-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepale du šerpai pasiekė kopimo į Everestą rekordus

Vienas Nepalo vedlys veteranas trečiadienį pagerino pasaulio rekordą, 22-ąjį kartą įveikęs Everesto viršukalnę ir tapęs daugiausiai kartų tai padariusiu žmogumi, pranešė pareigūnai. Tą pačią dieną viena jo tautietė įkopė į aukščiausią pasaulio viršukalnę devintąjį kartą ir tapo pirmąją tai padariusia moterimi.
Lhakpa Sherpa
Lhakpa Sherpa / „Twitter“ nuotr.

Vedlys profesionalas Kami Rita Sherpa viršukalnę pasiekė trečiadienio rytą kartu su užsienio alpinistų grupe ir dar vienu vedliu, o popietę saugiai leidosi į žemiau esančią alpinistų stovyklą, sakė alpinistų bazėje įsikūręs vyriausybės pareigūnas Gyanendra Shrestha.

48 metų vedlys buvo vienas iš trijų nepaliečių šerpų, bandžiusių pagerinti savo ankstesnį 21 pakilimo į 8 848 metrų viršukalnę rekordą.

Praėjusį mėnesį, pradėdamas savo kelionę Kami Rita naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad norėtų į Everestą įkopti mažiausiai 25 kartus.

Kopimas į kalnus yra sena jo šeimos tradicija. Jo tėvas tapo vienu pirmųjų profesionalių gidų, kai 1950 metais Nepalas atvėrė duris alpinistams iš užsienio. Kami Ritos brolis Everestą sėkmingai šturmavo 17 kartų, bent po vieną kartą tai padarė dauguma jo giminės vyrų.

Pirmą kartą Kami Rita įveikė Everestą būdamas 24 metų ir tada beveik kasmet kopia į šią viršukalnę. Jis taip pat yra įveikęs daugelį kitų Himalajų masyvo viršukalnių, įskaitant K-2, Čo Oju, Manaslu ir Lotsę. Rudenį šerpas veda turistus į Nepalo žemesnes viršukalnes.

„Twitter“ nuotr./Kami Rita Sherpa
„Twitter“ nuotr./Kami Rita Sherpa

Kiti du ankstesnių rekordų savininkai taip pat yra šerpai.

58 metų vedlys Apa, kuris turi tik vardą, baigė kopti į kalnus 2011 metais ir persikėlė į Jutą. Kitas šerpas, 47 metų Phurba Tashi, nuo 2013 metų nebekopia į aukštąsias viršukalnes, tačiau toliau dirba Everesto alpinistų bazėje ir padeda organizuoti ekspedicijas.

Tuo metu moterų kopimo rekordą pasiekusi alpinistė Lhakpa Sherpa, dirbanti viename Konektikuto prekybos centre, ant Everesto užkopė iš priešingos kalno pusės.

44 metų moteris savo devintąjį žygį į viršūnę surengė šiauriniu maršrutu iš Tibeto, sakė jos brolis Mingma Gelu Sherpa.

Jungtinėse Valstijose gyvenanti Lhakpa ir daugiausiai kartų į Everestą įkopusia moterimi tapo 2003 metais ir vėliau kelis kartus pagerino savo pačios rekordą. Jos artimiausia varžovė yra amerikietė Melissa Sue Arnot, kalną įveikusi šešiskart.

Lhakpa, jakų varovo dukra, anksčiau dirbo nešėja ir virtuvės pagalbininke žygeivių ir alpinistų ekspedicijose, o vėliau pati tapo alpiniste.

Prieš 16 metų ji persikėlė gyventi į Jungtines Valstijas ir sako planuojanti toliau kopti į kalnus, tačiau taip pat išsaugoti darbą prekybos centre.

„Toliau skatinsiu nepalietes kopti“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Manoma, kad trečiadienį, pasinaudodami geromis oro sąlygomis, Everesto viršukalnę turėtų pasiekti kelios dešimtys alpinistų, sakė G.Shrestha.

Anksčiau šią savaitę šerpų grupė atidarė kelią į šią viršukalnę.

Šį mėnesį Everestą šturmuos daugiau nei 340 alpinistų iš užsienio ir keletas vietos vedlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius