Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masalai, judantys palei dugną (3)

Poledinėje žūklėjė daug lemia beveik nepastebimos smulkmenos – plonas valas, savitos masalų puošmenos, reikiamo dydžio kabliukai, masalų proporcijos. Dažniausiai būtent tos smulkmenos kaltos, kad vieno meškeriotojo eketėje kimba, o kaimynas laukia kibimo, ištempęs nosį.
 Dažnai švytuoklės su raudonomis uodegėlėmis būna veiksmingesnės nei švytuoklės su šia konstrukcijos detale, nulieta iš skaidraus plastiko
Dažnai švytuoklės su raudonomis uodegėlėmis būna veiksmingesnės nei švytuoklės su šia konstrukcijos detale, nulieta iš skaidraus plastiko

Svarbios smulkmenos

Žinoma, kai nekimba, nuotaika būna ne pati geriausia, tačiau nervintis ir versti kaltę sėkmės faktoriui nepatartina – geriau atidžiau įsižiūrėkite į kaimyno meškerėlės sąrangą, masalo spalvą, avižėlės ar blizgelės formą, o, jei meškeriojate švytuokle, atkreipkite dėmesį į tai, kokio dydžio ir kokios spalvos masalais meškerioja kiti, o taip pat žvilgtelkite, kokios spalvos ir konstrukcijos masalo uodegėlė?

Jei būsite pastabūs, netruksite pastebėti, kad galbūt kaimynai naudoja plonesnį valą. Štai ir sėkmės priežastis. Galbūt jūsų pasirinktos švytuoklės uodegėlė – iš skaidraus plastiko, o kaimynai vilioja ešerius švytuoklėmis su raudonomis ar juodomis avižėlėmis. Todėl reikia nepraleisti pro akis jokių smulkmenų, o laisvalaikiu sekti naujoves, gilintis į meškeriojimo metodus, tyrinėti masalus.

Esmė – detalėse

Kartais meškeriotojai susiduria su nelabai aiškiu reiškiniu: regis, ir oras toks pat, kaip praėjusį savaitgalį, ir masalas parinktas toks pat, tačiau nekimba ir tiek. Kodėl klasikinės švytuoklės nustoja vilioti ešerius tose vietose, kur praėjusį savaitgalį jie puikiai kibo? Patyrę meškeriotojai teigia, kad priežastis – detalėse.

Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į masalo spalvą. Viduržiemį nuskaidrėja daugelio ežerų ir tvenkinių vanduo, o kovą pradeda drumstis. Gal per savaitę jo skaidrumas  pastebimai pasikeitė. Na, o tokiomis sąlygomis reikėtų žuvims siūlyti ryškesnį masalą nei tą, kurį naudojote, kai vanduo dar buvo visiškai skaidrus.

Gali būti taip, kad pasirodė kažkokios rūšies žuvų mailiaus būriai, pavyzdžiui, aukšlių. Suprantama, kad tada geriausia ešerius vilioti tikroviškomis žuvelių imitacijomis. Be to, pasak suomių meškeriotojų, net ir absoliučiai tikroviškas masalas turi būti dekoruotas kokia nors ryškia detale, pavyzdžiui, raudonu tašku ar potėpiu. Todėl daugelio švytuoklių, imituojančių, kuojų mailių, papilvės būna padažytos raudona spalva.

Ešerio akies imitacija

Meškeriotojai praktikai tvirtina, kad poledinės žūklės masalai būna daug veiksmingesni, jei spalvotais siūlais papuošiami jų kabliukai. Paprastai žieminių blizgių vienšakiai ir trišakiai būna nuogi. Tad meškeriotojai juos puošia raudonais siūlais. O galima dekoruoti standartinį trišakį, kuris tvirtinamas švytuoklės papilvėje?

Trišakius kurį laiką imta puošti vadinamąja ešerio akies imitacija. Toje vietoje, kur prasideda trišakio geluonių išlinkis, reikia užlašinti spalvotą stingstančios dervos lašą. Dėl didesnio efekto derva ne tik dažoma, bet ir apibarstoma blizgučiais. Kartais į ją įklijuojama žaižaruojanti stiklinė akutė arba veidrodėlis. Meškeriotojų nuomone, tokia „akimi“ papuoštas trišakis labai masina ešerius.

„Ešerio akimi“ dekoruoti trišakiai žymiai padidina švytuoklės veiksmingumą
„Ešerio akimi“ dekoruoti trišakiai žymiai padidina švytuoklės veiksmingumą

Matyt, šis sumanymas poledinio meškeriojimo masalų kabliukus puošti „ešerio akimi“ – ne iš piršto laužtas. Anksčiau meškeriotojai, sugavę ešerį, išlupdavo akį ir verdavo ją ant kabliuko. Ešeriai įnirtingai atakuodavo blizgutę ar avižėlę su tokiu priedu – gentainio akimi. Tačiau dabar jau atsisakyta šio būdo. Matyt, dėl estetinių sumetimų, nes beakis laimikis labai klaikiai atrodo žūkladėžėje. Be to, ne kiekviena šeimininkė imasi tokias žuvis kepti. Vis tik – anomalija.

Kabliukų dekoravimas „ešerio“ akimi – gana imlus darbas, tačiau dabar jau galima įsigyti įvairiausiomis „ešerio akimis“  papuoštų trišakių ir vienšakių. Šie trišakiai tvirtinami švytuoklės papilvėje, tačiau ne žiedeliu, o specialia jungtimi – „aštuoniuke“. Teigiama, kad ypač efektyvios yra ešerio akys, kuriose yra švytinčių segmentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius