-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Gražulis: Keisti panašumai tarp 2008-ųjų Talino ir 2020-ųjų JAV bei savaitgalio Vilnius kinų politinėje terminologijoje

Savaitgalio antirasistinė demonstracija Vilniuje bent jau socialiniuose tinkluose pradėjo diskusiją Lietuvoje gana retomis temomis. Nedidelis ir taikiai pasibaigęs renginys galėtų likti tik vienu įdomesnių įvykių iš po karantino atgyjančioje sostinėje, jei ne jo turinio ir formos išryškintos bent dvi socialinės problemos, kurioms apibūdinti atrodo idealiai tinka kinų prieš dešimtmetį nukaltas terminas – „báizuǒ“.
Protestas JAV dėl George'o Floydo nužudymo
Protestas JAV dėl George'o Floydo nužudymo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anekdotas apie tai, kad „iš praeities stiprybę semiantys“ vaikus moko prancūzų ir lotynų kalbų, dabartyje užstrigusieji – anglų, apie ateitį galvojantys – kinų, besidomintiems tarptautinės politikos aktualijomis jau senokai nebėra juokingas.

Tikėtina, kad netrukus pasirodys ir vis daugiau kiniškos kilmės tarptautinių žodžių.

Tikėtina, kad netrukus pasirodys ir vis daugiau kiniškos kilmės tarptautinių žodžių. Vienu jų, kuriuo jau pradėti vadinti pastarieji įvykiai Jungtinėse Amerikos Valstijose ir yra minėtasis 白左 („báizuǒ“, tariamas panašiau į „bai-cuo“).

2010 m. kiniškame akademiniame feisbuke „Renren“ paskelbtame straipsnyje „Netikra Vakarų kairiųjų moralė ir Kinijos patriotai mokslininkai“ šiuo terminu buvo apibendrinai įvardintos Vakarų kairuoliškos (nebūtinai „kairiosios“) politinės praktikos, prieš argumentus teikiančios pirmenybę emocijoms ir hipokritiškam nesavanaudiškumo ir empatijos demonstravimui.

Per daug nesigilinant į kiniškų „patriotinių mokslininkų“ argumentaciją, visgi tenka pripažinti, kad „báizuǒ“ labai gerai atspindi vieną Vakarų intelektualų reakcijos kryptį į pastaruosius įvykius JAV, iš dalies – ir praėjusio savaitgalio įvykius Vilniuje.

Kaip žinia, savaitgalį šalies sostinėje vyko ir prie JAV ambasados užsibaigė paraišką šiam renginiui valstybine kalba nepasivarginusių ar nesugebėjusių pateikti asmenų organizuota demonstracija prieš rasinį smurtą JAV. Renginio dalyviai mojavo įvairiais lozungais – nuo smerkiančių rasizmą iki skatinančių menkai apibrėžtus seksualinio pobūdžio veiksmus teisėsaugos institucijų atžvilgiu ar viešinančių informaciją apie rasistų lytinių organų dydžius.

Kaip kažkada labai tiksliai išsireiškė už kur kas baisesnius darbus į istoriją pateksiantis vienos į rytus ir į vakarus nuo mūsų esančios valstybės vadovas – norint kažką suprasti reikia „atskirti muses nuo kotletų“. Šiuo atveju atskirti reiktų bent tris dalykus: policijos smurtą, protestų prieš jį šūkius bei protestų turinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius