-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merkio aukštupyje ir Šventojoje keičiamos žvejybos sąlygos

​Kad šalies vandens telkiniuose būtų išsaugoti kuo geresni vertingų žuvų ištekliai, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pakeitė kai kurias limituotos mėgėjų žvejybos sąlygas
Žvejyba
Žvejyba / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Vienas iš svarbesnių pakeitimų – tai, kad limituota žvejyba nustatyta ir Merkio upėje, kuri yra ichtiologinis draustinis. „Reguliuojami žvejų srautai turėtų padėti išsaugoti lašišines žuvis, kad ir mūsų provaikaičiai jas galėtų pamatyti Lietuvos upėse, o ne tik iš užjūrių atvežtas į parduotuves“, – sako ministras. 

Nuo šiol Merkio aukštupyje – nuo Ožkelaičių tilto iki Lietuvos ir Baltarusijos valstybinės sienos – vienos žvejybos metu bus leidžiama sugauti ne daugiau kaip du marguosius upėtakius ir du kiršlius – mažiau, nei kituose telkiniuose leidžia Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. Šioje upės atkarpoje bus galima žvejoti tik dirbtiniais ir augalinės kilmės masalais. 

Taip pat nustatyta, kad Merkio aukštupyje draudžiama paleisti atgal į upę sugautas lydekas ir vaivorykštinius upėtakius – nesvarbu, kokio dydžio šios žuvys, nors ir labai mažos, kurias pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandens taisyklių reikalavimus kituose vandens telkiniuose reikėtų paleisti. Mat lašišinėse upėse lydekos ir juo labiau nevietinės žuvys – vaivorykštiniai upėtakiai – yra nepageidautinos, kadangi sudaro konkurenciją dėl maisto ir buveinių margiesiems upėtakiams ir kiršliams. 

Lašišinių žuvų ištekliams išsaugoti minėtoje Merkio atkarpoje bus ribojamas žvejų skaičius – vienai dienai bus išduodama ne daugiau 40 meškeriotojo kortelių, t. y. vienam žvejui teks ne mažiau kaip 1 km upės. Meškeriotojo kortelė vienai dienai kainuoja 10 litų. Ją galima įsigyti patogiai, greitai ir bet kuriuo laiku – tereikia prisijungti prie Aplinkosaugos leidimų informacinės sistemos (ALIS) http://alis.am.lt ir pasinaudoti elektronine bankininkyste. 

Keičiant limituotos mėgėjų žvejybos sąlygas taip pat nustatyta, kad, atsižvelgus į gerą lašišų ir šlakių išteklių būklę Šventojoje, papildomai leidžiama įsigijusiems žvejo mėgėjo kortelę šioje upėje gaudyti grįžtančias po neršto į jūrą lašišas ir šlakius. Iki šiol šias žuvis nuo sausio 1 d. iki rugsėjo 15 d. buvo galima žvejoti tik Šventosios intake Siesartyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius