Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: tinginiai darbe iš tikrųjų duoda naudos

Argi neerzina, kai bendradarbis pusę dienos vietoj darbo prasėdi „Facebooke“? Arba pasidaro 2 valandų ilgio pietų pertrauką? O kur dar nesuskaičiuojamos pertraukėlės kavai ir parūkymui? Bet naujas tyrimas rodo, kad tinginiai – ne tokie jau ir beverčiai.
Tingėjimas darbe
Tingėjimas darbe / 123rf.com nuotr.

Japonijos mokslininkas atrado, kad tinginystė būdinga ne tik žmonėms – gyvūnų karalystėje taip pat yra bendruomenės narių, kurie atrodo nuolat nieko neveikiantys. Tačiau tai nėra blogai – Hokaido universiteto tyrimas, kuriam vadovavo Eisuke Hasegawa, atskleidė, kad būtent tokios bendruomenės, kuriuose yra tingių individų, ilguoju laikotarpiu yra gajesnes.

E.Hasegawa tyrime, kurio išvados paskelbtos žurnale „Nature“, buvo stebėtos skruzdės. Pasirodė, kad jos labai mėgsta nieko neveikti. Bet kuriuo metu maždaug pusė skruzdėlių kolonijos tiesiog vaikštinėja nieko neveikdamos, tvarkosi save arba iš viso tiesiog nejuda.

„Net stebint ilgą laiką, maždaug 20-30 proc. skruzdėlių išvis nedaro nieko, ką būtų galima pavadinti darbu“, – NPR sakė pats mokslininkas.

Tačiau nors tokios tingios skruzdėlės neduoda jokios naudos trumpuoju laikotarpiu, ilguoju jos nėra bevertės. Tingios skruzdės pakeičia mirusias arba pavargusias skruzdes darbininkes, kai to prireikia. Taigi tos kolonijos, kuriose buvo tinginių, buvo gajesnės.

E.Hasegawa teigia, kad tas pats galioja ir žmonėms – tingūs bendradarbiai yra atsarginė jėga, kuri pradeda veikti, kai pagrindiniai darbininkai nusivaro nuo kojų.

Gal tai dabar ir maža paguoda, jeigu jaučiatės, kad jus supa tingūs bendradarbiai, tačiau žinokite, kad jie – visgi naudingi jūsų darbovietei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius