-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „Brexito“ ES geografinis centras persikėlė į lauką Bavarijoje

Europos Sąjungai penktadienį praradus vieną savo narę – Jungtinę Karalystę – bloko geografinis centras persislinko į pietryčius ir atsidūrė viename neišvaizdžiame lauke Vokietijos pietinėje Bavarijos žemėje.
Europos Sąjungos centras
Europos Sąjungos centras / „Scanpix“/AP nuotr.

Netoli Viurcburgo miesto esantis Gadheimo kaimas pasiruošimus perimti šią garbę gerokai anksčiau nei šeštadienio vidurnaktį vietos (1 val. Lietuvos) laiku sukako prieštaringai vertinama „Brexito“ akimirka. Naująjį tašką dabar žymi ant akmens pritvirtintas raudonai ir baltai dryžuotas stulpelis, o šalimais ant trijų stulpų plevesuoja ES, Vokietijos ir vietinės Feitshechheimo savivaldybės vėliavos.

„Viena vertus, žinoma, didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad tapome naujuoju Europos geografiniu centru“, – sakė Feitshechheimo meras Juergenas Goetzas. – Kita vertus, aišku, tai liūdna proga, nes Britanija yra pirmoji ES paliekanti šalis.“

Garbė būti Europos Sąjungos centru Gadheimui atiteko remiantis Prancūzijos nacionalinio kartografijos instituto IGN skaičiavimais, rodančiais, kad šio taško koordinatės yra 9 laipsniai 54 minutės ir 7 sekundės rytų ilgumos bei 49 laipsniai, 50 minučių ir 35 sekundės šiaurės platumos.

Gadheimas perėmė šią garbę iš kitos savivaldybės Bavarijos šiaurinėje dalyje – Vesterngrundo, esančio už 56 km į šiaurės vakarus nuo naujojo taško.

ES geografinis centras, pagrįstas IGN apskaičiavimais, Vokietijoje buvo nuo 2004 metų gegužės, kai blokas išsiplėtė nuo 15 iki 25 narių, į Bendriją įstojus dešimčiai Vidurio ir Rytų Europos valstybių, įskaitant Lietuvą. Tačiau jis vėl pasislinko 2007 metais, kai į bloką buvo priimta Rumunija ir Bulgarija, taip pat 2013 metais, įstojus naujausiai ES narei Kroatijai.

Išstojus Britanijai, bloke liko 27 narės.

J.Goetzas sakė, kad IGN skaičiavimų rezultatus pirmąkart išgirdo per vieno vietos radijo laidą 2017 metų kovą, praėjus keliems mėnesiams po Britanijos rinkėjų apsisprendimo per 2016-ųjų referendumą palikti Bendriją.

“Iš pradžių pagalvojau, kad tai ankstyvas balandžio 1-osios pokštas. Tačiau labai greitai paaiškėjo, kad tai tiesa“, – kalbėjo meras.

Vietos pareigūnai svarstė, ko imtis šiuo klausimus, kelerius metus tvyrojus neaiškumui, kada ir ar apskritai JK išstos iš Europos Sąjungos.

J.Goetzas nusprendė, kad naująjį centrą reikia iš anksto paruošti, „o jeigu „Brexitas“ nebūtų įvykęs, būtume šiame taške pastatę paminklą Europos vienybei“.

ES geografinis centras tapo nauja potencialia turistų traukos vieta Feitshechheimo savivaldybėje, garsėjančioje rūmais, kurie kadaise buvo Viurcburgo kunigaikščių-vyskupų rezidencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius