-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaukių ir plaučių ventiliatorių gamintojai nemažina apsukų ir pasibaigus karantinui

Kilus pandemijai apsaugos priemones pradėjusios gaminti Lietuvos įmonės šiandien sako, kad tai jas ne tik gelbėjo finansiškai, bet ir įkvėpė kolektyvą, leido suprasti, kaip per kelias savaites sukurti inovatyvius produktus. Daugumos pandemijos prekių paklausa jau nuslūgo, tačiau gamintojai darbo nestabdo – vienos ruošiasi galimai antrajai bangai, o kitos netgi įtraukia šiuos naujus produktus į nuolatinį asortimentą.
Įmonės per pandemiją persiorientavo į visuomenei reikalingas prekes
Įmonės per pandemiją persiorientavo į visuomenei reikalingų prekių gamybą / Įmonių ir 15min nuotr.

Siuvyklos puolė siūti medicinines kaukes ir chalatus; plastiko, metalo gamintojai, baldininkai konstravo medicininius skydelius; kosmetikos ir alkoholio gamintojos plušėjo ruošdamos dezinfekcinį skystį, JAV biotechnologijų koncernui priklausanti bendrovė „Thermo Fisher Baltics“ pradėjo Lietuvai tiekti koronaviruso testus – taip įmonės prisitaikė prie naujų poreikių, bet kaip joms sekasi dabar?

Greitai perorientavo gamybą

Lietuvą koronaviruso pandemija užklupo nepasiruošusią – dar prieš paskelbiant karantiną ne tik gyventojams, bet ir medikams ėmė trūkti beveik visų apsaugos priemonių.

Žmonės desperatiškai lakstė po vaistines ieškodami medicininių kaukių ir dezinfekcinio skysčio, medikams trūko respiratorių, apsauginių rūbų, o valstybė susidūrė su koronaviruso testų trūkumu.

Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu

Kai jau atrodė, kad koronavirusas spaudžia Lietuvą į kampą, visuomenę nustebino šalies verslas, per porą savaičių perorientavęs gamybą tuo metu itin svarbių produktų link: siuvyklos puolė siūti medicinines kaukes ir chalatus; plastiko, metalo gamintojai, baldininkai konstravo medicininius skydelius; kosmetikos ir alkoholio gamintojos plušėjo ruošdamos dezinfekcinį skystį, o JAV biotechnologijų koncernui priklausanti bendrovė „Thermo Fisher Baltics“ pradėjo Lietuvai tiekti koronaviruso testus.

Šias įmones per metinį pranešimą Seime ketvirtadienį gyrė ir pavyzdžiu Lietuvos verslui vadino prezidentas Gitanas Nausėda.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Artimiausius 6–7 metus kryptingomis investicijomis galime iš esmės pakeisti savo veidą – ne papudruoti, o pakeisti. Kad tai galime, įrodėme per pandemiją, kai per itin trumpą laiką įmonės persiorientavo gaminti tai, kas reikalinga gyvybėms išsaugoti. Jų pavyzdys galėtų tapti įkvėpimo šaltiniu visam Lietuvos verslui. Mes net neįsivaizduojame, kiek mes galime“, – pabrėžė prezidentas.

Šiuo metu daugumos apsaugos priemonių paklausa jau nuslūgusi, tačiau įmonės neskuba atsisakyti naujų produktų gamybos. Šių bendrovių vadovai pabrėžia, kad išlaikyti Lietuvoje medicininių prekių gamybą itin svarbu – tik tokiu atveju, šalis bus saugesnė būsimų pandemijų metu.

Įtrauks į nuolatinį asortimentą

Pabradėje įsikūrusi medicininių kvėpavimo sistemų gamintoja ir kūrėja „Intersurgical“ buvo viena pirmųjų suskubusi į pagalbą medikams, pritrūkusiems apsaugos priemonių.

Sulaukusi kreipimosi iš gydytojų ši įmonė, pritaikiusi savo gaminamus produktus, per naktį sukūrė naują gaminį – inovatyvias kaukes-filtrus, sulaikančias beveik 99,9 proc. visų bakterijų ir virusų.

Nuotr. iš Aurelijaus Verygos „Facebook“ paskyros/Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir „Intersurgical“ gamyklos vadovas Sigitas Žvirblis (kairėje)
Nuotr. iš Aurelijaus Verygos „Facebook“ paskyros/Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir „Intersurgical“ gamyklos vadovas Sigitas Žvirblis (kairėje)

Pagal sutartį su Sveikatos apsaugos ministerija, „Intersurgical“ iki rugpjūčio 31 dienos iš viso patieks milijoną išimtinai Lietuvos rinkai skirtų respiratorių.

„Intersurgical“ generalinis direktorius Sigitas Žvirblis 15min pasakojo, kad inovatyvias kaukes-filtrus įmonė įtrauks į nuolatinį asortimentą, nes šiuo produktu, skirtu „raudonosiose zonose“ dirbantiems medikams, susidomėjo labai daug šalių. Tiesa, kol kas eksportuoti respiratorių įmonė negali, nes kaukes-filtrus reikia atestuoti.

„Šį produktą toliau gaminame ir dar modifikuojame, kad būtų patogiau juo naudotis. Kol kas gaminame tik Lietuvos gydytojams – prioritetas Lietuvos gyvybėms, bet norinčių įsigyti tokių gaminių iš kitų šalių yra labai daug. Visgi šiuo metu nesame įgalioti parduoti juos kitoms šalims – kad oficialiai pardavinėtume Europos Sąjungoje (ES), turime atestuoti, o tai nėra taip paprasta. Procesas vyksta, bet užtruks ne vieną mėnesį“, – informavo S.Žvirblis.

Naujuosius respiratorius apsaugai naudoja ir „Intersurgical“ gamyklos darbuotojai.

Specializuojamės pacientų kvėpavimo saugos priemonėse, o šitas produktas visai kitoks, skirtas medicininiam personalui, tad poreikis tikrai didelis, – sakė S.Žvirblis.

„Respiratorius sukurtas mūsų esamus gaminius sujungus į vieną ir modifikavus siekiant geriau pritaikyti jį personalo apsaugai. Specializuojamės būtent pacientų kvėpavimo saugos priemonėse, o šitas produktas visai kitoks, skirtas medicininiam personalui, tad poreikis tikrai didelis“, – atskleidė S.Žvirblis.

Plaučių ventiliavimo aparatu domisi užsieniečiai

Naujausiam savo produktui net ir pasibaigus karantinui poreikį mato ir „Teltonika“, pandemijos įkarštyje pradėjusi konstruoti plaučių ventiliavimo aparatą.

„Teltonikos“ korporatyvinės rinkodaros vadovas Julius Švagždys 15min informavo, kad plaučių ventiliavimo įrangos prototipai jau pagaminti, o įmonė pasiruošusi masinei gamybai. Tiesa, prieš tai reikia produktą sertifikuoti.

„Įrangą sukūrėme, ji tikrai veikianti, atrodo įspūdingai. Šiuo metu dirbame ties sertifikavimu, nes neturint medicininių sertifikatų negalime priiminėti užsakymų. Sertifikavimo fazė tik įsivažiavusi, tai ganėtinai ilgas procesas“, – dėstė J.Švagždys.

Įmonės nuotr./„Teltonika“ sukurta plaučių ventiliavimo įranga
Įmonės nuotr./„Teltonika“ sukurta plaučių ventiliavimo įranga

Profesionalią medicininę įrangą įmonės inžinieriai sukonstravo per neįtikėtinai trumpą laiką. Vienas pirmųjų „Teltonika“ gaminių buvo susietas su medicina, todėl įmonė jau kurį laiką vylėsi sugrįžti į šią sritį. Tad plaučių ventiliavimo įrangos kūrimą bendrovės atstovas vadina greitu, tačiau gerai apgalvotu žingsniu.

„Maža žmonių grupė entuziastingai pasinėrė į projektą, siekdami padėti Lietuvai. Tokį aukštųjų technologijų prietaisą sukonstravo per 30 dienų“, – atskleidė J.Švagždys. Anot jo, be šio produkto, bendrovė artimiausiu metu ketina pristatyti ir kitų medicininių prietaisų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius