Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko Taims aikštė bus pertvarkyta į pėsčiųjų zoną

Vienu iš svarbiausių Niujorko simbolių laikoma Taims aikštė šį sekmadienį bus pertvarkyta į pėsčiųjų zoną rajone, kuris yra liūdnai pagarsėjęs automobilių spūstimis.
Niujorko Taims aikštė bus pertvarkyta į pėsčiųjų zoną.
Niujorko Taims aikštė bus pertvarkyta į pėsčiųjų zoną. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Niujorkas

Šis sumanymas gana paprastas: Brodvėjaus gatvėje automobilių eismas bus uždraustas tarp 42-osios iki 47-osios gatvių.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas aktyviai palaikė planą palikti vadinamąją "pasaulio sankryžą" vien pėstiesiems.

Nors šis sumanymas yra panašus į kituose pasaulio didmiesčiuose atliktus projektus, tarp jų Londono Trafalgaro aikštės renovaciją, Niujorko, kur viešpatauja automobiliai, sprendimą galima laikyti savotiška revoliucija.

„Tai radikali permaina Amerikos kultūroje“, – sakė projektą įgyvendinančios verslo grupės „Times Square Alliance“ pirmininkas Timas Tompkinsas.

Taims aikštė visada pasižymėjo judriu eismu. Netgi jos vardas yra klaidinantis, nes ši alėja nė iš tolo nepanaši į Europos miestų centrines aikštes.

Joje nuolat apstu automobilių ir nusidriekusios begalinės taksi automobilių eilės; stūkso didžiausių žiniasklaidos ir verslo korporacijų pastatai, įsikūrę Brodvėjaus teatrai, nuolat žybsi akį rėžiančios neoninės reklamos.

Taims aikštė taip pat pritraukia daugybę lankytojų, o žurnalas „Forbes Traveller“ nurodo, kad ši Niujorko dalis yra didžiausias turistų traukos centras Jungtinėse Valstijose.

Anksčiau šį mėnesį įvykęs incidentas įrodo, koks pavojingas gali būti toks intensyvaus automobilių ir pėsčiųjų eismo derinys.

Kuriant vieną filmo, kurio pagrindine žvaigžde taps aktorius Nicholasas Cage'as, sceną kaskadininkas Taims aikštėje nesuvaldė automobilio „Ferrari“ ir kliudė du pėsčiuosius bei šviestuvo stulpą. Laimei, per šį įvykį niekas nebuvo sužalotas.

Pasak T.Tompkinso, Taims aikštė tapo savo populiarumo auka. Pėsčiųjų joje dar labiau pagausėjo, kai policijai prieš kelerius metus pavyko iš jos išstumti narkotikų prekeivius ir prostitutes, dėl kurių aikštė buvo tapusi nuopuolio sinonimu.

„Prieš 15 metų mums daugiausiai skųsdavosi dėl nusikalstamumo. Dabar pagrindinis skundas – perpildyti šaligatviai“, – aiškino T.Tompkinsas.

M.Bloombergas aktyviai, nors ir ne itin rezultatyviai ragino kurti žalesnį Niujorką – įrengti daugiau dviračių trasų ir skatinti švarios energijos projektus.

Pasak Niujorko susisiekimo komisarės Janette Sadik-Khan pertvarkyti Taims aikštę ją įkvėpė Kopenhagos pavyzdys. Šio projekto konsultantu ji nusamdė Danijos urbanistinių erdvių planuotoją Janą Gehlą.

„Dėl to ši gatvė veiks, kaip turėtų, – šią savaitę sakė komisarė. – (Aikštės pertvarkymas) bus naudingas transportui, naudingas verslui ir, mūsų nuomone, suteiks daug džiaugsmo.“

Pirmajame darbų etape automobilių eismas bus sustabdytas, o aikštė palikta vien pėstiesiems. Automobilius planuojama nukreipti aplinkinių keliu per 7-ąją alėją arba per kitas gatves.

Taims aikštėje taps vieta, kur bus galima rengti ypatingus renginius, tokius kaip birželio 7 dieną vyksianti „Tony“ apdovanojimų ceremonija, kuri aikštėje įrengtuose didžiuliuose ekranuose bus transliuojama iš „Radio City“ koncertų salės. Birželio 21-osios – ilgiausios metų dienos – rytą aikštėje vyks masinė jogos treniruotė.

„Nors Taims aikštė jau dabar yra labai dinamiška ir įdomi viešoji erdvė, Taims aikštės pirmasis aukštas – ne itin patrauklus, – sakė T.Tompkinsas. – Mes siekiame eismo atžvilgiu sukurti išties puikią pasaulinės klasės viešąją erdvę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius