.

Tačiau Barselonos universiteto politologas Jordi Matasas pavadino Felipe „karaliumi tinginiu“.

„Viskas yra lygiai taip pat ar blogiau, naujosios monarchijos įtakos niekur nematyti. Daug kalbų, bet mažai rezultatų“, – laikraštyje „El Pais“ rašė J.Matasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius