Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip įsirengti sūpynes savo kieme?

Tikriausiai kiekvienas iš mūsų prisimena vieną smagiausią vaikystės pramogą – sūpynes. Net ir dabar, kai vaikystė liko tik gražus prisiminimas, smagu pasisupti sūpynėse ir trumpam grįžti į laikus, kai kasdieniniai darbai ir rutina buvo visiškai svetima ir nesuprantama. Taigi, nieko nuostabaus, kad dalis tėvelių, norėdami nudžiuginti savo atžalas, rimtai svarsto galimybę įsirengti sūpynes ir savo kieme.
Moteris ant sūpynių
Moteris ant sūpynių / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 „Pigu.lt“

Žinoma, norėdami pastatyti sūpynes savo nuosavo namo ar sodybos kieme labai dažnai svarstome galimybę sūpynes sukonstruoti patiems, nes tai ekonomiškesnis pasirinkimas, lyginant su jau padarytų sūpynių pirkimu iš sūpynes parduodančių specialistų ar elektroninių parduotuvių, pavyzdžiui, Pigu.lt. Visgi, vertėtų atminti, kad, darant sūpynes patiems, bus sugaišta išties daugiau laiko ir „paaukotas“ ne vienas neuronas. Be to, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į sūpynių saugumą: jos turi būti pritaikytos ir mažiems, ir vyresnio amžiaus vaikams, nepamirštant ir apie suaugusiųjų norą kartais smagiai pasisūpuoti.

Tinkamos vietos parinkimas – pusė darbo

Specialistai teigia, kad pirmiausia būtina įsitikinti, kad vietoje, kurioje planuojate statyti sūpynes yra pakankamai laisvos vietos. Tai reiškia, kad aplink neturėtų būti medžių, krūmų, pavėsinės, tvoros bei kitų statinių, už kurių sūpynės gali užkliūti. Rekomenduojama, kad iš abiejų sūpynių šonų būtų palikti mažiausiai 1.5 metrai laisvos vietos, o ties supimosi ašimi turėtų būti palikti bent 4 metrai laisvos erdvės į abu galus. Tada besisupdamas vaikas negalės niekur užkliūti, o sugalvojęs nuo sūpynių nušokti, turės pakankamai vietos tai padaryti saugiau.

Būtina atsižvelgti ir į ploto, kuriame bus statomos sūpynės, žemės paviršių ir jo kietumą.

Didelę svarbą sūpynių saugumui turi ir paviršiaus lygumas. Sūpynes galima statyti tik ant lygaus paviršiaus, kuris užtikrina sūpynių stabilumą ir tolygų supimosi jėgos pasiskirstymą. Būtina atsižvelgti ir į ploto, kuriame bus statomos sūpynės, žemės paviršių ir jo kietumą. Idealu, jei paviršius, turi bent minimalias smūgių sugėrimo savybes. Tokiomis savybėmis pasižymi smėlis, skaldelė, mulčias, tačiau šios medžiagos gali labai greitai išsinešioti po visą kiemą. Tai reiškia, kad žemės paviršių prie sūpynių reikės nuolatos papildyti, o išsinešiojusios dalelės sujauks visą kiemo vaizdą. Iš dalies tinka ir minkšta žolė, tačiau vaikas, stabdydamas kojomis, joje greitai išraus du neestetiškus ir nesaugius griovius. Tad, jei yra galimybė, vertėtų rinktis specialias gimines trinkeles, kurios padės išvengti sunkių traumų, vaikui nukritus. O štai asfaltas ar žvyras – pats blogiausias pasirinkimas, sūpynių nerekomenduojama statyti ant tokių kietų paviršių.

Medžiagos sūpynėms – medis arba metalas

Dažniausiai sūpynių montavimui yra pasirenkamas metalas arba medis, priklausomai nuo sūpynių karkaso, jos gali išlaikyti iki 500 kg svorį, tačiau, kad sūpynės atlaikytų tokį svorį, būtų stabilios ir saugios, būtina žinoti kelis dalykus. Jei nusprendėte statyti medines sūpynes, rinkitės pušies arba ąžuolo apvalius ratus arba stačiakampius brusus, kurių diametras būtų ne mažesnis nei 8 cm. Tuo atveju, jei nusprendėte statyti metalines sūpynes, geriausia naudoti ne mažesnio nei 32 mm diametro metalinius vamzdžius. Žinoma, visada galima naudoti ir medžio bei metalo duetą: mediniai stulpai ir metalinis skersinis, arba metaliniai stulpai ir medinis skersinis.

Dar vienas svarbus dalykas, apie kurį privalote pagalvoti, tai – sūpynių priežiūra. Medinės sūpynes, kaip ir bet koks kitas medinis daiktas, reikalauja daugiau priežiūros: medį būtina impregnuoti, reguliariai valyti, perdažyti ar perlakuoti. Priešingu atveju jis greitai praras savo estetinę išvaizdą ir pradės trūnyti. Metalines sūpynes pakanka nuvalyti ir alyva sutepti supimosi mechanizmą, kad jis negirgždėtų.

Įsitikinkite sūpynių konstrukcijos saugumu

Labai svarbu tinkamai išsirinkti ir sūpynių karkaso tipą. Pasak specialistų, galimi keli variantai: tradicinės standartinės sūpynės, kurias sudaro keturi stulpai ir skersinis, tradicinės sūpynės su kopėtėlėmis ar platforma čiuožyklai, tradicinės sūpynės, ant kurių gali suptis keli vienas kito susėdę žmonės arba sūpynės, ant kurių galima suptis, sėdint vienas priešais kitą.

Konstruojant sūpynes būtina įsitikinti, kad jų konstrukcija yra pakankamai tvirta ir nėra jokios galimybės netyčia jos išmontuoti.

Konstruojant sūpynes būtina įsitikinti, kad jų konstrukcija yra pakankamai tvirta ir nėra jokios galimybės netyčia jos išmontuoti. O tai reiškia, kad sūpynės turėtų būti sutvirtintos tvirtinimo detalėmis, pavyzdžiui, vinimis arba medvaržčiais, arba sukonstruotos iš savaime užsifiksuojančių detalių. Sūpynių konstrukcija tūrėtų būti lygi, neturėtų būti kampų ar aštrių išsikišimų. Taip pat labai svarbu nepalikti plyšių, kuriuose gali įsipainioti vaiko plaukai ar užkliūti drabužiai. Sūpynėse neturėtų būti tokių vietų, į kurias vaikas galėtų užsilipti į didesnį nei 2.5 m aukštį. Be to, reiktų pagalvoti ir apie įsisupimo aukštį. Negalima konstruoti tokių sūpynių, kurios apsisuka 360 laipsnių kampu. Tai nesaugu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, kurie negali pasigirti idealia fizine forma.

Sūpynės – puiki pramoga ir mažiems, ir dideliems, tačiau jų konstravimas atsakingas darbas, todėl reiktų sau nuoširdžiai atsakyti į klausimą – ar sugebėsiu viską padaryti tinkamai? Jei mintyse praskriejo abejonė, patikėkite šį darbą specialistams arba įsigykite jau pagamintas sūpynes, kad galėtumėte būti ramus dėl savo vaikų saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius