Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisčiausi faktai apie japonus

Japonija – šalis, puikiai žinoma dėl savo technologinės pažangos, įspūdingos istorijos ir turtingos kultūros. Tačiau šalia viso to japonai garsėja kaip tauta, turinti daugybę keistų įpročių, kuriais nesiliauja stebinti vakariečių.
Geiša
Geiša / Shutterstock nuotr.

Neklausykit, ko jūs mokė mama

Tikriausiai visiems vaikystėje buvo įkalta į galvą, kad leisti garsus valgant yra nemandagu. Tačiau Japonijoje šliurpimas, ypatingai valgant makaronus, laikomas gero tono ženklu ir reiškia, jog mėgaujatės maistu.

Miegojimui darbe – taip!

Japonai garsėja kaip viena darbščiausių tautų visame pasaulyje. Sunku patikėti, tačiau šioje šalyje yra skatinamas miegojimas darbe. Tai įrodo, kad dirbate ilgas valandas ir esate atsidavę savo įmonei.

Manto Tomkūno nuotr./Japonijos vaizdai
Manto Tomkūno nuotr./Japonijos vaizdai

Nemirtingieji

Japonija turi daugiausia 100 metų sulaukusių žmonių tarp visų planetos valstybių. Šiuo metu šalyje priskaičiuojama daugiau nei 60 tūkst. šimtamečių ir šis skaičius kasmet auga. Tiesa, tuo nėra labai patenkinta vietinė valdžia, kuriai senolių išlaikymas kainuoja krūvas pinigų.

Gal arklienos?

Japonai yra viena iš tautų valgančių arklieną. Tai yra sena, šimtmečius skaičiuojanti tradicija, kuri vakariečius verčia kraipyti galvas ir atidžiai išstudijuoti restoranų patiekalų sudėtį.

Kova su piktosiomis dvasiomis

Hadaka Matsuri festivalyje galima pamatyti tūkstančius nuogų japonų vyrų. Senovinė išmintis byloja, kad tokiu būdu įveikiamos piktosios dvasios.

Kalėdos greitojo maisto restorane

Nors Japonijoje Kalėdos nėra oficialiai švenčiamos, tačiau šalyje paplito keista tradicija, jų metu apsilankyti greitojo maisto restorane „KFC“. Pirmieji šį restoranų tinklą prieš keletą dešimtmečių atrado Kalėdas švenčiantys vakariečiai, ieškoję šventei būdingų kalakutienos ir vištienos patiekalų. Vėliau sėkmingo „KFC“ marketingo dėka šią madą perėmė ir vietiniai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./KFC iškaba.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./KFC iškaba.

Į tualetą su specialiomis šlepetėmis

Japonai higieną perkėlė į naują lygį. Lankydamiesi vietinių namuose nenustebkite, jei prie vonios kambario durų pamatysite specialias šlepetes. Jas reikia užsidėti įeinant į vidų ir nusiimti išėjus.

Visagaliai pardavimų automatai

Tekančios saulės šalies gyventojai tiesiog apsėsti pardavimo automatų. Jei įprastai juose parduodami šokoladai, gėrimai ar traškučiai, tai Japonijoje pardavimo automatuose galima įsigyti šviežių kiaušinių, gėlių, tualetinio popieriaus, skėčių, dešrainių ar ryžių.

Įvaikinami suaugę vyrai

Japonijoje didelę reikšmę turi šeimos vardas. Palikuonių neturintys arba dukrų susilaukę japonai neretai įsivaikina suaugusius vyrus tam, kad būtų pratęstas jų giminės vardas.

Go.bloomberg.com/Viešbutis-kapsulė
Go.bloomberg.com/Viešbutis-kapsulė

Klaustrofobo košmaras

Japonai sukūrė pirmuosius pasaulyje kapsulės tipo viešbučius. Tai stačiakampio formos dėžutės, taupant erdvę įrengtos keliais aukštais ir leidžiančios išsimiegoti už prieinamą kainą. Šios kapsulės buvo išrastos, kad šalies darbuotojams nereikėtų eiti namo ir jie turėtų kur pernakvoti, bet greitai išplito tarp turistų.

Sužinoti daugiau apie Tekančios saulės šalį, jos keistus įpročius ir pamatyti, kuo kvėpuoja šiuolaikinė Japonija galima rugsėjo 9–10 d. vyksiančiame netikėtos Japonijos kultūros festivalyje „nowJapan“. Daugiau informacijos ir bilietų prekyba – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius