-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl žmonės bijo penktadienio 13-osios?

Šiandien – penktadienis tryliktoji. Kai kuriems žmonėms ši data kelia prietaringą baimę. Kaip rašo vokiečių leidinys „Di Welt“, penktadienio ir skaičiaus 13 derinys žmonėms jau nuo seno kėlė ne itin kokius jausmus, tačiau kai kuriose tautose šios derinys netgi reiškia džiaugsmą, o nerimą kelia visai kitos datos.
Baimė
Baimė / Photos.com

Kaip rašo „Die Welt“, nors daugelis puikiai suvokia, jog penktadienis 13-oji greičiausiai nė kiek ne pavojingesnė data už bet kurią kitą, skaičius „13“ vis dar lydimas prietarų. Taip, pavyzdžiui, kai kurie viešbučiai neturi tryliktojo kambario, o iš karto po 12 aukšto eina 14.

Kaip rašoma leidinyje, tokie prietarai ateina iš senų laikų. Pagal simboliką, skaičius dvylika simbolizavo dievišką harmoniją: metai dalinasi į 12 mėnesių, dienos ir nakties laikas skirstomas į 12 valandų, Jėzus Kristus turėjo 12 apaštalų. Egsiztuoja teorija, kad būtent penktadienį 13-ąją Ieva ir Adomas buvo išvaryti iš rojaus. Be to, penktadienį jie abu mirė. Manoma, kad ir Abelis savo brolį Kainą nužudė penktadienį, 13-ąją dieną.

Skaičius 13 tarsi pradeda naują ciklą ir sugriauna visatoIspanijoje, Graikijoje, Lotynų Amerikoje lemtingu laikomas skaičiaus 13 sutapimas ne su penktadieniu, o su antradieniu.s pusiausvyrą, laikomas juodųjų jėgų simboliu.

Bene labiausiai penktadienis tryliktoji imtas vadinti „juoduoju penktadieniu“ po 1929 metų biržos griūties, net nepaisant to, kad pati griūtis iš tiesų prasidėjo ketvirtadienį. Pridėjus iš senų laikų atėjusius prietarus, imta tikėti, kad ši data ne tokia jau ir nepavojinga. Juo labiau, kad kiekvienais metais vis atsiranda konspiracijos teorijų šalininkų, kurie mėgina sudėlioti nelaimingų įvykių, nutikusių būtent tą datą, virtinę.

Beje, ne visame pasaulyje skaičius 13 turėjo neigiamą reikšmę. Pavyzdžiui, kai kuriose tautose skaičius 13 buvo laikomas džiaugsmo simboliu. Kinijoje skaičius13 laimę reiškia iki šiol. Be to, Mėnulio kalendoriuje yra 13 mėnesių. 13 buvo skandinavų vaisingumo deivės Frėjos skaičius, o savaitės diena, kurią ji būdavo garbinama – penktadienis.

Ispanijoje, Graikijoje, Lotynų Amerikoje lemtingu laikomas skaičiaus 13 sutapimas ne su penktadieniu, o su antradieniu. O italai įtariai žiūri į penktadienį 17-ąją.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius