Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliautojo Ernesto Shackletono ekspedicijos reto viskio atsargos grąžintos į Antarktidą

Trys buteliai reto, dar XIX amžiuje pagaminto viskio, rasti po grindimis Antarktidos tyrėjo Ernesto Shackletono ekspedicijos apleistoje bazėje, buvo grąžinti į pietinį žemyną po to, kai viena viskio varykla, norėdama atkurti seniai užmirštą receptą, buvo juos parskraidinusi į Škotiją.
Antarktida
Antarktida / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key asmeniškai grąžino šiuos butelius Antarktidos paveldo fondo pareigūnams per ceremoniją jo šalies bazėje Roso saloje. Kovą šie buteliai bus išvežti iš Roso salos į atokią trobelę Roidso kyšulyje, kur jie išgulėjo pamiršti 102 metus.

J.Key pripažino, kad kai kam gali kilti klausimų, kodėl šie buteliai grąžinami į restauruotą trobelę pagal programą, sukurtą vadinamojo didvyriško Antarktidos tyrimų etapo 1898–1915 metais paveldui išsaugoti.

„Manau, dabar mums visiems knieti juos atidaryti ir gurkštelėti patiems“, – juokavo premjeras.

Viskis, išpilstytas į butelius „Mackinlay“ darykloje 1898 metais po 15 metų trukusio brandinimo, buvo rastas trijose viskio ir dviejose brendžio dėžėse, paslėptose po ekspedicijos bazine trobele, kurią E.Shackletonas naudojo per savo dramatišką 1907 metų ekspediciją Antarktidoje, į kurią keliautojai atplaukė laivu „Nimrod“.

Ši ekspedicija nepasiekė Pietų ašigalio, tačiau nusigavo toliau į pietus negu visi ankstesni keliautojai. Grįžus į Britaniją, E.Shackeltonui buvo suteiktas riterio titulas.

Originalūs buteliai penktadienį buvo paskraidinti į Antarktidą JAV oro pajėgų transporto lėktuvu iš Kraistčerčo, sudėti į du konteinerius, užrakintus kodinėmis spynomis.

E.Shackeltono atsargos buvo rastos įšalusios lede 2010 metais, kai jo trobelėje darbo ėmėsi restauratoriai. Viskio dėžės išbuvo po trobele ilgiau nei šimtmetį.

Tačiau vertingi buteliai buvo rasti nepažeisti, o tyrėjai girdėjo juose teliūskuojantį skystį. Antarktidoje įprastas minus 30 laipsnių Celsijaus speigas nebuvo pakankamas, kad viskis užšaltų.

Viskio varykla „Whyte & Mackay“, kuriai dabar priklauso „Mackinlay“ prekinis ženklas, 2011 metais užsakė privataus lėktuvo reisą, kad parskraidintų tris butelius iš Antarktidos operacijų būstinės Naujosios Zelandijos mieste Kraistčerče į Škotiją tyrimams.

Šio viskio receptas buvo prarastas, tačiau „Whyte & Mackay“ atkūrė ribotą 50 tūkst. butelių partiją pagal mėginį, švirkštu paimtą per vieno iš butelių kamštį. Viskio gamintojai skyrė po 5 svarus (20 litų) nuo kiekvieno parduoto butelio Antarktidos paveldo fondo veiklai.

Originalūs buteliai penktadienį buvo paskraidinti į Antarktidą JAV oro pajėgų transporto lėktuvu iš Kraistčerčo, sudėti į du konteinerius, užrakintus kodinėmis spynomis.

Antarktidos paveldo fondo vadovė Lizzie Meek, šias viskio atsargas aptikusios grupės narė, sakė, kad gėrimas pasižymi maloniu aromatu.

„Kai esi pratęs dirbti toje trobelėje tarp daiktų, kurie yra smarkiai suirę, o kai kurie iš jų nėra itin skaniai kvepiantys, labai malonu dirbti su artefaktais, turinčiais tokį mielą aromatą“, – L.Meek sakė delegacijai per radiją iš šiuo metu restauruojamos keliautojo Roberto Scotto ekspedicijos trobelės.

„Ir viskio aromatas jautėsi labai aiškiai“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius