-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidento A.Smetonos apdovanoto E.Stone'o istorija: jo dėka priartintas Lietuvos valstybės pripažinimas JAV

1918-ųjų metų Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybę pripažinti turėjo dar ir tarptautinė bendruomenė. Čia svarbų vaidmenį suvaidino ne tik užsienyje gyvenantys lietuviai, tačiau ir litvakų atstovai. Vienas jų – Elihu Davidas Stone'as, kurio pastangomis 1919 m. JAV Masačusetso valstija oficialiai pripažino Lietuvos Respublikos egzistavimą.
E.Stone'as – rezoliucijos dėl Lietuvos Nepriklausomybės pripažinimo iniciatorius
Rezoliucijos dėl Lietuvos Nepriklausomybės pripažinimo iniciatorius E.Stone'as. / Merkinės krašto muziejaus ir Litvakų istorijos ir kultūros draugijos archyvo nuotr.

1938-ųjų gegužės 25-oji, Bostonas, „Kenmore“ viešbutis. Išsidabinę ponai bei ponios mini 20-ąsias Lietuvos valstybės Nepriklausomybės metines ir ploja JAV Masačusetso valstijos Atstovų rūmų nariui Elihu Stone'ui, kuriam diplomatas Jonas Budrys (žymiojo fantasto Algio Budrio tėvas, – aut. pastaba) prezidento Antano Smetonos vardu įteikia valstybinį apdovanojimą – 3-ojo laipsnio Gedimino ordiną.

„The Wyner Family Jewish Heritage Center (JHC)“ archyvai /Banketas, skirtas pagerbti Elihu Stone’o tarnybą Lietuvai, Bostono „Kenmore“ viešbutis, gegužės 25-oji.
„The Wyner Family Jewish Heritage Center (JHC)“ archyvai /Banketas, skirtas pagerbti Elihu Stone’o tarnybą Lietuvai, Bostono „Kenmore“ viešbutis, gegužės 25-oji.

Kaip teigiama Lindsay Sprechman straipsnyje „Elihu Stone'as ir mūsų mylima Lietuva“, pora dienų anksčiau įgaliotasis ministras Vašingtone Povilas Žadeikis laiške adresuotam E.Stone'ui rašė:

„Jūs, hebrajų tautybės atstovas, gimęs Lietuvoje, gyvenantis Amerikoje, prisiminėte gimtąją žemę: ne tik išreiškėte savo meilę gimtinei skambiomis frazėmis, kas jau būtų pagirtina, tačiau ir atlikote didžius žygius, kai valstybei grėsė pavojus – kaip kad 1919-aisiais, 1920-aisiais metais.“

Merkinės krašto muziejaus archyvai/Banketo programa.
Merkinės krašto muziejaus archyvai/Banketo programa.

Kelio pradžia Merkinėje

Elihu Davidas Tzerelsteinas gimė 1888-aisiais liepos 18-ąją Merkinėje. Vienas iš aštuonių Elchanano Tzerelsteino, Talmudo bei semitizmo mokslininko, ir Chanos Libby Goldberg vaikų. Dėl neaiškių priežasčių šios poros atžalos savo pavardes pasikeitė į Stone.

Žurnalistas Aras Lukšas straipsnyje „Amerikos politikas iš Merkinės“ bando narplioti semantines vardų ir pavardžių subtilybes:

„Beveik užtikrintai galima tvirtinti, jog pirmasis [vardas] naujagimiui buvo duotas Vilniaus Gaono, o antrasis – Izraelio valdovo garbei, iš kurio giminės, pasak žydų padavimo, turi ateiti Mesijas. Kita vertus, visai tikėtina, kad berniukui buvo tiesiog suteikti jo mirusių protėvių vardai.

Jaunasis Stone'as „Statendam“ laivu į Bostoną atplaukė 1906-ųjų vasarį.

<...> Ši pavardė susideda iš dviejų žodžių – vokiečių aukštaičių „zier“ (brangenybė) ir „stein“ (akmuo). Vienu žodžiu – „brangakmenis.“ Įdomu, kad atvykęs į Ameriką aštuoniolikmetis Elihu Davidas supaprastino savo pavardę iki tiesiog akmens (Stone).“

Jaunasis Stone'as „Statendam“ laivu į Bostoną atplaukė 1906-ųjų vasarį. Lankė „Roxbury“ vidurinę mokyklą, 1915-aisiais Bostono universitete įgijo teisinį išsilavinimą.

Elihu įkūrė teisininko kontorą, o 1918-aisiais pateko į Masačusetso Atstovų rūmus. Ten praleido dvi kadencijas, priklausė Teisinių reikalų komitetui, Teismų komitetui ir ėjo Rinkimų komiteto pirmininko pareigas.

Visa JAV Vyriausybė Lietuvą pripažino tik 1922 m. liepos 28 d.

Taip pat nuo 1922 iki 1934 metų dirbo JAV Masačusetso apygardos advokato asistentu.

Rezoliucija dėl Nepriklausomybės

E.Stone'as aktyviai įsitraukė į sionistų veiklas: 1919 m. tapo atsakingu už Masačusetso Atstovų rūmams pateiktos rezoliucijos skirsnį. Šiuo dokumentu siekta paraginti amerikiečių delegatus Paryžiaus Taikos konferencijoje paremti žydų valstybės steigimą Palestinoje.

Jis taip pat padavė pareiškimą dėl rezoliucijos, reikalaujančios pripažinti Lietuvą, kuri, nors Nepriklausomybę paskelbė 1918 m., po metų vis dar buvo nepripažinta didžiosios tarptautinės bendruomenės dalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius