Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skalbinių džiovyklės – būtinybė ar užgaida?

Daugelyje anksčiau suprojektuotų namų buvo įrengta erdvė, skirta skalbimui ir skalbinių džiovinimui, kuri gerokai palengvino mūsų tėvų ar senelių kasdienybę, o ir galvos nereikėjo sukti, kur išdžiaustyti skalbinius. Tiesa, gyvenantiems daugiabučiuose šaltuoju metų laku teko vargti ne tik su skalbiniais, išdžiaustytais vonioje ar ant kiekvieno radiatoriaus, bet ir po visus kambarius išraizgytais virvių labirintais. Tad toks išradimas kaip džiovyklė – tikras išsigelbėjimas kiekvienai namų šeimininkei.
Skalbinių džiovyklė
Skalbinių džiovyklė / „Fotolia“ nuotr.

Anot didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų, skalbinių džiovyklės ne tik taupo laiką, bet ir neapkrauna namų erdvės, nereikia kvėpuoti įvairių skalbimo priemonių skleidžiamais kvapais, kentėti drėgmę ar valyti ant langų susidariusį kondensatą. Be to, džiovyklėje išdžiovinti skalbiniai mažiau glamžosi ir lengviau lyginasi.

Džiovyklių rūšys

Prieš kelis dešimtmečius drabužių, patalynės, rankšluosčių ir kitų audinių skalbimas buvo sunkus ir varginantis procesas, kuriam moterys skirdavo praktiškai visą dieną. Tuo metu reikėdavo gerai apgalvoti, kada ir kokių drabužių gali prireikti, nes iš karto po skalbimo jų nebuvo galima vilkėti. Nuo rudens iki pavasario skalbiniai neretais atvejais džiūdavo kelias dienas, o tai sukeldavo nemenkų nepatogumų. Modernios naujos kartos skalbimo mašinos palengvino skalbimo vargus, tačiau džiovinimo problemos neišsprendė, todėl ir šiandien skalbinius dar tenka džiauti balkonuose arba ant radiatoriaus. Tad, jei namuose norite gyventi patogiai ir laisvą laiką skirti savo malonumui, o ne buities darbams, šalia skalbimo mašinos tiesiog privalo atsirasti džiovyklė.

Skalbinių džiovyklės gali būti kelių tipų, dažniausiai jos skirtomis į dvi pagrindines kategorijas: ventiliacines ir kondensacines skalbinių džiovykles. Kondensacinės džiovyklės iš skalbinių išgarintą drėgmę kaupia filtre, kuris dažniausiai yra įmontuojamas patogiai prieinamoje vietoje. Džiovyklei pabaigus darbą, filtras ištraukiamas ir jame esantis vanduo tiesiog išpilamas. Tiesa, kai kurios džiovyklės susikaupusį skystį nukreipia į skalbimo mašinos naudojamą kanalizaciją. Tuo tarpu ventiliacinės džiovyklės drėgmę išgarina karštu oru. Turint tokio tipo džiovyklę, būtina pasirūpinti ypač gera ventiliacijos sistema, priešingu atveju vonioje ar kitoje patalpoje, kurioje stovi ventiliacinė džiovyklė, pradės kauptis drėgmė, įsiveis pelėsis.

Džiovyklė vietoj lygintuvo?

Daugelis šiuolaikinių džiovyklių turi lyginimo funkciją. Garų arba lyginimo funkcija, kuri naudojama džiovyklėse, kai džiovinimo procesas baigiasi, gali efektyviai pašalinti nemalonius kvapus iš įvairiausių audinių jų net neskalbiant. Naudojant tokias džiovykles, audiniai praktiškai nesiglamžo, todėl lygintuvo prireiks tikrai retai. Visgi, reikėtų žinoti, kad lyginimo funkcija efektyvi tik tada, jei džiovyklė yra neperkrauta. Paprastai vienu metu džiovyklė su lyginimo funkcija gali išlyginti iki 3 kg skalbinių.

Be to, reiktų atkreipti dėmesį, kad tokio tipo džiovyklė yra puikus pasirinkimas žmonėms, alergiškiems skalbimo priemonėms. Šis prietaisas leidžia rečiau skalbti rūbus, todėl mažiau kontaktuojama su odą ar kvėpavimo takus dirginančiais alergenais. Ne veltui džiovyklės su lyginimo ar garų funkcija ypač vertinamos mamų, kurių vaikai ar kiti šeimos nariai yra alergiški skalbimo priemonėms.

Džiovyklės matmenys ir vieta namuose

Džiovyklės savo dydžiu retais atvejais nusileidžia skalbimo mašinoms, todėl, nusprendus įsigyti šį buitinės technikos prietaisą, vertėtų iš anksto gerai apgalvoti, kurioje namų vietoje ją ketinate pastatyti. Jei nusprendėte džiovyklę statyti ant skalbimo mašinos, atkreipkite dėmesį, kad jos matmenys būtų tokie pat ar šiek tiek mažesni už skalbimo mašinos. Jei pasirinksite to paties gamintojo skalbimo mašiną ir džiovyklę, visada galite įsigyti sutvirtinimo rėmelį, kuris užtikrins prietaisų stabilumą ir saugumą.

Džiovyklų energetinio efektyvumo klasės

Pačios brangiausios, o tuo pačiu ir ekonomiškiausios yra A energetinei efektyvumo klasei priklausančios skalbinių džiovyklės, nes jose įdiegiamos visos technologinės naujovės, užtikrinančios, kad naujai įsigytas buitinės technikos prietaisas sunaudos itin nedaug elektros energijos. Lyginant su B ar C klasės džiovyklėmis, A klasei priskiriamos džiovyklės sueikvoja beveik du kartus mažiau elektros energijos, todėl baimintis dėl išaugusių sąskaitų už elektrą tikrai neverta. Be to, šio tipo džiovyklės skalbiniams džiovinti naudoja gerokai mažesnę temperatūrą ir turi specialius drėgmės jutiklius, kurie neleidžia džiovyklei skalbinių perdžiovinti, o tai ypač svarbu, nes aukšta temperatūra gali pakenkti audiniams.

Tiesa, B ar C energetinio efektyvumo klasės džiovyklės yra pigesnės, tačiau ne tokios ekonomiškos, o ir jų džiovinimo ciklas dažniausiai trunka ilgiau, tad ir elektros sueikvojama daugiau. Kita vertus, tokias džiovykles gali drąsiai rinktis žmonės, kurie planuoja skalbinių džiovykle naudotis rečiau arba tik skubiais atvejais.

Tikriausiai kiekvienuose namuose galima rasti bent 5 ar 10 buitinės technikos prietaisų, kurie palengvina kasdienybę ir taupo laiką. Taigi, jei pabodo sukti galvą, kur padžiauti ką tik išskalbus skalbinius ar nesinori laukti, kol jie išdžius, tikrai vertėtų pagalvoti apie galimybę įsigyti džiovyklę. Jei nesate tikras, koks prietaisas optimaliai patenkintų jūsų lūkesčius, vertėtų pasikonsultuoti su specialistai, kurie atsakys į visus jums rūpimus klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius