-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip nugalėti baimę kalbėti viešumoje

Norite tikėkite, norite ne, bet daug svarbių pasaulio asmenų bijo kalbėti viešumoje, ypač prieš didelę auditoriją. Kai kurie jų su šia baime gan neblogai susitvarko, kitus – ji visiškai palaužia.
Baimė
Baimė / Photos.com
Temos: 1 Baimė

Tinklalapyje forbes.com pateikti 5 būdai, kurie galbūt padės išmokti kontroliuoti save, kai jums reikės stoti prieš didelę žmonių auditoriją.

1. Išnaudokite jus užliejusį adrenaliną

Kai žmogui tenka stoti prieš didelę auditoriją ir reikšti savo mintis, jį užlieja adrenalinas. Šis jausmas dažnai gali jums padėti nustoti jaudintis, tačiau tik tuo atveju, jeigu išmoksite jį išnaudoti. Taigi nors jūs ir nervinatės, jums pradeda prakaituoti delnai, džiūsta burna, dreba keliai, tačiau tuo metu jūsų smegenys veikia kur kas greičiau ir jūs įgaunate daugiau energijos. Todėl koncentruokitės tik ties gerais adrenalino suteikiamais pojūčiais ir nustokite savo kalbos metu sukti galvą, kaip paslėpti tas drebančias rankas. Verta paminėti, kad šis būdas suveiks tik tuo atveju, jeigu jo laikysitės nuolatos.

2. Repetuokite, repetuokite ir dar kartą – repetuokite

Objektyviai kalbant, nuolatinis savo kalbos kartojimas yra pats geriausias būdas nuraminti nervus. Jeigu tai darysite labai dažnai, jausitės dėl jos kur kas drąsiau ir ne taip stipriai bijosite dėl to, kad iš susijaudinimo galite kalbą pamiršti.

3. Kvėpuokite kuo dažniau ir giliau

Taisyklingas kvėpavimas yra reikalingas tiek jums pačiam, tiek jūsų balsui. Gilus ir lėtas kvėpavimas padės jums atsipalaiduoti, taip išvengsite jus užliejančios baimės bangos. Tik šį gilų kvėpavimą praktikuokite iš karto prieš savo kalbą, pavyzdžiui, tada, kai jūs esate pristatomas.

4. Koncentruokitės į auditoriją, o ne į save

Kalbant viešumoje, pats svarbiausias dalykas esate ne jūs, o jūsų auditorija. Juk svarbiausia, kad jie suprastų ir įsisavintų jūsų išsakytas mintis. Taigi koncentruokitės į savo klausytojus, atsipalaiduokite ir gerai praleiskite laiką. Šis būdas tikrai gali išlaisvinti nuo baimės pančių, tačiau tik tuo atveju, jeigu save tuo įtikinsite.

5. Galvokite apie emocijomis, kurias norite perduoti savo auditorijai

Išmokite galvoti tik apie gerus dalykus. Šio patarimo idėja labai paprasta – kilusį susinervinimą verčiau pakeiskite kita emocija, kuri bus produktyvesnė. Štai, kaip galite tai padaryti. Visų pirma, nuspręskite, kokia emocija yra reikalinga jūsų kalbai – ar tai pyktis, ar džiaugsmas, ar susijaudinimas – ir tuomet prisiminkite tą akimirką, kai šią emociją jautėte ypatingai stipriai. Ir ne tik prisiminkite, bet ir išgyvenkite ją iš naujo. Jeigu šį būdą dažniau praktikuosite, jis gali tapti išties galingu ir veiksmingu būdu susikaupti prieš savo kalbą.

Kiekvienas žmogus gali susinervinti, tačiau išties yra nemažai būdų, kaip nervus nuraminti, o savo psichinę būseną išnaudoti tik savo naudai tam, kad taptumėte geresniu oratoriumi. Išbandykite šiuos patarimus, kai kitą kartą teks stoti prieš auditoriją, ir išsirinkite jums labiausiai tinkantį būdą, kurį vėliau nuolatos praktikuokite, ir galbūt jums pavyks suvaldyti savo didžiąją baimę kalbėti viešumoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius