-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02 /2021 10 08

Grietinėle pagardintas gyvenimas: seniau traukdavo iš šulinio, dabar separuoja ceche

Grietinėlės mūsų gyvenime daug daugiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Net jei retai skanaujate plakta grietinėle perteptą tortą, ji yra daugelio produktų būtinas ingredientas. Pasaulio smaližiai labai nusimintų ir tiesiog pasijustų nelaimingi, jei neliktų grietinėlės, o tai reiškia ir ledų. Net ir riebus šaltibarščių kefyras, kuris gaminamas su grietinėle, paliktų mus „ant ledo“. Jau nekalbant apie tuos, kurie negeria juodos kavos, o tik pabalinę ją šlakeliu grietinėlės. O kur dar visi tie gardūs patiekalai, kuriems paskutinę skonio natą suteikia būtent grietinėlė.
Šokoladinis grietinėlės desertas
Šokoladinis grietinėlės desertas / 123RF.com nuotr.

Grietinėlė iš ledinio šulinio

Nuo seno Lietuvos ūkininkai mokėdavo atskirti grietinėlę nuo pieno. UAB „Rivona“ Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė prisimena iš vaikystės, kaip kaime pieną supildavo į metalinį bakelį su stikliniu langeliu ir nuleisdavo į šulinį atvėsinti. Pieno viršuje nusistovėdavo grietinėlė. Iš šulinio iškeltas vėsus pienas būdavo išleidžiamas pro kranelį bakelio apačioje – vaikams jis buvo pats skaniausiais. Išbėgus pienui bakelyje likdavo grietinėlė – pro stiklinį langelį buvo stebima, kada pasirodys gelsvas jos sluoksnis. Iš grietinėlės kaime gamindavo grietinę, mušdavo sviestą.

Pasak L.Balionienės, šiais laikais moderniame pieno ceche grietinėlė gaminama separuojant pieną. Po to grietinėlė pasterizuojama, atvėsinama ir supilstoma į pakuotes. Grietinėlė gali būti 12 proc. riebumo – ji skirta kavai užbalinti. Taip pat 35 proc. riebumo, kuri tinka plakti, naudoti konditerijos gaminiams, desertams.

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ grietinėlė kavai ir padažams
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ grietinėlė kavai ir padažams

Grietinėlė karaliauja virtuvėje

Grietinėlė, pagaminta iš vasarą lauke ganomų karvių pieno, būna gelsvesnės spalvos. Beje, grietinėlė gali būti išgaunama ne tik iš karvių pieno, bet ir iš ožkų ir buivolių – iš pastarųjų pieno gauta grietinėlė yra balta.

Grietinėlė kaip ingredientas naudojama daugelio maisto produktų gamybai: ledų, padažų, sriubų, troškinių, pudingų, kremų, tortų ir pyragų. Plakta grietinėlė dedama į pieno kokteilius, gaminami desertai su uogomis, vaisiais ir želė, naudojama pyragėlių įdarams ir tortų pertepimui.

Prekybos tinkle „Norfa“ „Piemenėlio“ grietinėlė parduodama patogiuose pakuotėse: 12 proc. grietinėlė pilstoma į 200 ir 450 ml pakuotes, 35 proc. – 250 ml ir 1000 ml pakuotes.

L.Balionienė prisipažįsta, kad geria tik baltą kavą, paskaninta grietinėle ar pienu.

123RF.com nuotr./Kava su grietinėle ir tiramisu
123RF.com nuotr./Kava su grietinėle ir tiramisu

Šlakelį grietinėlės naudoti maistui būtina

UAB „Rivona“ pieninėje grietinėlė naudojama kitų pieno produktų gamybai: sviesto, grietinės, 6 proc. riebumo šaltibarščių kefyro, varškės, 13 proc. riebumo jogurto ir, žinoma, ledų.

Grietinėlės maistinė vertė priklauso nuo riebumo – kuo ji riebesnė, tuo joje daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios itin svarbios žmogaus organizmui. Riebesnėje grietinėlėje yra daugiau A, B ir E vitaminų.

Grietinėlėje yra 2,4 – 3,4 proc. baltymų, 2,7 – 4,2 proc. laktozės, 0,2 – 0,6 proc. mineralinių medžiagų.

Žmogaus organizmas lengvai įsisavina pieno riebalus, kurie labai naudingi dėl jose esančių polinesočiųjų riebalų rūgščių. Ypač daugiau riebalų žmogui reikia šaltuoju metų laiku, kad turėtume daugiau energijos. Be to, riebalų trūkumas susilpnina imunitetą, gali pakenkti nervų sistemai.

123RF.com nuotr./Plaktos grietinėlės desertas
123RF.com nuotr./Plaktos grietinėlės desertas

Paslaptis atskleista – kaip išplakti grietinėlę

Tikriausiai daugelis virtuvėje susidūrė su iššūkiu, kai reikia tobulai išplakti grietinėlę – kartais vietoj standžios sniego pusnies gauname skystą masę. Tuomet tenka pilti grietinėlės standiklį, vėl plakti ir nervintis, ar perteptas tortas lemiamu momentu padėtas ant stalo išdavikiškai nenučiuoš ant šono? Reikėtų išsiaiškinti kartą ir visiems laikams – kodėl taip nutinka?

UAB „Rivona“ technologė Neringa Varževičienė sako, kad pirmiausia, reikia nusipirkti tinkamą grietinėlę: „Atkreipkite dėmesį, kas parašyta ant pakuotės. Jei grietinėlė skirta kavai, ji neišsiplaks, nes gamybos metu buvo homogenizuota. Šis procesas reikalinga tam, kad išskaidytų riebalus ir produkte nenusistovėtų lieso pieno ir grietinėlės sluoksniai.“

123RF.com nuotr./Plakta grietinėlė
123RF.com nuotr./Plakta grietinėlė

Desertams gaminti reikia pirkti grietinėlę, ant kurios pakuotės parašyta „plakamoji“. Be to, yra ir daugiau paslapčių, kaip ją išplakti iki standžių putų. Svarbu grietinėlę gerokai atšaldyti – ilgai palaikyti šaldytuve. Grietinėlės neperplakite, nes gausite ne kremą, o sviesto šaukštą.

Tobulai paprastas desertas su želė

123RF.com nuotr./Braškinis grietinėlės tortas
123RF.com nuotr./Braškinis grietinėlės tortas

Technologė N.Varževičienė siūlo nieko nelaukti ir pasigaminti plaktos grietinėlės desertą.

Reikės:

  • 250 ml „Piemenėlio“ plakamosios 35 proc. grietinėlės,
  • 77 g vaisių skonio želė (1 l vandens),
  • 2–3 valg. š. cukraus,
  • 1–2 arb. š. vanilinio cukraus,
  • papuošimui šviežių ar šaldytų uogų, šokolado.

Gaminimas:

Iš anksto paruoškite želė kaip nurodyta ant pakuotės – pilkite mažiau vandens, nei reikia, kad želė būtų tvirtesnė. Grietinėlę išplakite su cukrumi, geriau naudoti miltelinį cukrų, kad lengviau ištirptų. Sustingusią želė supjaustykite gabaliukais, sudėkite į desertinius indelius, ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės. Papuoškite šviežiomis ar šaldytomis uogomis, pabarstykite tarkuoto šokolado.

Dar vienas šio patiekalo variantas – itališkas saldintos grietinėlės ir želė desertas panakota. Jei turite šaldytų braškių atsargų – pavyks tobulai.

123RF.com nuotr./Vanilinė panakota
123RF.com nuotr./Vanilinė panakota

Reikės:

  • 400 ml „Piemenėlio“ plakamosios 35 proc. grietinėlės,
  • 400 ml „Piemenėlio“ pieno,
  • 6 valg. š. cukraus,
  • 2 valg. š. želatinos,
  • 300 – 500 g šviežių ar šaldytų braškių,
  • vanilės esencijos,
  • mėtos lapelių.

Gaminimas:

Želatiną išbrinkinkite su pora šaukštu vandens, grietinėlę ir pieną užkaitinkite, bet neužvirkite, supilkite cukrų (dalį cukraus palikti braškėms), išbrinkintą želatiną, vanilės esenciją. Viską išmaišykite ir supilkite į stiklines. Kai sustings, ant viršaus uždėkite su cukrumi sumaišytų trintų braškių ir kelis mėtos lapelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius