Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ispaniškasis gripas nebuvo pragaištingas ekonomikai. Kuo skiriasi ši pandemija?

1918 metų spalio mėnesį ispaniškasis gripas pasiekė Stanfordo universitetą. Studentai ir darbuotojai prisidengė veidus kaukėmis, buvo atšauktos futbolo varžybos, o studentai buvo paprašyti likti universiteto miestelyje ir laikytis karantino, bet paskaitos vyko ir toliau.
Ispaniškas gripas JAV 1918
Ispaniškas gripas JAV 1918 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, kad vykdė įprastus akademinius įsipareigojimus, studentai vaikinai mokėsi gintis nuo vokiečių kulkosvaidžių ir nuodingų dujų, naudotų Pirmajame pasauliniame kare. Dešimtadalis visų studentų susirgo, o maždaug tuzinas mirė – procentine prasme tai atitinka maždaug 45 000 ligos atvejų ir 3000 mirčių užfiksuotų netoliese esančiame San Fransiske. Tačiau universitetas pradėjo atsisakyti veido kaukių praėjus vos mėnesiui po pirminio protrūkio. Netrukus į universiteto miestelį grįžo futbolas, net ligai tebeplintant visą žiemą.

Tai ryškus kontrastas dabartinei koronaviruso pandemijai. Negaliu patekti į savo kabinetą Stanforde be specialaus dekano leidimo. Beveik visi bakalauro studentai paliko universitetą ir visi, kas gali, privalo dirbti nuotoliniu būdu. Universiteto ligoninė, neseniai atstatyta už 2 milijardų dolerių, turėjo penktadaliu sumažinti atlyginimus visiems savo 14 000 darbuotojų, nes nerimaujantys pacientai atideda procedūras. San Fransisko apskritis, dabar turinti beveik dvigubai daugiau gyventojų nei prieš šimtmetį, pranešė apie 2 400 infekcijų ir 40 mirčių – 99,2 procento mažesnis mirtingumas vienam gyventojui nei per 1918–1919 metų pandemiją. Bet praėjus dviem mėnesiams po to, kai Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas liepė gyventojams „likti saugioje vietoje“, net laipsniško grįžimo į normalų gyvenimą perspektyva atrodo miglota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius