-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tuoj turėsime skiepų ir vaistų nuo koronaviruso. Tik kam jie atiteks?

Pasaulis skuba sukurti vakciną nuo COVID-19, ligos, kurią sukelia naujas koronavirusas. Tiek akademinės institucijos, tiek privačios kompanijos dirba išsijuosusios ir šiuo metu bent aštuoni kandidatai į skiepus yra pasiekę arba artėja prie klinikinio tyrimų etapo.
Vaistai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Šiuo metu lenktynėse pirmauja Oksfordo universiteto Jennerio institutas, kuris netrukus turėtų pradėti plataus masto bandymus su žmonėmis. Tyrėjai taip pat raginami kurti bei tobulinti daugiau antivirusinių vaistų ir kitų gydymo priemonių, taip pat atnaujininti turimas, kad būtų galima gydyti koronavirusu užkrėstus asmenis. Iki balandžio mėnesio vidurio vien Jungtinėse Valstijose Maisto ir vaistų administracijai buvo pateikta patvirtinti 950 vaistų kūrimo pasiūlymų, buvo atlikta daugiau nei 70 vaistų nuo COVID-19 bandymų.

Toks tempas yra pagirtinas: vakcinų ir naujų vaistų sukūrimas ir patikrinimas paprastai užtrunka mažiausiai dešimtmetį, tačiau intensyvių visame pasaulyje vykdomų tyrimų dėka gali būtų realu sukurti skiepus per 18 mėnesių ir rasti keletą galbūt perspektyvių gydymo būdų.

Tiesa, jei bus rasta vakcina ar vaistas (arba abu), kita, tikriausiai sunkesnė užduotis bus greitai gaminti ir tinkamai išplatinti vaistus pasauliniu mastu. Norint tai padaryti, prireiks didžiulio išradingumo ir geros valios, kad įveiktume daugybę galimų kliūčių.

Pavyzdžiui, viena šalis galėtų pamėginti paspartinti pastangas, kad pasilaikytų efektyvų gydymą ar skiepus pirmiausia savo piliečiams. Be to, intelektinės nuosavybės teisės galėtų užkirsti kelią vakcinoms ar vaistams patekti į skurdžias vietoves, arba pasaulinės tiekimo grandinės, kurios jau ir taip stipriai nukentėjo per COVID-19 pandemiją, galėtų visai žlugti – tai smarkiai sutrikdytų vaistų platinimą.

Nuo pandemijos pradžios Pasaulio prekybos organizacija (PPO) sulaukė daugybės kritikos. Šiai organizacijai kartu su didžiule daugiašalės prekybos sistema, kurią ji reglamentuoja, neabejotinai reikia modernizacijos ir reformos.

Tačiau, susidūrus su tokia beprecedentine krize, pasaulinei bendruomenei belieka tikėtis, kad dabartinė sistema, kokia ji bebūtų, veiks. Geriausias būdas užtikrinti, kad vakcinos ir gydymas būtų teikiami visiems, kuriems jų reikia, įskaitant besivystančias šalis, yra šalių įsipareigojimas bendradarbiauti, laikantis PPO taisyklių, kad prekybos apsauga ir intelektinės nuosavybės teisės netaptų kliūtimis visuomenės sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius