-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pojūčių vakarienė vienuolyne: nuo karvelių iki burnoje tirpstančio austrių daugiaryžio

Vienoje gražiausių Lietuvos vietų – Pažaislio vienuolyne, kviestinei publikai pristatytas daugiau nei metus brandintas gastronominis projektas „Pojūčių vakarienė“. „Tai itin dinamiška ir ekspresyvi programa, kurioje vienas kitą papildo skoniai, vaizdai, garsai, aromatai bei drąsūs netikėtumai“, – idėją pristatė jos sumanytoja, svetingumo komplekso „Monte Pacis“ savininkė Indra Ramanauskienė.
Vakarienė „Monte Pacis“ restorane
Vakarienė „Monte Pacis“ restorane / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Monte Pacis“ restorano virtuvės komanda, vadovaujama šefo Roko Vasiliausko, šiam projektui ne tik sukūrė specialų meniu, bet ir šlifavo bei iki smulkmenų detales derino kartu su savo sričių profesionalais – filmų kūrėju ir režisieriumi Jonu Jakūnu ir muzikos prodiuseriu bei kompozitoriumi Donatu Tamašausku-Džouns. Kiekvienam vakarienės patiekalui sukurta deranti vaizdo ir muzikinė kompozicija, uždavusi klausimų, žadinusi smalsumą ir maksimaliai panardinusi į pojūčių karuselę.

„Viskas sukurta čia ir dabar. Patiekalai, kurių kitą dieną niekur neparagausit. Šalia jų – derantys lietuviški vyšnių, obuolių ar aronijų vynai, apie 13 tūkst. metų skaičiuojantis, iš daugiau nei 600 metrų gylio išgautas mineralinis vanduo. Reikia atiduoti duoklę Lietuvos šimtmečiui“, – startą vakarienei davė renginių vedėja Daiva Tamošiūnaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daiva Tamošiūnaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daiva Tamošiūnaitė

Netrukus ant stalo padavėja pažėrė grūdų saujelę. Šalia nugulė kelių rūšių ką tik iš krosnies ištrauktų duonelių rinkinys: šviesi, tamsi, su saulėje džiovintais pomidorais, įvairiausiomis sėklomis. Patiektas ir druskos apvalkale keptas burokas bei duonelei pamirkyti skirtas svogūnų aliejus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane

Šviesos pritemo ir menėje pasigirdo lietuviškos sutartinės. Projektoriuje sukosi vaizdai iš duonelės gimimo proceso. Netrukus burokėlio gabalėlis jau vartėsi druskoje. Vaizdo įrašuose meniškai pateikta tai, kas nugulė ant „Pojūčių vakarienės“ stalo. Jei atviros virtuvės restoranuose jau nieko nebestebina, patiekalų gamybos išviešinimas per meninę prizmę, pasikartojančius vaizdus – kažkas naujo Lietuvos gastronominiame pasaulyje.

Pirmasis vakaro užkandis – confit karvelio blauzdelė su marinuotais burokėliais bei pastarnokų kremu. Subtilu. Paukštiena, patiekta kaip vadinamasis „lolipopas“ (saldainis ant pagaliuko). Tiesa, kad valgo karvelio mėsą, neatspėjo tikriausiai nė vienas. Vakaro metu svečiams specialiai nepateiktas meniu – tam, kad jie mėgautųsi skoniu, bandytų atspėti, ką ragauja, susikoncentruotų į poskonius. „Pojūčių vakarienės“ specifika, kaip paaiškino I.Ramanauskienė, pačiam išsiaiškinti tai, ką valgai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane

Ant stalo keliaujant antrajam patiekalui, ekrane pasirodė uosto vaizdai, suklykė kirai, mažyčiais žingsneliais vandens link nuskubėjo krabų porelė. Mintys nuskriejo į pajūrį. Spėlioti ilgai neteko – patiektas jūros gėrybių patiekalas. Mįslę keturgyslę uždavė azoto migloje paskendusios kriauklės. Šefas R.Vasiliauskas sukūrė neįtikėtinai derantį kontrastą: austrių daugiaryžyje paskendusias šukutes, ant kurių – nuo šilto padažo, lyg panardintas į skrudinimui skirtą aliejų, „sproginėjantis“ permatomas kiaulienos odos traškutis. Jūros gėrybės ir kiauliena vienoje lėkštėje? Įdomu.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane

Dažniausiai šefai sugeba persūdyti druskai itin jautrias šukutes. Tačiau šios, kaip ir daugiaryžis, tiesiog tirpo burnoje.

Atėjo metas ir minkštutėlei jautienai. Menėje, stumdamas kepsninę-rūkyklą, pasirodė ir pats vakaro šefas. Netrukus aplink jį pasklido ant laužo kepamos mėsos kvapas. Tikrų tikriausias vakarėlis prie ežero. Svečiams patiekta „Wagyu“ jautiena su saldžių bulvių kremu ir dar daugiau bulvių. Šįkart – traškučių pavidalu. Kiek neįprastas aronijų vynas derėjo idealiai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane

Vakarienė užbaigta saldėsiais. Ant stalų atkeliavo plonu šokolado kupolu dengtas šokoladinis mousse su aviečių ir baziliko šerbetu. Taukšėdamas šaukšteliu per kiekvieną tą kupolą, šefo padėjėjas kūrė ypatingo deserto vaizdinį. Įgriuva atskleidė, kad po kupolu slepiasi kažkas dar labiau šokoladinio, o kartu – ir gaivaus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vakarienė „Monte Pacis“ restorane

Tačiau desertų niekuomet nebus per daug. Patiekti ir baltojo šokolado „ledinukai“ ant pagaliuko. Šio saldėsio gamybai buvo panaudotas tikrų tikriausias balionas. Apteptas šokoladu, džiovintas, sprogdintas, naikintas. „Valgote balioną su šokoladu“, – intrigavo R.Vasiliauskas.

„Džiaugiuosi, kad šiuolaikinis, kuo daugiau norintis sužinoti bei patirti žmogus naujų pojūčių ieško ne tik egzotiškuose kraštuose, užsiimdamas ekstremaliu sportu, bet ir sėdėdamas prie stalo ir tenkindamas vieną pirminių savo poreikių, t.y. valgydamas. Ir jam vis svarbiau, kas ir kaip patiekta lėkštėje, kokioje aplinkoje tai vyksta. Tad ir šio projekto tikslas – maksimaliai kokybiškai patiekti maistą, jį papildant šiuolaikiškomis ir moderniomis technologijomis, žadinančiomis kitas jusles – uoslę, klausą, regą.

Manau, kad „Pojūčių vakarienė“ emocijas dar labiau sustiprina, nes ji vyksta unikalioje, barokinėje, originaliais paveikslais puoštoje aplinkoje, kurioje ir XVII a. vyko Pažaislio vienuolyno fundatorių Pacų priėmimai ir renginiai. Kristupo Zigmanto Paco žmona Klara Izabela de Mailly-Lespine buvo prancūzaitė, į Lietuvą atvežusi ne tik šukuosenų bei suknelių madas. Ją galima laikyti pirmąja feministe mūsų kraštuose. Tai ji iškovojo teisę moterims sėdėti prie vieno stalo su vyrais. Ir ne tik sėdėti, bet ir kalbėti.

Taigi dar prieš 300 metų Pažaislio vienuolynas garsėjo kaip istorijos bei novatoriškumo dermė. Taip ir šiandien mes išlaikome veikiančio vienuolyno ramybę, bet kartu ir kuriame kažką modernaus“, – vakaro metu teigė svetingumo komplekso laikina šeimininke save pristatanti I.Ramanauskienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Indra Ramanauskienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Indra Ramanauskienė

Pasak jos, dar viena priežastis, lėmusi šio projekto atsiradimą – dažnas privataus ar dalykinio renginio užsakovo pageidavimas patiekti ne tik aukščiausios kokybės maistą bei gėrimus, bet ir suorganizuoti „kažką tokio“. Naujo, novatoriško, dinamiško, kad neįpareigotų, kad būtų suprantama ir lietuviui, ir svečiui, kad reprezentuotų Lietuvą. Ne

užtenka skaniai pavalgyti. Reikia šou. Duonos ir žaidimų, kaip valdančiųjų reikalavo paprastieji Senovės Romos gyventojai.

„Pojūčių vakarienės“ premjeros partneriu tapo beveik 20 metų gastronominę kultūrą Lietuvoje aktyviai skleidžiantis „Gero skonio“ klubas. Tokius vakarus „Monte Pacis“ planuoja organizuoti ir ateityje.

Premjerinėje „Pojūčių vakarienėje“ su drauge Laima apsilankė ir iš Madrido į Krasnodarą persikrausčiusio krepšininko Jono Mačiulio žmona Agnė. Ją atlydėjo draugė Laima. Savo kūrinius renginio dalyviams pristatė juvelyrikos meistras Tauras Blaževičius.

I.Ramanauskienės dar viena neįgyvendinta idėja – tai, kad svečiai „Monte Pacis“ viešbutyje apsistotų be mobiliųjų telefonų ir tokiu būdu pasinertų į jiems dovanojamus pojūčius bei absoliučią ramybę. Poilsio metu susisiekimui skirti aparatai būtų paliekami saugykloje.

Dar viena įdomi detalė, Eurolygos atkrintamųjų rungtynių metu „Monte Pacis“ viešbutyje laiką leido ir istorinį žygį titulo link surengę „Žalgirio“ krepšininkai. Tad vakaro metu juokauta, kad tai, koks maistas veda žalgiriečius į priekį, galima sužinoti apsilankius šiame sveikatingumo komplekse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius