-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija prieš Indiją – kur veda dviejų Azijos milžinių akistata?

Viršūnių susitikime, vykusiame Pietų Indijoje 2019 metų spalį, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pasižadėjo kitais metais pakelti abiejų šalių santykius „į didesnį aukštį“.
Narendra Modi ir Xi Jinpingas
Narendra Modi ir Xi Jinpingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios kaimyninės Azijos šalys, kuriose kartu sudėjus gyvena daugiau nei trečdalis pasaulio gyventojų, pažadėjo glaudžiau bendradarbiauti 2020 metais, pažymint 70-ąsias oficialių ryšių tarp dviejų valstybių metines.

Valdžios pareigūnai apibrėžė 70 bendrų veiklos sferų, pradedant prekyba ir karinėmis delegacijomis, baigiant akademiniais senovės civilizacijų ryšių tyrinėjimais, kurios visos buvo skirtos sustiprinti Kinijos ir Indijos bendradarbiavimą. Tačiau 2020 metais išryškėjo vis auganti Kinijos ir Indijos konkurencija.

Nuo gegužės pradžios Kinijos ir Indijos kariuomenės vis susiduria daugybėje tolimų, atšiaurių ir dažnai ginčijamų abiejų valstybių pasienio taškų. Padėtis dar pablogėjo birželio 15 dieną, kai Kinijos ir Indijos kariai susirėmė Galvano slėnyje. Žuvo mažiausiai 20 Indijos ir nežinomas skaičius Kinijos karių (Kinija dar neatskleidė žuvusiųjų statistikos). Anot Indijos vyriausybės, Kinija pradėjo konfrontaciją, siekdama pakeisti status quo, braudamasi į teritoriją, į kurią pretenduoja abi šalys, ar kliudydama Indijos patruliams. O Kinijos pareigūnai kaltina Indiją smurto kurstymu.

Kinijos ir Indijos pasienio ginčai jau buvo sukėlę karą 1962 metais, ir nuo to laiko išliko nuolatinė trintis.

Kinijos ir Indijos pasienio ginčai jau buvo sukėlę karą 1962 metais, ir nuo to laiko išliko nuolatinė trintis. Vis dėlto pastarojo meto įvykiai rimtai pablogina padėtį. Prie Kinijos ir Indijos sienos žuvę kariai buvo pirmosios aukos per 45 metus. Tai taip pat parodė, kad nepaisant Naujojo Delio ir Pekino bendrų pastangų, jų santykiai yra vis konkurencingesni ir gali peraugti į konfliktus. Kitaip tariant, šis kruvinas susidūrimas Himalajuose gali turėti platesnių padarinių Azijos geopolitikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius