Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečiai ragauja kavą iš namie užauginto kavamedžio

Ar Lietuvoje įmanoma užsiauginti ir pasigaminti kavos? Tikrai taip, teigia kauniečiai, ragaujantys kavą iš nuosavo kavamedžio subrandintų pupelių.
Kavamedis
Kavamedis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Kava

Kauniečiai iš mažyčio daigelio kavamedį iki derliaus užaugino per septynerius metus. Uogas, sako augintojas, medelis mėgino brandinti ir anksčiau, tačiau sėkmingo derliaus sulaukta tik šiemet.

„Gal sausį jau buvo tų uogų. Ir nusiskynėm viską“, – sako kavamedžio augintojas Ignas Dombrauskis.

Kauniečių auginamas kavamedis – robustos medis. Laikoma, kad robusta sudėtingesnėmis sąlygomis lengviau auga nei arabika. Tačiau be saulės ir šilumos, pasak pašnekovo, uogų iš jokio kavamedžio neverta tikėtis.

Augintojai kavamedžio netręšė, tačiau kurį laiką laistydami eksperimentavo stebėdami, kiek vandens medelis mėgsta. Dabar laisto du kartus per savaitę. Vasarą dieną išneša į lauką. Įdomiu, sako pašnekovas, tapo ne tik kavamedžio auginimas, bet ne ką mažiau – pats kavos apdirbimo procesas, šį kartą naudotas vadinamasis drėgnasis – labiausiai paplitęs kavos gamybos pramonėje.

„Nurenki uogas, jas sudedi į vandenį. Jau kai tas susifermentavusias uogas ištraukiam, tada pradedame jas džiovinti. Po to jas vežėme skrudinti“, – pasakoja I. Dombrauskis.

Pasak pašnekovo, robustos kavoje daug kofeino, jai būdinga stora puta, kartus skonis, todėl ji maišoma su arabikos pupelėmis.

Kavamedžio augintojai tikisi, kad medeliui pakaks šilumos ir šviesos, kad užaugtų iki trijų metrų ar daugiau ir sulauktų dar ne vieno derliaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius