-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą autobusu atvykę užsieniečiai apie saviizoliaciją nė nežinojo – SAM skylę užkamšė tik po mėnesio

Lietuvą aplankyti norėjusi ispanė Sofija sėdo į autobusą Varšuvoje ir po kelių valandų kirto mūsų valstybės sieną. Paklausus, ar ji žino, kad turi izoliuotis, mergina purto galvą – niekas nė neklausė, iš kur ji atvykusi. Iš Ukrainos į Lietuvą autobusu atkeliavusio Igorio planuose saviizoliacijos taip pat nėra. Jiedu – nėra vieninteliai, pažeidę Lietuvos įstatymus. 15min išsiaiškino, kad iki Aurelijui Verygai pakeičiant kelionės taisykles sienos apsauga nuo atvykstančiųjų iš Lenkijos visą mėnesį tebuvo kosmetinė.

Šią savaitę įsigaliojo du svarbūs pakeitimai keliautojams į Lietuvą. Pirma, pakėlus susirgimų kartelę iki 25 atvejų 100 tūkst. žmonių, iš raudonojo izoliacijos sąrašo ištrinta daug Europos šalių, įskaitant kaimyninę Lenkiją. Antra, nuo šiol asmens duomenys Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui privalo būti pateikti prieš pradedant kelionę.

TAIP PAT SKAITYKITE: Skelbiamas naujas paveiktų šalių sąrašas: iš jo išbraukta daug valstybių, tarp jų – ir Lenkija

Tačiau dar ne taip seniai, kai keliones iš Lenkijos į Lietuvą privalėjo lydėti 14 dienų saviizoliacija, dalis atvykėlių laisvai vaikščiodavo miestų gatvėmis nė nenumanydami apie prievolę.

„Kai įvedėm karantiną grįžusiems iš Lenkijos, tada dingo keliautojai iš tos pusės. Bet po kelių dienų pastebėjom, kad žmonės atvyksta ir atvyksta nieko nežinodami apie mūsų reikalavimus. Keletas buvo atvykusių autobusais. Paklausėm, iš kur atvyko, sako, aš atvažiavau iš to ir to miesto Lenkijoje. Ir man kilo klausimas, kaip galima pas mus patekti, kai patekimas yra uždarytas. Pasirodo, jiems tai yra visiška naujiena, jie nieko nėra apie tai girdėję“, – 15min kalbėjo vienos viešojo apgyvendinimo įstaigos atstovas.

Sienos apsauga sustiprinta – bet kosmetiškai?

Siekiant išsiaiškinti, kaip atrodė Lietuvos sieną kertančių asmenų kontrolė dėl koronaviruso, 15min rugsėjo pradžioje nuvyko į Lietuvos pietvakarius, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Kalvarijos užkardą. Šis taškas – vienas svarbiausių, mat per jį keliauja turistiniai autobusai.

L.Tubio/15min nuotr./VSAT Kalvarijos užkardos vadas Rimantas Kundreckas
L.Tubio/15min nuotr./VSAT Kalvarijos užkardos vadas Rimantas Kundreckas

Mane pasitinka užkardos vadas Rimantas Kundreckas. Jo teigimu, pastaruoju metu sienos kontrolė yra sustiprinta, pasieniečiai, padedami muitinės ir policijos, dirba visą parą.

Stabdomų transporto priemonių vairuotojams arba sieną pėstute kertantiems žmonėms pareigūnai dalija informacinius lapelius dėl koronaviruso prevencijos. Jeigu atvykai iš COVID-19 paveiktos valstybės, rašoma lape, turi izoliuotis – tačiau ar tai padarysi, tėra tavo paties atsakomybė.

L.Tubio/15min nuotr./Kertantiems Lietuvos sieną iš Lenkijos – informacinis lapelis
L.Tubio/15min nuotr./Kertantiems Lietuvos sieną iš Lenkijos – informacinis lapelis

R.Kundrecko tikinimu, sustiprinus sienos kontrolę, asmenys yra tikrinami dvigubai dažniau. Tiesa, sieną kertančių srautas irgi kito – žymiai sumažėjo.

„Srautų sumažėjo daugiau nei per pusę. Nebeliko vykstančių fizinių asmenų, taip pat maršrutinių ir turistinių autobusų“, – teigė R.Kundreckas.

Per savaitę – apie 30 autobusų reisų iš Lenkijos

Šiuos VSAT Kalvarijos užkardos vado žodžius ore išblaško į Marijampolės autobusų stotį vėlyvą rytmetį įvažiuojantis bendrovės „Flixbus“ autobusas. Jis atvyko iš Lenkijos.

Trumpos pertraukėlės metu parūkyti išlipa vairuotojas, du keleiviai. Kiek iš viso asmenų autobusu kirto Lietuvos sieną – nežinia.

L.Tubio/15min nuotr./Kompanijos „Flixbus“ autobusas Marijampolėje
L.Tubio/15min nuotr./Kompanijos „Flixbus“ autobusas Marijampolėje

Vienas iš traukiančių dūmą yra vairuotojas Igoris. Sako, čia atkeliavo iš Ukrainos, Poltavos.

Visą reportažo įrašą gali peržiūrėti 15MAX prenumeratoriai ir bendruomenės nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius