-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

WWF: pasaulio stuburinių populiacijos per 50 metų sumažėjo dviem trečdaliais

Pasaulio žinduolių, paukščių ir žuvų populiacijos per mažiau nei 50 metų dėl per didelio vartojimo sumažėjo daugiau kaip dviem trečdaliais, ketvirtadienį paskelbė ekspertai, perspėdami gelbėti gamtą, kad išsigelbėtume patys.
„Audubon“ fotografijos apdovanojimų geriausios 2016 m. paukščių nuotraukos
Asociatyvi nuotr. / Vida Press nuotr.

Dėl žmogaus veiklos smarkiai degradavo trys ketvirtadaliai visos sausumos ir 40 proc. visų vandenynų, o vis spartėjantis gamtos naikinimas tikriausiai turės neapsakomų pasekmių mūsų sveikatai ir pragyvenimo šaltiniams.

Ataskaitoje „Gyvoji planeta“ (Living Planet) apie daugiau kaip 4 tūkst. stuburinių rūšių sakoma, kad spartėjantis miškų naikinimas ir žemės ūkio ekspansija yra pagrindiniai veiksniai, nulėmę populiacijų sumažėjimą vidutiniškai 68 proc. nuo 1970 iki 2016 metų.

Joje perspėjama, kad nepaliaujamas natūralių buveinių nykimas didina ateityje galimų pandemijų riziką, nes žmonės vis labiau priartėja prie laukinių gyvūnų.

2020-ųjų „Gyvoji planeta“, kurią drauge parengė Pasaulio gamtos fondas (WWF) ir Londono zoologijos draugija, yra jau 13-oji iš kas dveji metai skelbiamų ataskaitų.

WWF generalinis direktorius Marco Lambertini naujienų agentūrai AFP akcentavo stulbinamą Žemės bioįvairovės praradimą nuo 1970 metų.

„30 metų stebime spartėjantį smukimą ir tai toliau eina bloga kryptimi“, – sakė jis.

„2016 metais užfiksavome 60 proc. smukimą, dabar turime 70 proc. smukimą. Visa tai – per mirksnį, palyginti su milijonais metų, kuriuos daugelis rūšių gyvena šioje planetoje“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius