Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas, ką privalote žinoti apie virykles

Kiekvienas virtuvės šefas pripažįsta, kad, norint sukurti šedevrą, kartais nepakanka tik įkvėpimo ir šviežių maisto produktų, tam būtina ir gera virtuvės technika, o kokybiška viryklė – tai 50 proc. gardžių patiekalų paruošimo sėkmės. Tad, jei nusibodo netolygiai iškepti pyragai, perkepusi ar pridegusi mėsa, o viryklės valymas primena varginančią treniruotę, galbūt atėjo pats laikas pagalvoti apie naują ir kokybišką nepamainomą virtuvės pagalbininkę.
Orkaitė
Orkaitė / „Fotolia“ nuotr.

Šiuo metu viryklių pasirinkimas išties didelis, todėl gali kilti nemažai klausimų – kokie yra elektrinių ir indukcinių viryklių ypatumai, į kuriuos kitus aspektus vertėtų atkreipti didžiausią dėmesį? Į šiuos ir kitus aktualius klausimus atsako didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistai.

Elektrinės viryklės: privalumai ir trūkumai

Elektrinės viryklės gaminamos iš stiklo keramikos arba ketaus. Pastarosios yra gerokai modernesnės ir plonesnės, lyginant su savo pirmtakėmis, todėl žymiai greičiau įkaista. Visgi, tokio tipo viryklės vėsta gana lėtai. Be to, kaista ne tik kaitvietė, bet ir visas viryklės paviršius. Tad, turint namuose tokio tipo viryklę, reiktų būti atsargiems, saugoti vaikus, kad jie netyčia neprisiliestų ir nenusidegintų.

Anot Pigu.lt specialistų, šiandien labai populiarios visiškai lygaus stiklo keramikos pluošto elektrinės viryklės. Pirkėjai jas vertina dėl ilgaamžiškumo ir nesudėtingos priežiūros. Stiklo keramika yra gaminama iš specialaus techniniams pažeidimams ir karščiui atsparaus stiklo, kuris kaista tik tose vietose, kur yra įmontuoti kaitinimo elementai. Visas likęs stiklo paviršius lieka šaltas, todėl, net netyčia prisilietus, nenusideginsite. Modernios stiklo keramikos viryklės iki +50 laipsnių karščio įkaista vos per kelias sekundes.

Indukcinės viryklės – pažangios technologijos virtuvėje

Tai naujausia ir moderniausia technologija, kuri gali atsidurti ir jūsų virtuvėje. Indukcinės viryklės neturi jokio kaitinimo elemento, tačiau maistą išverda ar iškepa žymiai greičiu nei bet kuri dujinė ar elektrinė viryklė. Visa paslaptis slypi indukcinėse ritėse, kurios sukuria elektromagnetinį lauką, greitai ir efektyviai kaitinantį puodo ar keptuvės dugną. Taigi, kaista pats indas, kuriame gaminamas maistas, o ne viryklė. Indukcinės viryklės neįmanoma netyčia įjungti, nes prietaisas nepradės kaisti tol, kol ant jo nebus pastatytas virimo ar kepimo indas. Tai ypač saugus pasirinkimas tėveliams, auginantiems smalsius mažamečius vaikus.

Kitas indukcinių viryklių privalumas – maisto gaminimo efektyvumas. Pavyzdžiui, elektrinės stiklo keramikos viryklės kaista palaipsniui, o indukcinių viryklių temperatūrą galima padidinti ar sumažinti akimirksniu, todėl maisto gaminimo procesas vyksta gerokai greičiau ir sklandžiau. Be to, šio tipo viryklės efektyviau paskirsto šilumą, naudoja mažiau elektros energijos. Pigu.lt specialistai teigia, kad indukcinių viryklių naudingumo koeficientas siekia net 90 proc. ir tai kol kas yra pačios galingiausios, taupiausios ir saugiausios viryklės. Tiesa, reiktų žinoti, kad indukcinėms viryklėms būtini ir specialūs indai, kurių dugnas įsimagnetina. Tokie indai paprastai būna pažymėti specialiu indukcinės ritės ženklu, tačiau puikiai tinka ir kito tipo viryklėms.

Kokia viryklė be orkaitės?

Galima drąsiai teigti, kad modernių orkaičių galimybės yra praktiškai beribės. Tiesa, labai svarbus orkaitės kaitinimo elemento tipas, reiktų atminti, kad kuo daugiau orkaitė turi kaitinimo ir vėsinimo elementų, tuo daugiau ji gali atlikti funkcijų. Pavyzdžiui, tradicinės dujinės orkaitės dažniausiai kepa maistą iš viršaus ir iš apačios, tačiau neturi vidinės ventiliacijos, o tai yra didelis trūkumas, nes pyragus, žuvį, kepsnius ir pan. tenka kepti ilgiau, be to, reikia nuolatos stebėti, kad patiekalas neperkeptų ar per daug neapskrustų. Tad nenorintiems baimintis dėl sudegusio ar perkepusio maisto, specialistai rekomenduoja rinktis virykles su paprasta elektrine arba daugiafunkcine orkaite.

Priklausomai nuo gamintojų, elektrinių orkaičių funkcijos gali skirtis, tačiau visos jos turi apatinį bei viršutinį vamzdelinį kaitinimo elementą, didelio ir mažo ploto grilį, šašlykams skirtus iešmus, o galinėje orkaitės sienelėje yra įmontuotas konvektorius, aplink kurį įrengtas dar vienas žiedinis kaitinimo elementas, todėl elektrinėje orkaitėje geriau cirkuliuoja oras, maistas iškepa greičiau. Tuo tarpu, daugiafunkcinės orkaitės turi 8-10 maisto kepimo rėžimų. Jose maistas iškepa greičiau ir kokybiškiau, kadangi galinėje orkaitės sienelėje įmontuotas galingas konvektorius tolygiai paskirsto karštį, nereikia baimintis, kad kepiniai perkeps ar pridegs. Be to, konvektorius neleidžia iš maisto išsiskiriantiems riebalams nusėsti ant orkaitės sienelių, todėl buitinės technikos prietaisas nereikalauja ypatingos priežiūros.

Modernios naujos kartos orkaitės nėra elektros energijos „smaližės“, jose būna įmontuotas termostatas, kuris reguliuoja kaitinimo elementų veikimą, todėl kaista tik orkaitėje esantis maistas, o ne durelės ar išorinės sienelės. Tai leidžia sueikvoti mažiau elektros energijos ir greičiau pagaminti maistą.

Šiandien viryklių pasiūla išties milžiniška, todėl tikrai nereikia skubėti, geriau viską apgalvoti, įvertinti savo gamino įpročius ir išsirinkti tokį buitinės technikos prietaisą, kuris visiškai patenkintų asmeninius poreikius. Be to, reiktų atminti, kad kokybiškos viryklės gali sėkmingai tarnauti iki 30 metų, todėl reikia rinktis atsakingai ir netaupyti kokybės sąskaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius