Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oksfordo universiteto mokslininkai tiria krikščionių šventybes

Oksfordo universitete atidarytas centras, kuris šiuolaikinių mokslinių tyrimų pagalba tiria ankstyvųjų krikščionių šventyklas, taip pat kaulų palaikus, kuriuos nuo seno krikščionys gerbia kaip šventąsias relikvijas. Tyrimų objektais yra apaštalo ir evangelisto Jono, Jono Krikštytojo palaikai, taip pat Šventojo Kryžiaus fragmentai, – praneša Christiantoday.com.
Oksfordo universitetas, kuris didžiuojasi savo 800 metų paveldu, yra seniausias, bet, toli gražu, ne pats turtingiausias pasaulio universitetas.
Oksfordo universitetas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Palaikai

Mokslininkai iš šiuolaikinių metodų mokslinių tyrimų centro prie Keble College, pasitelkę radioaktyviosios anglies metodus ir genetiką, taip pat teologijos duomenis, pabandys nustatyti keleto gerai žinomų visame pasaulyje šventųjų vietų autentiškumą.

Dabartinė mokslo pažanga leidžia, kad būtų galima pasiekti didelį datavimo tikslumą naudojant radioaktyvios anglies metodus. Šie duomenys gali būti remiami DNR analize, kuri rodo bendrus protėvius ir labiausiai tikėtiną geografinę žmonių palaikų kilmę.

Tyrimai patvirtino, kad jie tikrai priklauso žmogui gimusiam Artimuosiuose Rytuose, gyvenusiam vienu metu su Jėzumi Kristumi.

Oksfordo profesorius Thomas Highamas vadovauja mokslininkų grupei, kuri tyrė šešis mažų kaulų fragmentus rastus Sveti Ivan saloje (Bulgarija). Tyrimai patvirtino, kad jie tikrai priklauso žmogui gimusiam Artimuosiuose Rytuose, gyvenusiam vienu metu su Jėzumi Kristumi.

2014 m. ši grupė taip pat ištyrė kaulų fragmentus, kurie buvo laikomi Jono Krikštytojo pirštais, iš vadinamojo „gvelfų lobyno“. Kaulų mėginys buvo datuojamaa apie 660-770 metų laikotarpiu. Tai reiškia, kad palaikai gali būti jaunesni nei manyta anksčiau, ir tikriausiai negali priklausyti Jonui Krikštytojui.

Profesorius Highamas sako: „Pirmą kartą mokslo istorijoje, įvairių disciplinų mokslininkai sujungė jėgas, kad studijuotų senovines religines šventoves. Žinoma, mes negalime patvirtinti absoliučiai tiksliai, kad relikvijos priklauso konkrečiam šventajam, tačiau galime sužinoti organų kilmės amžių ir regioną."

Dr. Georgeas Kazanas iš Oksfordo archeologijos mokyklos teigia: „Krikščionių tikėjimas, kad relikvijos turi stebuklingų galių ir suteikia jų savininkams šiame ar aname pasaulyje tam tikrą malonę, sudarė didelę jų paklausą ir sklaidą viduramžiais.

Moksliniai tyrimai dabar rodo, kad daugelis šių relikvijų priskirtų įvairiems šventiesiems yra klastotės, o jų amžius ir kilmės regionas yra gana skirtingi. Tačiau kai kurie iš palaikų tikrai atitinka laiką ir vietą bei gali priklausyti konkrečiam šventajam. Anksčiau mums reikėjo didelių mėginių, tačiau dabartiniai metodai leidžia nustatyti tikslią datą iš mažyčio, druskos kruopelės dydžio, pavyzdžio. Taigi mes galime lengvai nustatyti ir atskirti vėlesnį mėginio užteršimą.“

Tarp naujausių mokslininkų grupės darbų galima paminėti palaikų priskiriamų šv. Lukui ir šv. Dovydui analizę, taip pat kryžiaus ant kurio buvo nukryžiuotas Jėzus fragmentų tyrimus. Netolimoje ateityje tikimasi paskelbti šių tyrimų rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius