-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusių pareigūnų duomenų viešinimas – efektyvi psichologinio spaudimo priemonė, bet yra ir pavojų

Programišiams paskelbus baltarusių pareigūnų, kurie smurtavo prieš taikius protestuotojus, asmeninius duomenis, ekspertė Olga Dryndova tikina: tai – efektyvi psichologinio spaudimo priemonė, ypač išgąsdinusi mažesniuose miestuose gyvenančius saugumo struktūrų darbuotojus. Tačiau kai daliai žmonių ima sekti kantrybė, atsiranda radikalizacijos pavojus.
Riaušių policininkai Minske
Riaušių policininkai Minske / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Anksčiau rugsėjį „kibernetiniais partizanais“ pasivadinę programišiai ištesėjo savo pažadą: tęsiantis smurtui prieš taikius protestuotojus, paviešino tūkstančio saugumo struktūrų darbuotojų asmeninius duomenis.

„Tai štai. Jei žudote mūsų vyrus ir mušate mūsų moteris, nesitikėkite amžinai slėptis po balaklavomis. Pirmieji tūkstantis Lukašenkos banditų“, – tviteryje rašė „Telegram“ kanalo „NEXTA“, kuriame buvo paviešinti pareigūnų vardai, pavardės, gimimo datos, adresai ir pareigos, administratoriai.

Vėliau sąrašas buvo papildytas: šiuo metu jame – daugiau nei 2 tūkst. pareigūnų informacija.

VIDEO: Nuo protestų aidinčiose Baltarusijos gatvėse sekmadienį buvo sulaikyta per 200 žmonių

Baltarusijos ekspertė tyrimų centre „V-Dem Institute“ Olga Dryndova teigė, kad toks žingsnis žengtas turint minimalų ir maksimalų tikslus.

„Maksimalus tikslas – užtikrinti, kad tie, kurie dirba saugumo tarnybose, pereitų į protestuotojų pusę. Šis tikslas nebuvo pasiektas, matėme, kad saugumo tarnybos vis dar palaiko Lukašenką.

Tačiau yra tikslas ir bauginti tose tarnybose dirbančius asmenis. Ir tai buvo gana efektyvu, nes pareigūnai jau sureagavo, yra išsigandę“, – 15min sakė O.Dryndova.

Nepaisant duomenų viešinimo, smurtas prieš protestuotojus tęsiasi. Savaitgalį per demonstracijas buvo sulaikyti keli šimtai žmonių, brutalūs sulaikymai tęsėsi ir trečiadienį, kai baltarusiai į gatves išėjo protestuoti prieš slapta surengtą Aliaksandro Lukašenkos inauguraciją.

Labiau išsigandę mažuose miestuose

Pasak O.Dryndovos, pareigūnai bijo kaimynų, pažįstamų reakcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius